Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 40-45 pln za punkt elektr.z materialem to duzo?

Recommended Posts

czy 40-45 pln u elektryka,za jego robocizne z materialem za jeden punkt to dobra cenka????takie szczegoly male otrzymalem...wiecej nie wiem,bie rozmawialem osobioscie tylko wiesci mam od kogos,u kogo ten fachman bedzie robic....

u mnie elktryk wziął 3 tys. za robocizną. Dom160 m z poddaszem użytkowym. Anteny. internet, domofon w cenie.

Może to tylko w celach informacyjno-porównawczych.

Mnie też cena za pkt nic nie daje, ale umówiłam się, że dam mu projekt do wyceny.

To teraz sie juz pogubilem... Czyli ta cena co nam tutaj podalas, to jest cena "za punkt" ktora powiedzial Ci elektryk przed zobaczeniem projektu, czy cena wyliczona wg wzoru "cala kasa jaka on chce / ilosc 'punktow' w domu"?

dlaczego elektryk nie może liczyć wypłaty od punktu? to jak ma liczyć? tynkarz, malarz, glazurnik biorą z metra kw. Hudraulik też bierze z punktu. Ja to zrobiłem tak, że materiały zakupiłem w hurtowni sam i zapłaciłem elektrykowi za samą robociznę po 22 złote za punkt (wrzesień 2006) Żadnych pretensji, podejrzeń, że mnie chce orżnąć. Nadmiar materiału oddałem z powrotem do sklepu.

Jak dla mnie to rozliczenie z punktu jest najbardziej przejrzyste. Chodzę po budowie i sam mogę sobie je policzyć i wycenić. Układ jest jasny i nie da się pościemniać. Jak komuś pasuje rozliczenie całościowe to proszę bardzo... tylko, że to okazja dla różnych magików do skasowania klienta - co nie oznacza, że dotyczy to wszystkich elektryków. Mój elektryk zrobił u mnie to co chciałem mieć a nawet trochę więcej i jestem zadowolony. Policzył sobie z punktu i wcale nie nazwałbym go dyletantem.

Jak dla mnie to rozliczenie z punktu jest najbardziej przejrzyste. Chodzę po budowie i sam mogę sobie je policzyć i wycenić. Układ jest jasny i nie da się pościemniać.
Jasne... Tak naprawde to wiesz po prostu ile bedziesz mial gniazdek, gdzie zyrandol oraz w ktorym miejscu skrzynka. Ale instalacja elektryczna to nie tylko gniazdka, oswietlenie na suficie i skrzynka z bezpiecznikami. Ale ok, jeśli Tobie pasuje taki sposób rozliczania...

Jak komuś pasuje rozliczenie całościowe to proszę bardzo... tylko, że to okazja dla różnych magików do skasowania klienta

Powiedziałbym, że jest raczej odwrotnie. Ale nie ma o co się kłócić :)

A tak przy okazji - ile kabla 1,5 mm2 i 2,5 mm2 poszło wam na instalacje ?

Ja u siebie (dom ok 140 m2+piwnica+garaż+strych) oszacowałem że będzie mi potrzeba około 300 m YDTp 3*1,5 i około 500m YDYp 3*2,5 .

Instalacja bez żadnych bajerów . Obwody dzielone na pomieszczeniami + oddzielnie gniaddka i oświetlenie .

Internetu , telefonu , telewizji i alarmu jeszcze nie podliczyłem .