Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

można olejować eukaliptusa olejem do bangkirai ? help !!

lagerfeld

Recommended Posts

z budowy tarasu drewnianego (bangkirai) zostało mi trochę oleju. olej jest firmy osmo do drzewa bangkirai.

zaiwestowałem też w meble drewniane z eukaliptusa, które przed użytkowaniem trzeba poolejować "olejem do drewna twardego :o - jak napisali w instrukcji.

jak myślicie, mogę użyć do eukaliptusa tego oleju do bangkirai czy kupować jakiś inny olej ?.

w sklepach uzyskałem dwie sprzeczne opinie:

- nie można bo to tylko olej do bangkirai;

- można bo olej do bangkirai nadaje się do wszelkich egzotyków oprócz irocco :o

acha, olej do bangkirai jest naturalny (tzn. bez dodatku ściemniająych drewno pigmentów).

jak ktoś coś wie to bardzo proszę o pomoc

pzdr

Jeżeli chodzi o ów olej, to jedynym problemem jest zawartość pigmentu/barwnika. Dlatego musisz uważać przy nakładaniu, aby nie narobić smug i mazów. Chyba, że lubisz takie pomazane, to nakładaj jak leci. :wink:

...Taki olej moze ci sie nie wchlonac w drewnienko...

A niby dlaczego? :o Obrazi się, że to eukaliptus? :lol:

...w sklepach uzyskałem dwie sprzeczne opinie:

- można bo olej do bangkirai nadaje się do wszelkich egzotyków oprócz irocco...

Czego to ludzie nie wymyślą... :lol:

...acha, olej do bangkirai jest naturalny (tzn. bez dodatku ściemniająych drewno pigmentów)...

A wcale że nie. Producent nazwał ten kolor "bangkirai naturalnie stonowany". Jeżeli w OSMO coś jest bez koloru, to nazywa się "bezbarwny". :wink:

Jeżeli chodzi o ów olej, to jedynym problemem jest zawartość pigmentu/barwnika. Dlatego musisz uważać przy nakładaniu, aby nie narobić smug i mazów. Chyba, że lubisz takie pomazane, to nakładaj jak leci. :wink:

...Taki olej moze ci sie nie wchlonac w drewnienko...

A niby dlaczego? :o Obrazi się, że to eukaliptus? :lol:

...w sklepach uzyskałem dwie sprzeczne opinie:

- można bo olej do bangkirai nadaje się do wszelkich egzotyków oprócz irocco...

Czego to ludzie nie wymyślą... :lol:

...acha, olej do bangkirai jest naturalny (tzn. bez dodatku ściemniająych drewno pigmentów)...

A wcale że nie. Producent nazwał ten kolor "bangkirai naturalnie stonowany". Jeżeli w OSMO coś jest bez koloru, to nazywa się "bezbarwny". :wink:

No czasem tak bywa, gdy olej jest syntetyczny lub jest zbyt gesty ma zbyt wysoka lepkość wtedy nie dociera w glab porowa drewna i zostawia tylko cieniutka warstwe, potem łatwo się odbarwia i robi kiepskie wrażenie.

a moglibyście mi polecić jakiś olej do mebli tarasowych z drzewa twardego (eukaliptus) do pomalowania tych mebli. jest coś uniwersalnego czy lepiej zainwestować w jakieś firmowe środki np. osmo jakieśtam

ps> olej do bangkirai użyję sobie na jesieni na tarasie do ponownego przemalowania.

zaszalałem i kupiłem bezbarwny osmo w spreyu do twardego drewna. cholernie drogo ale i cholernie szybko się tym robi. jedyny minus (poza ceną) - szybko się puszeczka kończy.

ps> kupiłem sprey bo w castoramie nie było oleju w puszkach tej firmy a chciałem usiąść podczas majówki na krzesłach

:D

i udało się :lol: :lol: :lol:

• 2 weeks później...

lepiej późno niż później. dwa zdjęcia pomalowanego bezbarwnym olejem eukaliptusa:

komplet wypoczynkowy:

http://foto0.m.onet.pl/_m/67ee422f7bd8b96f0059e46e116b558c,5,19,0.jpg

zbliżenie stołu (można go złożyć do krótszej długości);

http://foto1.m.onet.pl/_m/0a1400ab379622b02c0b0754a4ba95e1,5,19,0.jpg

moje obserwacje:

1) wydaje mi się, że kolor mebli po oleju się nie zmienił a jeśli tak, to niezauważalnie dla mnie (ale mam wadę wzroku :roll: )

2) widoczne na zdjęciach takie jakieś purchle na powierzchni stołu to nie efekt działania oleju :lol: tylko ślady po deszczu);

3) po spryskaniu olejem drewno jest takie jakby szorstkie - kto coś olejował to chyba wie o czym piszę) aczkolwiek w miejscach styku np. z dłońmi ładnie sięjuż wtarło/wytarło i jest gładko :lol: