lagerfeld 26.04.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 z budowy tarasu drewnianego (bangkirai) zostało mi trochę oleju. olej jest firmy osmo do drzewa bangkirai. zaiwestowałem też w meble drewniane z eukaliptusa, które przed użytkowaniem trzeba poolejować "olejem do drewna twardego - jak napisali w instrukcji. jak myślicie, mogę użyć do eukaliptusa tego oleju do bangkirai czy kupować jakiś inny olej ?. w sklepach uzyskałem dwie sprzeczne opinie: - nie można bo to tylko olej do bangkirai; - można bo olej do bangkirai nadaje się do wszelkich egzotyków oprócz irocco acha, olej do bangkirai jest naturalny (tzn. bez dodatku ściemniająych drewno pigmentów). jak ktoś coś wie to bardzo proszę o pomoc pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz karwat 26.04.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Witaj. Taki olej moze ci sie nie wchlonac w drewnienko. Moze ci troche je przebarwic. Ale napewno nie wybuchnie sprobuj gdzies w niewidocznym miejscu nalozyc tego oleju i wetrzec i bedzie wiadomo co z tego bedzie:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 26.04.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Jeżeli chodzi o ów olej, to jedynym problemem jest zawartość pigmentu/barwnika. Dlatego musisz uważać przy nakładaniu, aby nie narobić smug i mazów. Chyba, że lubisz takie pomazane, to nakładaj jak leci. ...Taki olej moze ci sie nie wchlonac w drewnienko... A niby dlaczego? Obrazi się, że to eukaliptus? ...w sklepach uzyskałem dwie sprzeczne opinie: - nie można bo to tylko olej do bangkirai; - można bo olej do bangkirai nadaje się do wszelkich egzotyków oprócz irocco... Czego to ludzie nie wymyślą... ...acha, olej do bangkirai jest naturalny (tzn. bez dodatku ściemniająych drewno pigmentów)... A wcale że nie. Producent nazwał ten kolor "bangkirai naturalnie stonowany". Jeżeli w OSMO coś jest bez koloru, to nazywa się "bezbarwny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz karwat 26.04.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Jeżeli chodzi o ów olej, to jedynym problemem jest zawartość pigmentu/barwnika. Dlatego musisz uważać przy nakładaniu, aby nie narobić smug i mazów. Chyba, że lubisz takie pomazane, to nakładaj jak leci. ...Taki olej moze ci sie nie wchlonac w drewnienko... A niby dlaczego? Obrazi się, że to eukaliptus? ...w sklepach uzyskałem dwie sprzeczne opinie: - nie można bo to tylko olej do bangkirai; - można bo olej do bangkirai nadaje się do wszelkich egzotyków oprócz irocco... Czego to ludzie nie wymyślą... ...acha, olej do bangkirai jest naturalny (tzn. bez dodatku ściemniająych drewno pigmentów)... A wcale że nie. Producent nazwał ten kolor "bangkirai naturalnie stonowany". Jeżeli w OSMO coś jest bez koloru, to nazywa się "bezbarwny". No czasem tak bywa, gdy olej jest syntetyczny lub jest zbyt gesty ma zbyt wysoka lepkość wtedy nie dociera w glab porowa drewna i zostawia tylko cieniutka warstwe, potem łatwo się odbarwia i robi kiepskie wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 27.04.2007 05:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 a moglibyście mi polecić jakiś olej do mebli tarasowych z drzewa twardego (eukaliptus) do pomalowania tych mebli. jest coś uniwersalnego czy lepiej zainwestować w jakieś firmowe środki np. osmo jakieśtam ps> olej do bangkirai użyję sobie na jesieni na tarasie do ponownego przemalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 30.04.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Może być OSMO ale ja proponuję bezbarwny. Może być Trip Trap, Timberex, Faxe, itp/itd. ważne aby był do stosowania na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 04.05.2007 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 zaszalałem i kupiłem bezbarwny osmo w spreyu do twardego drewna. cholernie drogo ale i cholernie szybko się tym robi. jedyny minus (poza ceną) - szybko się puszeczka kończy. ps> kupiłem sprey bo w castoramie nie było oleju w puszkach tej firmy a chciałem usiąść podczas majówki na krzesłach i udało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz karwat 04.05.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 No to super to jeszcze jakimis fotami sie pochwal:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 14.05.2007 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 lepiej późno niż później. dwa zdjęcia pomalowanego bezbarwnym olejem eukaliptusa: komplet wypoczynkowy: http://foto0.m.onet.pl/_m/67ee422f7bd8b96f0059e46e116b558c,5,19,0.jpg zbliżenie stołu (można go złożyć do krótszej długości); http://foto1.m.onet.pl/_m/0a1400ab379622b02c0b0754a4ba95e1,5,19,0.jpg moje obserwacje: 1) wydaje mi się, że kolor mebli po oleju się nie zmienił a jeśli tak, to niezauważalnie dla mnie (ale mam wadę wzroku ) 2) widoczne na zdjęciach takie jakieś purchle na powierzchni stołu to nie efekt działania oleju tylko ślady po deszczu); 3) po spryskaniu olejem drewno jest takie jakby szorstkie - kto coś olejował to chyba wie o czym piszę) aczkolwiek w miejscach styku np. z dłońmi ładnie sięjuż wtarło/wytarło i jest gładko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts