Anula_KWI 26.04.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Witam Serdecznie Grupowiczów, Bardzo proszę o pomoc w wyborze producenta parkietu jesionowego grubosci 22 mm. Nie chcę kupowac w fimrach "Kogucik", bo zależy mi na wysokiej jakosci. Naczytalam sie o fatalnym zachowaniu parkietow z drzewa niesezonowanego i dreszcz mnie oblecial na sama myśł że się na coś takiego moge natknąć. Istotny jest dla mnie tez efekt wizualny. Szukam parkietu w zroznicowanej kolorystyce i o zroznicowanym uslojeniu (sloje zarowno fladrowe jak i rownolegle) - tradycyjna klasa druga i lekką domieszką klasy rustic może być, byle nie całkowicie ciemna jak dąb. Chcę uniknąć efektu wizualnego który jest powszechny w sprzedawanym powszechnie w marketach parkiecie typu Gestreift (zamienna nazwa klasy drugiej) - pasków skrajnie jasnych i ciemnych na jednej klepce przy slojach wzdluznych. Firma Dąbex z Grodziska Mazowieckiego - jeden z wiekszych polskich producentow slynie z wysokiej jakosci ale wlasnie dowiedzialm sie ze robią jesion tylko na 16 mm. Czy mozecie polecic jakichs innych dobrych producentów ? Moze ktos ma taki parkiet o wyglądzie podobnym do moich oczekiwań i mógłby podzielić sie informacją ? Dziekuję z góry, Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.04.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 mam 80 m2 jesion II w lakierze półmatowym klepka 70/500i właśnie 16 mm z Dąbexu http://rezulak.pl/galeria_murator/jesion_pietro.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula_KWI 27.04.2007 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Rezió, Dzieki za zdjęcie. Twój pokoik wyglada super! Rozwiałeś moje wątpliwości co do Dąbexu - jest to gestreift paskowy, który w mojej opinii pasuje swietnie do wnetrz nowoczesnych. Ja mam bardzo radycyjny, a wrecz rustykalny kominek w salonie i dlatego szukam parkietu o bardziej pofalowanych slojach i mniejszych kontrastach na jednej klepce. Czy ktos może zna producentów: a) Solid b) Drew-ex z podkarpackiego c) Kożuchówd) Goszcz Takie do tej pory znalazłam, które mogę kupic we Wroclawiu ale nic o nich nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 27.04.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Twój pokoik wyglada super! to nie pokoik ale hol na pietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 27.04.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Wow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 27.04.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Rezi, a jaki lakier masz na tym jesionie? Pytam bo tez mam jesion II, a podoba mi sie ten efekt jak u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 28.04.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Z wrażenia zapomniałam Oczywiście też się podpisuję pod powyższym pytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 29.04.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Rezi, a jaki lakier masz na tym jesionie? Pytam bo tez mam jesion II, a podoba mi sie ten efekt jak u Was. 2 składnikowy pouliretan - półmatowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 30.04.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Witam Serdecznie Grupowiczów, Bardzo proszę o pomoc w wyborze producenta parkietu jesionowego grubosci 22 mm. Nie chcę kupowac w fimrach "Kogucik", bo zależy mi na wysokiej jakosci. Naczytalam sie o fatalnym zachowaniu parkietow z drzewa niesezonowanego i dreszcz mnie oblecial na sama myśł że się na coś takiego moge natknąć. Istotny jest dla mnie tez efekt wizualny. Szukam parkietu w zroznicowanej kolorystyce i o zroznicowanym uslojeniu (sloje zarowno fladrowe jak i rownolegle) - tradycyjna klasa druga i lekką domieszką klasy rustic może być, byle nie całkowicie ciemna jak dąb. Chcę uniknąć efektu wizualnego który jest powszechny w sprzedawanym powszechnie w marketach parkiecie typu Gestreift (zamienna nazwa klasy drugiej) - pasków skrajnie jasnych i ciemnych na jednej klepce przy slojach wzdluznych. Firma Dąbex z Grodziska Mazowieckiego - jeden z wiekszych polskich producentow slynie z wysokiej jakosci ale wlasnie dowiedzialm sie ze robią jesion tylko na 16 mm. Czy mozecie polecic jakichs innych dobrych producentów ? Moze ktos ma taki parkiet o wyglądzie podobnym do moich oczekiwań i mógłby podzielić sie informacją ? Dziekuję z góry, Anula Przy Twoich założeniach najprościej będzie jak wymieszasz dwie selekcje: Natur i Rustic. Możesz kupić pół na pół wtedy otrzymasz jasną podłogę. Możesz kupić 1/3 do 2/3 wtedy otrzymasz ciemniejszą. Albo trochę pracowitsza wersja: kupić Rustic i po odrzuceniu sęków i ciemnych klepek będzie 2 klasa. W/g moich doświadczeń: z 22 mm parkietu litego stawiam na Zadobrze (http://www.sg.com.pl) i Papisa (http://www.papis.pl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 30.04.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 mam 80 m2 jesion II w lakierze półmatowym klepka 70/500 i właśnie 16 mm z Dąbexu http://rezulak.pl/galeria_murator/jesion_pietro.jpg Z całym szacunkiem ale to nie jest II klasa. II klasa (popularnie zwana jesionem kolorowym) wygląda tak: http://www.papis.pl/foty_4/p05.jpg to co leży u Reziego to bardziej przypomina I klasę (obecnie nie ma odpowiednika tej klasy, było to coś pośredniego pomiędzy selectem i naturem, kolorystycznie zbliżone do zdjęcia (tylko z prostym układem słojów)) wyglądało to mniej więcej tak: http://www.papis.pl/foty_1/p_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 30.04.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 za ładny wyszedł na tę II klase no ale cena była była dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszponka 30.04.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 boorg a jak będą wyglądały deski jesionowe w I i II klasie.Piękne te podłogi.Mój mąż zamówił I , boję się że podłoga będzie wyglądała bardzo sztucznie.Może zdjęcia pozwolą podjąć decyzję co do klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 30.04.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Autorka wątku boi się parkietu robionego przez drobnych producentów. Ja też się bałam. Dlatego kupiłam go tylko na górę (po 77,- zł za m), a do części "reprezentacyjnej" (salon, hall, biblioteka) kupiłam parkiet renomowanego, dużego producenta, w I klasie (po 100,-). Po miesiącu - parkiet w salonie jest jak fugowany: każda klepka otoczona 2-3 mm szparami. A parkiet na piętrze i w sypialni na dole - leży jak leżał i ani drgnie. Dlatego - choć to na Forum nie popularne - polecam parkiet z małego zakładu. Tak naprawdę zakład nie jest taki mały - ale oczywiście nie umywa się do potentatów. A drewno na parkiet pozyskuje z odpadu od forniru: jak tną fornir, to taka łapa trzyma drewno, i wreszcie zostaje płat, którego już się nie skroi, o gr. 20 mm. Dlatego ten parkiet ma gr. 20 mm. A drewno - superanckie, bo na fornir biorą ekstra klasę, drewno z rdzenia, i jeszcze jest parzone - więc potem bardzo stabilne. Żeby nie być posądzona o niedozwoloną reklamę na Forum, namiar na producenta podam chętnym na priva. Nota bene znalazłam faceta na targach jesienią 2006 na Prądzyńskiego. Pozdrawiam. Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom 02.05.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Zakłady Drzewne w Zadobrzu k/Radomia. Siostra kupowała tam parkiet i po roku nie ma nawet jednej szpary.My mamy parkiet z Hajnówki i szpary sa ojjj i to spore (a miała to być I klasa jesionu brrrr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 02.05.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 A czy przypadkiem chodzi o parkiet od p. Bagrowskiego z Hajnowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margie1 06.06.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Jakim lakierem polakierować parkiet jesionowy aby nie ściemniał? Chciałabym aby parkiet zachował swoją naturalną jasność, czy jest na to sposób? Być może nie jest to kwestia lakieru lecz czegoś innego? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszponka 08.06.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Ja też będę wdzięczna !!Rezi a jakiej firmy ten lakier? Proszę o odpowiedź.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asana 11.06.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Mnie tez interesuje co sprawi, ze jesion zachowa swoje blade , "czcigodne" oblicze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 11.06.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Aby jesion zachował swoje jasne oblicze musimy potraktować go lakierem podkładowym wodnym. A jako, że na lakier podkładowy wodny możemy położyć tylko lakier poliuretanowy wodny/akrylowy, więc mamy komplet. Ważne. Nie każdy lakier podkładowy wodny nadaje się do jesionu. Woda potrafi zaróżowić jesion i zamiast słomkowego cuda otrzymacie podłogę a`la różowa landrynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margie1 12.06.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Czy mogłabym prosić o podanie przykładowej nazwy lakieru podkładowego wodnego ( wartego zastosowania na jesion w celu zachowania jego jasności ). Dodatkowo chciałabym aby lakier taki charakteryzował się dużą twardością ( niestety tutaj nie jestem pewna czy podkładowy lakier ma być twardy czy już ten lakier ostateczny ). Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts