Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Kaji i Artura

Recommended Posts

różnica między frontem a tyłem jest około 2 metry, a jeszcze jak wykopią dziurę i zrobią fundament będzie więcej ...

sama nie potrafię nawet sobie wyobrazić jak to będzie, gdy wyleją beton pod taras w ogrodzie - ile wyjdzie schodów i takie tam...

wtedy sie okaże, ile potrzebujemy ziemi extra i co w ogóle robić :)

za nami jakieś 300 - 400 metrów są jeziorka połączone ze sobą, więc może z tego tarasu będzie bardzo ładny widok... :lol:

Nie wiem, co zrobić z tą ziemią - mąż na mnie warknął, że sobie problemy robię z tym Twoim humusem. Bo nam spod fundamentu wyjdzie ponad 200 m.kw do wykorzystania też ...

matko... !

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kajetano juz niebawem wprowadzamy sie do domku wzorowanym na wybranym przez was projekcie. Tez mielismy problem z zabytkowym kredensem. W końcu problem został rozwiazany w ten sposób że powstała specjalna wnęka miedzy salonem a pomieszczeniem nazywanym przez was gabinetem. Niestety wtedy drzwi do gabinetu musza byc przesunięte.

Co do róznicy poziomów to podobie jak u Ciebie. Taras jest na podwyższeniu. Wokół tarasu zostala usypana skarpa ktora zagospodarowuje w formie czegos na kształt skalniaka.

PS. Mogę przesłać fotki na PW

PS. Możesz także umówic sie na zwiedzanie :wink:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witaj,

ja w sprawie wyceny do banku. Ja zrobiłam to w ten sposób, że podzieliłam sumę kredytu jaki zamierzałam wziąść na całą budowę. Jak chcesz mogę ci na priva przesłać takie zestawienie kosztów. Było to zrobione wyłącznie na potrzeby banku i nijak się miało do rzeczyweistych kosztów. Przy obecnym szaleństwie drożenia marteriałów budowlanych robienie kosztorysów na całą budowę nie ma sensu. Jak ja budowałam w zeszłym roku, to sam bloczek ytongowski w ciągu kilku miesięcy podrożał 90% :o

• 2 weeks później...
Kaju nareszcze jakies światełko w tunelu. Jestem ciekawa jak Tobie wycienią fundamenty bo jest ich sporo. Wchodzi troszku duzo betonu. Samego betonu 26 kubików. Ale mamy szersze ławy bo nawet są o szer 120 cm ze względu na podoże typu glina w stanie plastycznym.

Kajetano.Pytałaś co myslę o Twojej wycenie: przyznam szczerze że dla mnie 600 tys. to astronomiczna suma. Ja planuję wydać max. 300 tys., ale nie wiem jakie ceny sa u Was.

Za funadment wyszło nam ok. 40 tys. bo jesteśmy w podobnej sytuacji co Ty, też mamy spory spadek na działce. Planuje stan surowy zamkniety zakończyc na kwocie 130 tys. łącznie z papierami.My budujemy raczej tradycyjnie: betonowy fundament, mury z cegły, betonowy strop, tradycyjna więźba i dachówka ceramiczna.

Niestety plany zawsze weryfikuje rzeczywistość i optymistyczne założenia pozostana tylko marzeniami :)

Pozdrawiam!

Wciornastek, ty też wybudowałaś D08? Jeśli tak, to czy wklejałaś jakieś fotki na forum?? Jestem bardzo ciekawa wygladu Przestronnych :oops:

Pozdrawiam!

Nie to nie przestronny a wariacja na jego temat - u mnie projekt indywidualny.

A fotek nie zamieszczałam

na cenę samego domu już nie mam wpływu - tak nam wycenili i tyle.

Natomiast zamierzam mocno przycinać ceny na wykończeniówce.

Choć nie wiadomo jak wyjdzie. Ogrodzenie bez podmurówki to koszt ok. 10 tyś - w końcu działkę mamy 1800 m.kw.

Zobaczę po tych innych wycenach fundamentu jak będzie ....

(sama uważam, że 70tyś za fundament to koszmar z ulicy lipowej ) :evil:

(sama uważam, że 70tyś za fundament to koszmar z ulicy lipowej ) :evil:

Oj zebyś sie nie przeliczyła. U nas już trzy lata temu mielismy taki koszt. Fakt ze do fundamentu u nas doszły koszty piwnicy wraz ze stropem. W każdym razie tak podliczyłam - roboty ziemne, kanalizacja (rozprowadzenie), kręcenie zbrojenia, ławy z betonem, ściany fundamentowe, piasek z ubijaniem i podbeton, ocieplenie fundamentu z izolacją, schody do piwnicy (X2), strop piwnicy. Mozna powiedziec stan zero full wypas.

no już sama nie wiem...

dzankos też ma przestronnego... i jemu wyszło bez piwnicy około 45tyś...

poczekam na te inne 2 wyceny... zakładam, że różnice będą ....

Możesz miec nawe 10 tys różnicy w zalezności od końca Polski. Na cene składaja sie szczegóły stopnia wykończenia. Najbardziej bije po kieszeni wysokośc scian fundamentowych i ilość piasku.

Co co ceny 45 tys to w pewnych warunkach jest realna ale..........lepiej brac z dużą górką. Bo możesz wymurowac np scianki fundamentowe kanoldami na sztorc i tez niby ok, a możesz tak jak trzeba brac kanoldy w poprzek i juz masz 2X wiecej. Fakt robisz kanadyjczyka ten jest lżejszy i moze nie trzeba tak solidnych fundamnetów.