klimek1714 12.04.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 co do czasu połupania kamienia tych rozmiarów to teraz pół godziny jakieś (3-4tafle) co do cen klinów to trójdzielne chyba ok 30zł a kamieniarskie 5 z groszami, do trójdzielnych musisz otwór wiercić, ja do kamieniarskich wybijam otwór młotkiem do 3cm wiecęj nie trzeba, a czas realizacji kurierem wysyłają to szybko 2 dni robocze i masz a podzielnie na pól?? moim zdaniem młot pneumatyczny i klin, lepiej by było jakby Marcin Ci udzielił wskazówek jak to zrobić bez klina, bo kamyk nie jest duży więc dla lajka możliwe a może ktoś mi udzielić info ponieważ chcem kupić młot pneumatyczny tylko elektryczny do 2 ty max w miarę niezawodny no i mocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1714 12.04.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 aktualnie tak moja kupka wygląda: http://images36.fotosik.pl/98/3d261b0e8bb9ef15m.jpg kamyki wydają się niepozorne, ale pierwsze dwa od lewej mają po 70-80kg, reszta nieco mniej tak jak widać nie jest źle i nawet równe krawędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin060677 13.04.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Witam co do tej kosteczki to mam dla ciebie propozyje wybierz pare sztuk jak najbardziej czerwonych ułóz na miękkiej ziemi i zastosuj młotek 3 kg z ciosem i poprostu go tnij musi isc z takiej ilosci kamienia uzyskał bym ok 200m2 fajnego małego łupka a zapomniałem nie uderzaj w srodek tylko zaczynaj od brzegu ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.04.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 wczoraj kliny doszły, postanowiłem się trochę pobawić a o to efekt... Na tym zdjęciu co to jest za wiertarka (firma i moc)? No i jakiej firmy zastosowałeś wiertła (jak długo wierciłeś jeden otwór)? Troszkę pytań ale mnie bardzo interesuje ten temat a tym bardziej sprawy techniczne. Wiertarkę (nawet kilka) mam ale podejrzewam, że wiertła jeszcze nie te bo kiedyś gdy próbowałem wiercić to ... widja się stopiła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1714 13.04.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 to jest młotowiertarka czy jakoś tak, firma einhel czy jakoś tak:/ wiertło było na początek wierciłem dwa otworu obok siebie głębokość 4-6cm, a później dłutem otwór poszerzałem a w to dwie cienkie blaszki a pomiędzy nie klina, no i stało się szlak trafił wiertło, a że do miasta mam 6km nie chciało się jechać po nowe, więc założyłem samo dłuto na mój pseudo sprzęt i dłutem samym wybijam otwór teraz (trochę długo trwa bo słaba moc) ale się okazuje że klin lepiej wchodzi w tak zrobiony otwór niż wywiercony chciałbym zrobić kilka zdjęć podczas mojej pracy ale to dopiero za tydzień bo teraz do Olsztyna muszę jechać :/ a co do czerwonych kamieni, to miło się z tym kolorem pracuje, mam kilka niebiesko granatowego koloru jakie to dziadostwo twarde, z jednym dałem za wygrane bo nie szło odpowiedniej wielkości dziur pod kliny zrobić :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1714 13.04.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 a moc?? powiem Ci że nie wiem chyba nie za duża bo rok temu zapłaciłem za nią ok 300zł czyli tani sprzęt, choć się spisuje, ale awaryjna po pierwszej godzinie pracy rozpad mi się przód hehe wszystko wraz z wiertłem wypadło, ale dałem do gwarancji i zrobili i jakoś chodzi... jeszcze:D a wiertło?? w zestawie było (a co do tego idzie to słabe) ale dbałem o nie bo po wywierceniu ok 2 cm wyciągałem i do wody żeby nie stopić i znów w kamień (mozolna robota ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lebaurlop 13.04.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Witam co do tej kosteczki to mam dla ciebie propozyje wybierz pare sztuk jak najbardziej czerwonych ułóz na miękkiej ziemi i zastosuj młotek 3 kg z ciosem i poprostu go tnij musi isc z takiej ilosci kamienia uzyskał bym ok 200m2 fajnego małego łupka a zapomniałem nie uderzaj w srodek tylko zaczynaj od brzegu ok. Dzieki za informacje Czyli czubkiem młotka stukac nie w srodek tylko w krawedzie.Ile od krawedzi 5-6-7cm?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin060677 13.04.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 tak jak najbardziej w krawędzie mysle ze tak co 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin060677 15.04.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Co tak wszyscy zamarli chyba łupieci kamienie hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 15.04.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Co tak wszyscy zamarli chyba łupieci kamienie hi hi Nikt nie zamarł tylko może czekają na inne rozwiązania i metody. Według mnie ta metoda z wiertareczką (nie chwalę się, że mam o wiele mocniejszą i wytrzymalszą) jest ryzykowan i nieopłacalna. Sam to bym się obawiał używać mojego kombimłotka do takiego rozłupywania kamieni. Z dwa lata temu rozmawiałem z jednym panem co się zajmuje tym profesjonalnie (wykonuje kamienne konstrukcje) i z tego co pamiętam to jego jedno wiertło do takich zadań to kosztowało około 900 Euro a o wiertarce to juz nie będę wspominał. Z tego co obliczyłem ile potrzebowałeś czasu na rozłupanie, koszt wiertła i bardzo duże ryzyko uszkodzenia wiertarki jest nieopłacalne z możliwym otrzymanym kamieniem łupanym. Ja sam troszeczkę (czytaj amatorsko) połupałem kamieni ale przy okazji powyginałem kilka przecinaków. Dodatkowo używałem wyłącznie mota 8 kilowego specjalnie do tego celu i ... choć jestem bardzo silny to zbyt dużo energii mi pochłania by zająć się tym zawodowo bez większego (profesjonalnego) przeszkolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 15.04.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Co tak wszyscy zamarli chyba łupieci kamienie hi hi no nie łupie kamieni, bo mnie choróbsko położyło, może w sobotę wrócę do łupania pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin060677 15.04.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Panowie dobra wiertarka to wydatek rzędu 4500 zł wiertło 10 cm to 100 zł 100 cm to koszt 1000 zł fi 22 wiem bo wykonuje także lampy ogrodowe z kamieni. Takie wiertła wystarczają na okolo 60 lapm więc wydatek jest ogromny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin060677 15.04.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3bc75b509a6988d7.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 15.04.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Pomogę odrobinkę koledze z obrazkiem http://images41.fotosik.pl/100/3bc75b509a6988d7med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin060677 15.04.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 dzieki dzieki ale jak to sie do ciezkiej anielki robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 15.04.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 dzieki dzieki ale jak to sie do ciezkiej anielki robi to bardzo proste... wpisując ten Twój adres http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3bc75b509a6988d7.html otwiera się strona fotosika, ale STRONA a nie sam OBRAZEK, a na forum mozna wklejac tylko obrazki, a wiec pliki zakończone rozszerzeniem .jpg lub .gif bedac wiec na stronie fotosika klikamy prawym guzikiem myszki na obrazku i wybieramy wlasciwosci, szukamy adresu zakończonego na .jpg, w tym wypadku: http://images41.fotosik.pl/100/3bc75b509a6988d7med.jpg i kopujemy go sobie no i mamy to co najwazniejsze, teraz na forum klikamy na IMG, pozniej wklejamy nasz adres obrazka i ponownie IMG aby zamknąć tag z obrazkiem i... GOTOWE pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin060677 15.04.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 no slicznie dziekuje teraz juz bede wiedzial te zdjecia sa z mojej pierwszej pracy z kamieniem bede staral sie wstawiac wiecej fotek. pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łabanowski 15.04.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Witam , profesjonalny młotek pneumatyczny to MK 8, takich używają w kamieniołomach tzw. kliniaki , koszt nowego ok 2 tyś zł , używany można kupić za 600 zł . Powietrza potrzebuje ok 1,5 m sześciennego na 1 min. Używam takich właśnie przy przerobie kamienia polnego i nie tylko, zrobienie otworu takim młotkiem zajmuje ok 40 sekund, zasada ta sama jak kiedyś gdy wybijano otwory ręcznie , nie potrzebujemy żadnych blaszek - im wiekszy kamień to robimy wiekszą ilość otworów , co najważniejsze kamien pęka jak my chcemy a nie jak on. Zajmuję się zawodowo kamieniem narzutowym i mam dawno za sobą rozbijanie młotem czy wiercenie wiertłami i te młotki są nie zastąpione , największy kamień który rozbiliśmy za ich pomocą ważył 38 ton , choć prawo zabrania łupania takich kamieni . Dla majsterkowiczów polecam młot dobrze zachartowany z dobrym trzonkiem lub wiertarkę sds i jak wcześniej ktoś napisał albo kliny trójdzielne , lub pogłębienie otworów po wiertle( WIERCIMY OTWÓR PRZY OTWORZE O GŁĘBOKOŚCI 3-4 CM , POGŁĘBIAMY PŁASKIM DŁUTKIEM I WBIJAMY KLIN PŁASKI ) Generalnie temat fajny choć niestety doś trudny i kosztowny , no ale coś za coś , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łabanowski 15.04.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Nie przerażajcie sie kosztami , nie musicie kupowac wiertarki za 4 tysiaki , młotek kupiony w markecie wystarczy , jak padnie to wymienią , wiertła kupujemy narynku , giełdzie itp - 10 około 6 zł , tak więc jak nawet wywiercimy tylko 10 otworów to i tak tanio a bywa tak że i śmiało 40 się wywierci , tak więc do domowej przygody z kamieniem na początek wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin060677 15.04.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 mlotki.. mloty itd, cala ta pneumatyka to wszytsko nic w porownaniu do ognia i wody, probowal Pan tego. Ja sprobowalem raz i nawet nie potrzebowalem mlotka z targu. A 20 tonowy kamyk rozpadl sie sam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts