Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Kaji i Artura

Recommended Posts

Kajetano trochę o cenach. Mój dom to projekt indywidualny. Ale jako wzór min. braliśmy Twój projekt. W rezultacie mamy parterówkę o powierzchni 130 m urzytkowej + garaż w bryle i taras, częściowo podpiwniczony ściany jednowarstwowe, z 2 spadowym dachem (koszty mniejsze niż koperta). W zeszłym roku zakończyliśmy stan surowy otwarty i koszt to rzeczywiście ok 200tys ale w to jeszcze wchodziły przyłącza, projekty i inne rzeczy które trzeba mieć przed wbiciem łopaty. A budiowaliśmy z keramzytu w systemie jednowarstwowym, piwnica ma 40 m kw, a dach pokryty jest ceramiką. Generalnie rzeba liczyć tak: +/_ 30-40 tys fundamenty z ewentualną piwnicą jej ociepleniem drenażami etc. Sciany partery + starop + ścainaka Kolankowa - ewentualnie szczyty to ok 60. Dach 60 -80 tys. Papierologia i przyłącza od 10 do 20 tys.

Możesz mieć niższe koszty wybydowania ścian jeśli postrawisz na ocieplenie styropianem (tj w 2 warstwach) ale przy obecnej galopadzie cen może być różnie.

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kajetano trochę o cenach. Mój dom to projekt indywidualny. Ale jako wzór min. braliśmy Twój projekt. W rezultacie mamy parterówkę o powierzchni 130 m urzytkowej + garaż w bryle i taras, częściowo podpiwniczony ściany jednowarstwowe, z 2 spadowym dachem (koszty mniejsze niż koperta). W zeszłym roku zakończyliśmy stan surowy otwarty i koszt to rzeczywiście ok 200tys ale w to jeszcze wchodziły przyłącza, projekty i inne rzeczy które trzeba mieć przed wbiciem łopaty. A budiowaliśmy z keramzytu w systemie jednowarstwowym, piwnica ma 40 m kw, a dach pokryty jest ceramiką. Generalnie rzeba liczyć tak: +/_ 30-40 tys fundamenty z ewentualną piwnicą jej ociepleniem drenażami etc. Sciany partery + starop + ścainaka Kolankowa - ewentualnie szczyty to ok 60. Dach 60 -80 tys. Papierologia i przyłącza od 10 do 20 tys.

Możesz mieć niższe koszty wybydowania ścian jeśli postrawisz na ocieplenie styropianem (tj w 2 warstwach) ale przy obecnej galopadzie cen może być różnie.

ja wciąż się trzymam domu drewnianego - wciąż szukam ofert, wykonawców, rozmawiam z ludźmi. Myślę, że w ciągu następnych 10 dni coś postanowimy. Tak czy inaczej, wiem, że do stanu surowego zamkniętego koszt będzie z fundamentem około 250 tyś. I tu nic się nie da zrobić, aby ten koszt zmniejszyć - a sama budować nie potrafię ...

mam pytanko:jakie zmiany będziecie wprowadzać, i czy beda to zmiany "drastyczne" zatwierdzone przez architekta czy "drobne" za pozwoleniem kierownika budowy?jestem ciekawa ile można zmienic w projekcie na "własna rekę".pozdrawiam z podkarpacia!

generalnie zasada jest taka, że np. dom możesz powiększyć bez zgody architekta głównego o 5% (my poszerzamy garaż i wydłużamy dom z jednej strony), dodajemy okno w salonie i zmieniamy ścianki wewnętrzne. Mój inspektor powiedział, że lepiej wysłać pismo do muratora o zgodę na zmiany - prawie zawsze się zgadzają. A zmiany nanosić będzie na projekt nasz lokalny architekt - tak samo wpisywać media w projekt. Jeśli masz już projekt to na początku jest napisane jakie zmiany są dopuszczalne bez zgody gł. architekta. Możesz też napisać @ z zapytaniem co trzeba zrobić do architekta/ Muratora (tam skąd masz projekt). Mam nadzieję, że pomogłam

kajetana, a co obejmuje ta cena "pod klucz"? Obejmuje panele, płytki i biały montaż w łazienkach, malowanie ścian na kolor itp.? To jest takie prawdziwe "pod klucz", czy jakieś "szkieletowe pod klucz"? Sama widzisz, ze rozbieżności w cenach są spore, być może wynika to z faktu, iż różne firmy różnie interpretują poszczególne "stany" domu.

I jakich instalacji nie obejmuje?

Bo nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z kosztów: fundamenty to co najmniej 30 tys. zł, instalacja C.O. + wod-kan + gaz kolejne minimum 30 tys. zł, instalacja elektryczna ok. 10 tys. zł., alarmowa pewnie z 4 tys. zł. Więc o ile to co napisałam wyżej jest objęte ceną, to "pod klucz" będzie cię kosztowało co najmniej 425 tys. zł. No i jeszcze czy te 350 to netto czy brutto ;-)

Policz sobie wszystko dobrze zanim podejmiesz decyzję.

Pozdrawiam

No czyli to "pod klucz" jest trochę powiedziane na wyrost. Do tych kosztów które podałam wyżej jeszcze sobie musisz doliczyć kilka tys. na farby i kilka tys. na płytki do łazienek, kuchni itp.

Nie wiem co doradzić :-?

Logika wskazuje że 430-440 tys. zł to trochę dużo za taki domek (koniecznie spytaj czy te 350 to netto czy brutto, bo jak netto to jeszcze musisz doliczyć jakieś 25 tys. VATu!!!), no ale z drugiej strony jeśli to najlepsza oferta to pozostaje brać...

Przygotuj się tylko jeszcze na dodatkowe wydatki, które będziesz musiała ponieść, gdyby przyszła Ci ochota na zmiany w stosunku do tego co firma proponuje w standardzie (np. jeśli będziesz chciała ładne, przeszklone drzwi wewnętrzne a Wako wstawia standardowo proste, tanie drzwi w kolorze, który zupełnie Ci nie odpowiada itp...).

No i koniecznie przed podpisaniem umowy niech Ci przedstawią szczegółowy zakres wykonywanych prac, użytych materiałów, elementów wchodzących w skład ceny.

Może dla tych pozostałych ofert rozpisz sobie co obejmują ceny i postaraj się doprowadzić te oferty do porównywalności...

kurcze... chyba znalazłam firmę :)

WAKO - DOMY - chcą 350tyś pod klucz bez fundamentów i instalacji w domu. Czyli wychodzi ok. 2100/m. W necie widać, że firma porządna, opinie ma dobre. Biura handlowe rozsiane po świecie...

pod klucz?? bez instalacji?? Jak to rozumiesz??? To stan surowy zamkniety..\

tego typu firmy oferuja zazwyczaj stan developerski: instalacje sa - lecz bez osprzetu: bez gniazdek, grzejnikow itp - ale cala instalacja jest juz ulozona pod tynkiem/plyta gipsowa

w domu szkieletowym instalacje zazwyczaj mieszcza sie pomiedzy sciankami - wiec jak zamierzacie je tam umiescic w stanie pod klucz??

Pod klucz - to stan prawie do wprowadzenia sie :wink: Tak jak ktos tutaj pisal - instalacje to ok 30-40 tysiecy dodatkowo :roll:

no dobra.. myślenie mi się włączyło :lol: , co powiecie na Firmę drewbud - oferta:

-konstrukcja budynku 50 lat

-stolarka okienna i drzwiowa 3 lata

-pokrycie dachu 30 lat

-powłoki malarskie 3-6 lat

w zależności od użytych materiałów

>> my wykonyjemy domy mieszkalne o konstrukcji szkieletowej,ale nie w

>> całych elementach.

>> Nasz dom posiada szkielet(jest on w elementach ) potem jest ocieplenie

>> ,obicie elewacji deską gr 2 cm,lub atrapą półbala,tynkiem akrylowym (

>> na styropianie 5 cm )

>> Jeśli będzie Pani zaintersowana takim typem domu -nasza cena na rok

>> 2007 to 2600 zł brutto za m2 powierzchni użytkowej

>> -jest to cena "pod klucz"

>> -z fundamentem

>> -kryciem dachu gontem bitumicznym

>> -za dopłatą można sobie wybrać inne pokrycie dachu

>> -z poddaszem użytkowym ( ze ścianą kolankową ) h=0,80

>> -elewacja deska 2 cm

>> -lub tynk akrylowy ( na styropianie 5 cm )

>> -bez malowania

>> -instalacja wod-kan

>> -instalacja elektr.

>> -centralne ogrzewanie

>> -biały montaż

>> -wykończenia

Pani przez telefon powiedziała, że w tej cenie są wszystkie potrzebne materiały do stanu pod klucz w średniej klasie (okna, drzwi, kafelki, kibelki, umywalki). Wstępnie za dom 180 m.kw wychodzi ok. 470 tyś - i biorąc pod uwagę wyceny jest to cena bardzo dobra. Należy tylko od razu zmienić pokrycie dachu.

Czekam na komentarze i złote myśli :)

Witam ! Z tego co się orientuję to jeszcze Jesteśnie na etapie wyboru wykonawcy. Czy słyszeliście o firmie Stolhaus z Zielonej Góry. Strona do nich: http://www.stolhaus.pl/

Firma ta budowała nasz dom w zeszłym roku wpadli na działkę wykonać fundamenty pod koniec czerwca a pod koniec października już mieszkaliśmy. Generalnie wykonali wszystko pod klucz. Nocowali głównie w przyczepie campingowej - więc odległość nie ma znaczenia. Mają duże doświadczanie ale na rynkach zachodnich głównie Niemcy, którzy zawsze wymagali solidnej roboty. Zaletą jest również to, że proponują swoją stolarkę zewnętrzną i wewnętrzną bo mają również własne dwie fabryki przy granicy więc cała stolarka jest drewniana - poza tym oni się "kochają" w drewnie .... no i dziękuj stosowaniu swoich rozwiązań są konkurencyjni.

Piszę bo po 0,5 roku mieszkania udało nam się już przyjrzeć wszystkim szczegółom domu i w ogólnej ocenie uważamy że są godni uwagi. W podpisie jest link do kilku zdjęć z ich prac nad naszym domkiem. Jeśli będziecie chcieli jeszcze o coś wypytać to piszcie postaram się odpowiedzieć – a poza tym polecam kontakt z firmą i rozmowy z nimi osobiście bo kazdy dom jest inny i inne oczekiwania mogą mieć inwestorzy :)

pozdrawiam

Bartek

czytając Twoje posty z kwotami trochę się dziwię że nie rozważysz jednak technologi tradycyjnej - bazując na własnym doświadczeniu (krótkim ale jednak)

mimo dość wysokich cen na np: cegłę wydaje się że i tak powinno wyjść taniej

wydaje się prawdziwa teza że tradycja jest tańsza, jesli do tego dodamy krótką historię domów szkeletowych w Polsce (jaką masz gwarancję że firma X przetrwa 30 lat na rynku ? - taka długa gwarancja, kto w Polsce wie na 100% ile taki dom przetrwa)

byliśmy z Mary w kilku takich domach i możemy stwierdzić że akustyka pozostawia wiele do życzenia (oczywiście za dopłatą można dodatkowo zaizolować)

oczywiście są też zalety "drewiaków" : super parametry cieplne i szybka, czysta budowa

M![/url]

Witam ! Z tego co się orientuję to jeszcze Jesteśnie na etapie wyboru wykonawcy. Czy słyszeliście o firmie Stolhaus z Zielonej Góry. Strona do nich: http://www.stolhaus.pl/

Firma ta budowała nasz dom w zeszłym roku wpadli na działkę wykonać fundamenty pod koniec czerwca a pod koniec października już mieszkaliśmy. Generalnie wykonali wszystko pod klucz. Nocowali głównie w przyczepie campingowej - więc odległość nie ma znaczenia. Mają duże doświadczanie ale na rynkach zachodnich głównie Niemcy, którzy zawsze wymagali solidnej roboty. Zaletą jest również to, że proponują swoją stolarkę zewnętrzną i wewnętrzną bo mają również własne dwie fabryki przy granicy więc cała stolarka jest drewniana - poza tym oni się "kochają" w drewnie .... no i dziękuj stosowaniu swoich rozwiązań są konkurencyjni.

Piszę bo po 0,5 roku mieszkania udało nam się już przyjrzeć wszystkim szczegółom domu i w ogólnej ocenie uważamy że są godni uwagi. W podpisie jest link do kilku zdjęć z ich prac nad naszym domkiem. Jeśli będziecie chcieli jeszcze o coś wypytać to piszcie postaram się odpowiedzieć – a poza tym polecam kontakt z firmą i rozmowy z nimi osobiście bo kazdy dom jest inny i inne oczekiwania mogą mieć inwestorzy :)

pozdrawiam

Bartek

dostałam od nich wycenę - są średnio drodzy. Firma Mefra jest blisko od Poznania, co jest plusem. Przede wszystkim jednak mają naprawdę rozsądne ceny - za stan więcej niż deweloperski wychodzi 1800/m.kw.

Zobaczymy co będzie po wizycie w ich fabryce... :)

czytając Twoje posty z kwotami trochę się dziwię że nie rozważysz jednak technologi tradycyjnej - bazując na własnym doświadczeniu (krótkim ale jednak)

mimo dość wysokich cen na np: cegłę wydaje się że i tak powinno wyjść taniej

wydaje się prawdziwa teza że tradycja jest tańsza, jesli do tego dodamy krótką historię domów szkeletowych w Polsce (jaką masz gwarancję że firma X przetrwa 30 lat na rynku ? - taka długa gwarancja, kto w Polsce wie na 100% ile taki dom przetrwa)

byliśmy z Mary w kilku takich domach i możemy stwierdzić że akustyka pozostawia wiele do życzenia (oczywiście za dopłatą można dodatkowo zaizolować)

oczywiście są też zalety "drewiaków" : super parametry cieplne i szybka, czysta budowa

M![/url]

sprawdziliśmy ceny murowanych w kilku firmach - są mniej więcej jak za szkielety, więc nie ma co myśleć. A o zaletach budowania szkieletów nie ma co mówić - najważniejsze, że w max. 4 m-ce stoi dom. A izolacyjność, akustyczność przy obecnych materiałach budowlanych nie są problemem. Co do wytrzymałości szkieletów - połowa Norwegii jest zabudowana domami drewnianymi, Kanada też... - a tam klimat ostrzejszy niż u nas.

dostałam od nich wycenę - są średnio drodzy. Firma Mefra jest blisko od Poznania, co jest plusem. Przede wszystkim jednak mają naprawdę rozsądne ceny - za stan więcej niż deweloperski wychodzi 1800/m.kw.

Zobaczymy co będzie po wizycie w ich fabryce... :)

Zgadzam sie ze nie są najtańsi na rynku ale też chyba nie zawsze warto brać to co najtańsze - dla mnie ważne było to, że praktycznie poprzez całą budowę moim zmartwieniem było dobranie koloru fug do różnych płytek itp... i zupełnie niczym innym nie musiałem się martwić - począwszy do pilnowania budowy po załatwianie ciężkiego sprzętu... no i efekt końcowy też jest dopracowany :) ale faktycznie nie zaprzeczę, że nie da się wyszukać kogoś dobrego i tańszego... trzymamy zatem kciuki za kolejny drewniany szkielet :))

a co do porównania cen i atutów murowanych i szkieletów ... faktycznie nie ma co sie martwić... poza tym są szkielety i szkielety i niestety część złej sławy im przypisywanych wynika z jakiś podrzędnych wykonawców dających cienkie ścianki, tanie drewno i słabą izolacją – aby tylko wyjść troszkę taniej na całości... takie życie – tak więc jeszcze raz trzymamy kciuki i powowdzenia. :)

• 1 month później...

Witam serecznie dawno nie przeglądałam muratora i dziś natknęłam się na Twój dziennik, który w całym budowlanym zamieszaniu idealnie idzwierciedla stan uczuć. Po pierwsze życzę powodzenia i wytrwałości, choć w tym stanie rzeczy jest o to trudno, po drugie przykro mi z powodu śmierci pupila. Też mam psa i nie wyobrażam sobie tego dnia gdy po prostu go zabraknie. Ja jestem na podobnym etapie, załatwiamy pozwolenie na budowę, najważniejsze że mamy projekt i firmę, za stan surowy otwarty, dach wraz z ofoliowaniem , bez fundamentów,bez ścianek działowych wewnątrz, ze schodami, bal ma średnicę 30-36 cm wyjdzie około 150 tyś podaję adres http://www.kanadyjskiedomy.pl

Pozdrawiam Magda

• 4 months później...
  • 2 months później...