Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Eweliny i Michała - C117 codzienny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

była przerwa, ale wczoraj zaczeliśmy murować ściany. Miałem tylko kłopot z wklejeniem zdjęc - coś fotosik nie chciał działać.

jeszcze spróbuję dziś bo od niedzieli wyjeżdżamy na 2 tyg. na urlop.

Finansowania dalej nie ma więc u nas na razie bedzie sie robota posuwac małymi kroczkami.

• 2 months później...
Czesc,

Jak postepy, sciany rosna 8) Strop juz macie?? Kiedy bedziecie zalewac??

Pisz wiecej, i fotek wiecej prosimy :wink:

Pozdrowionka,

Marta

Cześć,

idzie powoli bo nie mam czasu nadzorować. Ściany parteru są gotowe, strop kupiony. Brakuje mi tylko belek do podparcia stropu. już niedługo coś się ruszy.

• 1 month później...
  • 1 month później...
Ewelina, Michał - napiszcie jak Wasza Słodka "Przyczyna Zaległości" ma na imię? Macie teraz chyba najważniejszą motywację do budowy domu! Szczere gratulacje.

Jola i Krzysiek.

P.S.

A jak teraz dumni rodzice znajdą czas na budowę?

Maleńka to Oliwia, Michalina. Rzeczywiście chciałoby się juz być na swoim a tu jeszcze trochę zejdzie. Na budowę zagląda na razie tylko dumny tato, i jednocześnie mu się obrywa, że nie ma go ciągle w domu.

• 3 weeks później...

Witam ale ładną bryłę ma wasz codzienny wydaje się, że nie podnoszenie ścianki kolankowej daje najlepsze proporcje domu zastanawiam się czy macie zmieniony kąt dachu czy tak jak w projekcie jest 35 stopni. podoba mi się również wykończenie daszka ganku z tymi dodatkowymi belkmi na szczycie, zastanawialiście się na całkowitym zabudowaniem tego szczytu na ganku?

praca cieśli też niczego sobie!

zapewne będziecie mieli schody drewniane czy macie już jakieś oferty cenowe?

pozdrawiam

Pa

Witam ale ładną bryłę ma wasz codzienny wydaje się, że nie podnoszenie ścianki kolankowej daje najlepsze proporcje domu zastanawiam się czy macie zmieniony kąt dachu czy tak jak w projekcie jest 35 stopni. podoba mi się również wykończenie daszka ganku z tymi dodatkowymi belkmi na szczycie, zastanawialiście się na całkowitym zabudowaniem tego szczytu na ganku?

praca cieśli też niczego sobie!

zapewne będziecie mieli schody drewniane czy macie już jakieś oferty cenowe?

pozdrawiam

Pa

Cześć,

dzieki za opinie- nam tez się podoba. Deski czołowe zarówno te pod rynnami jak i w lukarnach zrobiliśmy z boazeri podobnej jak nadbitka (20/110 mm) tak więc wyszło 22 cm szerokości. Efekt jest wtedy gdy ich szerokość jest podobna do grubości słupów (25 cm). Na marginesie jak zamawiałem drewno to cieśle się śmiali że słupy jak na dzwonnicę, ale gdy je postawili sami przyznali rację architektowi.

Scianek kolankowych ani kąta dachu nie zmienaliśmy gdyż uważamy że cały urok codziennego wynika właśnie z jego proporcji. Nasze zmiany to poszerzenie garażu o 80 cm i dodatkowy wykurz w salonie.

Co do zabudowy lukarn to stwierdziliśmy że są one na tyle duże w stosunku do domu że mogło by to być zbyt przytłaczające.

Cieśle to sprawdzona ekipa i jesteśmy z nich zadowoleni.

Schody będą drewniane, mam jedną wycenę sprzed pól roku - samonośne zabudowane, stopnie, podstopnice, barierka - 12 tys.

Ale macie ladny domek :D

Dawno do Was nie zagladalam, a tu TAKIE POSTEPY 8)

GRATULUJE cudnej Pociechy i slicznego codziennego :D :)

Powodzenia i pozdrowienia,

Marta

Dziekujemy,

już nie możemy sie doczekać przeprowadzki bo na tą chwilę mówiąc delikatnie mamy ciasno. Bardzo Wam zazdrościmy - Codzienniakom pełną gębą !

pozdrawiamy

• 3 weeks później...

Wasze kominy Michale za które zapłaciliście ok 4700 to właśnie schiedel? i jeszcze jedno czapa na kominach jest zakupowym elementem czy wykonawanym na budowie?

Pytanie dotyczące nadbitki:

- czy jest to również boazeria jak deska przy rynnach i jak wykonywaliście kontrłaty tzn czy byłu podcinane w miejscu gdzie występuję nadpitka?

podrawiam

Jacek

Wasze kominy Michale za które zapłaciliście ok 4700 to właśnie schiedel? i jeszcze jedno czapa na kominach jest zakupowym elementem czy wykonawanym na budowie?

Pytanie dotyczące nadbitki:

- czy jest to również boazeria jak deska przy rynnach i jak wykonywaliście kontrłaty tzn czy byłu podcinane w miejscu gdzie występuję nadpitka?

podrawiam

Jacek

To nie jest Schiedel, to produkcja jakiejś podwrocławskiej firmy. Czapy były kupione jako systemowe.

Z podbitką (w zasadzie nadbitką) było tak:

1. Skrajne krokwie (te na zewnątrz budynku) zamówiłem 2 cm. niższe

2. pozostałe krokwie zostały ścięte na odcinku który wystaje za ściankę kolankową już na budowie.

3.po przybiciu nadbitki na wierzch poszły kontrłaty.

PS. Deski czołowe z boazeri to mój pomysł - wyszło fajnie.

• 3 weeks później...

Witam was i ciesze się, że u was prace posżły dalej i podzieliliście sie waszymi postępami z nami za pomocą kolejnych fotek. Faktycznie te słupy od ganka sa naprawde niesamowite ale o to chodzi, eleganckie szprosy w oknach jak moja żona to zobaczu to już nie będzie zmiłuj się i będe musiał na to przystać.

Dobry pomysł z tą garderobą u góry kosztem małego pokoju ja tez mam zamiar tak to zrobić i co ciekwe równiez w tym samym miejscu chcę umieścić rozdzielacze do CO jak u was widziałem.

Ciekaw jestem czy będziecie zakąłdać podłogówkę a jak tak to w jakich pomieszczeniach, jeżeli możesz to powiedz jeszcze w jaki sposób jest prowadzona instalacja CO na parterze tzn jaka jest jej droga i czy będzie kłądzona na styropianie czy w bruzdach zrobionych w styropianie mam jeszcze więcej pytań ale będe je "dozował stopniowo"

pozdrawiam

Jacek

Witam was i ciesze się, że u was prace posżły dalej i podzieliliście sie waszymi postępami z nami za pomocą kolejnych fotek. Faktycznie te słupy od ganka sa naprawde niesamowite ale o to chodzi, eleganckie szprosy w oknach jak moja żona to zobaczu to już nie będzie zmiłuj się i będe musiał na to przystać.

Dobry pomysł z tą garderobą u góry kosztem małego pokoju ja tez mam zamiar tak to zrobić i co ciekwe równiez w tym samym miejscu chcę umieścić rozdzielacze do CO jak u was widziałem.

Ciekaw jestem czy będziecie zakąłdać podłogówkę a jak tak to w jakich pomieszczeniach, jeżeli możesz to powiedz jeszcze w jaki sposób jest prowadzona instalacja CO na parterze tzn jaka jest jej droga i czy będzie kłądzona na styropianie czy w bruzdach zrobionych w styropianie mam jeszcze więcej pytań ale będe je "dozował stopniowo"

pozdrawiam

Jacek

Witam drogiego czytelnika.

Odpowiadam krótko i na temat:

1. podłogówki nie bedzie, no może poza matą elektryczną w łazience na górze.

2. Co i wodę układałem osobiście w systemie Aluplex prod. Wavin. Najpierw poszlo 5 cm styropianu na to rury. W miejscach gdzie biegną rury dam na wierzch 2 cm styropianu aby na oko wyszło 10. Potem przy posadzkach w miejscach gdzie było wiecej rur obok siebie rzucę siatke zbrojeniową tak na wszelki wypadek.

A na marginesie to wkleję jakieś zdjęcia z dołu bo coś mi się zapomniało.

na razie tyle bo czas mnie goni.

Gartuluje postepow 8)

Dawno nigdzie nie zagladalam a tu tyle sie dzieje :D

Gratuluje rowniez MALUSZKA, zdradz moze imie??

Bardzo fajnie wyglada Wasz domek i te biale pustaki - duzo lepiej niz nasza szarowka :-?

Pomysl z garderoba tez bardzo mi sie podoba :)

Ogolnie to zycze duuuuuuuuuuzo postepow i cierpliwosci :wink: 8)

Pozdrowienia,

Marta

Cześć,

dzięki za wsparcie, tak sobie myślę, że najtrudniejszy etap to dopiero przed nami (ta wykończeniówka....).

Nasz mały skarb to Oliwia, Michalina. Rośnie i ma się dobrze.

pozdrowionka

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Witam,

śliczny ten wasz codzienny, pierwszy jaki oglądam bez zmian proporcji i dlatego wygląda super! My budujemy ściśle wg projektu, też nie zmienamy dachu ani nie podnosimy ścianki kolnankowej. Z tą garderobą to dobry pomysł, też o tym myślę. Gratuluję postępów, my jesteśmy dopiero na początku drogi.

Pozdrawiam

Witam,

śliczny ten wasz codzienny, pierwszy jaki oglądam bez zmian proporcji i dlatego wygląda super! My budujemy ściśle wg projektu, też nie zmienamy dachu ani nie podnosimy ścianki kolnankowej. Z tą garderobą to dobry pomysł, też o tym myślę. Gratuluję postępów, my jesteśmy dopiero na początku drogi.

Pozdrawiam

Witam,

zmiany wysokości dachu bardzo wpływają na wygląd i charakter codziennego a my chcieliśmy żeby był właśnie jak na zdjęciu. Podkusiło nas tylko z tym garażem (za wąski był) i z wykurzem (ze względu na usytuowanie względem stron świata). wyszło fajnie. KAżdy ze znajomych wchodząc na gorę narzeka że nisko ale po co mi sypialnia 17 m2 jak 12 m2 to i tak za dużo jak na funkcję którą spełnia. Na tą chwile pokoje nad garażem mają prawie po 20 m2 podłogi.

• 5 months później...