Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet jesionowy jakiego producenta?

Anula_KWI

Recommended Posts

Witam Serdecznie Grupowiczów,

Bardzo proszę o pomoc w wyborze producenta parkietu jesionowego grubosci 22 mm. Nie chcę kupowac w fimrach "Kogucik", bo zależy mi na wysokiej jakosci. Naczytalam sie o fatalnym zachowaniu parkietow z drzewa niesezonowanego i dreszcz mnie oblecial na sama myśł że się na coś takiego moge natknąć.

Istotny jest dla mnie tez efekt wizualny. Szukam parkietu w zroznicowanej kolorystyce i o zroznicowanym uslojeniu (sloje zarowno fladrowe jak i rownolegle) - tradycyjna klasa druga i lekką domieszką klasy rustic może być, byle nie całkowicie ciemna jak dąb.

Chcę uniknąć efektu wizualnego który jest powszechny w sprzedawanym powszechnie w marketach parkiecie typu Gestreift (zamienna nazwa klasy drugiej) - pasków skrajnie jasnych i ciemnych na jednej klepce przy slojach wzdluznych.

Firma Dąbex z Grodziska Mazowieckiego - jeden z wiekszych polskich producentow slynie z wysokiej jakosci ale wlasnie dowiedzialm sie ze robią jesion tylko na 16 mm.

Czy mozecie polecic jakichs innych dobrych producentów ? Moze ktos ma taki parkiet o wyglądzie podobnym do moich oczekiwań i mógłby podzielić sie informacją ?

Dziekuję z góry,

Anula

Rezió, Dzieki za zdjęcie. Twój pokoik wyglada super!

Rozwiałeś moje wątpliwości co do Dąbexu - jest to gestreift paskowy, który w mojej opinii pasuje swietnie do wnetrz nowoczesnych. Ja mam bardzo radycyjny, a wrecz rustykalny kominek w salonie i dlatego szukam parkietu o bardziej pofalowanych slojach i mniejszych kontrastach na jednej klepce.

Czy ktos może zna producentów:

a) Solid

b) Drew-ex z podkarpackiego

c) Kożuchów

d) Goszcz

Takie do tej pory znalazłam, które mogę kupic we Wroclawiu ale nic o nich nie wiem.

Witam Serdecznie Grupowiczów,

Bardzo proszę o pomoc w wyborze producenta parkietu jesionowego grubosci 22 mm. Nie chcę kupowac w fimrach "Kogucik", bo zależy mi na wysokiej jakosci. Naczytalam sie o fatalnym zachowaniu parkietow z drzewa niesezonowanego i dreszcz mnie oblecial na sama myśł że się na coś takiego moge natknąć.

Istotny jest dla mnie tez efekt wizualny. Szukam parkietu w zroznicowanej kolorystyce i o zroznicowanym uslojeniu (sloje zarowno fladrowe jak i rownolegle) - tradycyjna klasa druga i lekką domieszką klasy rustic może być, byle nie całkowicie ciemna jak dąb.

Chcę uniknąć efektu wizualnego który jest powszechny w sprzedawanym powszechnie w marketach parkiecie typu Gestreift (zamienna nazwa klasy drugiej) - pasków skrajnie jasnych i ciemnych na jednej klepce przy slojach wzdluznych.

Firma Dąbex z Grodziska Mazowieckiego - jeden z wiekszych polskich producentow slynie z wysokiej jakosci ale wlasnie dowiedzialm sie ze robią jesion tylko na 16 mm.

Czy mozecie polecic jakichs innych dobrych producentów ? Moze ktos ma taki parkiet o wyglądzie podobnym do moich oczekiwań i mógłby podzielić sie informacją ?

Dziekuję z góry,

Anula

Przy Twoich założeniach najprościej będzie jak wymieszasz dwie selekcje: Natur i Rustic. Możesz kupić pół na pół wtedy otrzymasz jasną podłogę. Możesz kupić 1/3 do 2/3 wtedy otrzymasz ciemniejszą. Albo trochę pracowitsza wersja: kupić Rustic i po odrzuceniu sęków i ciemnych klepek będzie 2 klasa. :D

W/g moich doświadczeń: z 22 mm parkietu litego stawiam na Zadobrze (http://www.sg.com.pl) i Papisa (http://www.papis.pl).

mam 80 m2 jesion II w lakierze półmatowym

klepka 70/500

i właśnie 16 mm z Dąbexu

http://rezulak.pl/galeria_murator/jesion_pietro.jpg

Z całym szacunkiem ale to nie jest II klasa. :oops:

II klasa (popularnie zwana jesionem kolorowym) wygląda tak:

http://www.papis.pl/foty_4/p05.jpg

to co leży u Reziego to bardziej przypomina I klasę (obecnie nie ma odpowiednika tej klasy, było to coś pośredniego pomiędzy selectem i naturem, kolorystycznie zbliżone do zdjęcia (tylko z prostym układem słojów))

wyglądało to mniej więcej tak:

http://www.papis.pl/foty_1/p_2.jpg

Autorka wątku boi się parkietu robionego przez drobnych producentów. Ja też się bałam. Dlatego kupiłam go tylko na górę (po 77,- zł za m), a do części "reprezentacyjnej" (salon, hall, biblioteka) kupiłam parkiet renomowanego, dużego producenta, w I klasie (po 100,-). Po miesiącu - parkiet w salonie jest jak fugowany: każda klepka otoczona 2-3 mm szparami. A parkiet na piętrze i w sypialni na dole - leży jak leżał i ani drgnie. Dlatego - choć to na Forum nie popularne - polecam parkiet z małego zakładu.

Tak naprawdę zakład nie jest taki mały - ale oczywiście nie umywa się do potentatów. A drewno na parkiet pozyskuje z odpadu od forniru: jak tną fornir, to taka łapa trzyma drewno, i wreszcie zostaje płat, którego już się nie skroi, o gr. 20 mm. Dlatego ten parkiet ma gr. 20 mm. A drewno - superanckie, bo na fornir biorą ekstra klasę, drewno z rdzenia, i jeszcze jest parzone - więc potem bardzo stabilne.

Żeby nie być posądzona o niedozwoloną reklamę na Forum, namiar na producenta podam chętnym na priva. Nota bene znalazłam faceta na targach jesienią 2006 na Prądzyńskiego.

Pozdrawiam. Joasia.

• 1 month później...
Jakim lakierem polakierować parkiet jesionowy aby nie ściemniał? Chciałabym aby parkiet zachował swoją naturalną jasność, czy jest na to sposób? Być może nie jest to kwestia lakieru lecz czegoś innego? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Aby jesion zachował swoje jasne oblicze musimy potraktować go lakierem podkładowym wodnym. A jako, że na lakier podkładowy wodny możemy położyć tylko lakier poliuretanowy wodny/akrylowy, więc mamy komplet. :wink: :D

Ważne.

Nie każdy lakier podkładowy wodny nadaje się do jesionu. Woda potrafi zaróżowić jesion i zamiast słomkowego cuda otrzymacie podłogę a`la różowa landrynka. :lol:

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Czy mogłabym prosić o podanie przykładowej nazwy lakieru podkładowego wodnego ( wartego zastosowania na jesion w celu zachowania jego jasności ). Dodatkowo chciałabym aby lakier taki charakteryzował się dużą twardością ( niestety tutaj nie jestem pewna czy podkładowy lakier ma być twardy czy już ten lakier ostateczny :)). Z góry dziękuję za wszelkie informacje.