Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łupanie kamienia

mendas

Recommended Posts

• Odpowiedzi 239
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://images8.fotosik.pl/13/6ad9fa9959d4fbfem.jpg' alt='6ad9fa9959d4fbfem.jpg'>

Jak juz nałupaliśmy wiekszych kamieni , za pomocą kątówki , tarczy diamentowej i odbijaka możemy sobie skleić taką niby fontannę , a młotek właśnie MK8posłuży nam przy zgroszkowaniu kamienia na kulę

a ja mam pytanie do Łabanowskiego lub kogoś kto się zna :)

Otóż:

znalazłem fajny młot udarowy boscha o energii do13 J, moje pytanie dotyczy tego czy to jest wystarczająco żeby już sprawnie wybijać otwory pod kliny, a sprzęt ma kosztować 2tys z groszami (nówka z 3letnią gwarancją)

pozdrawiam zapaleńców :p

a i jeszcze z ciekawości pan Łabanowski to skąd jest?? Dokładnie B-stok czy okolice jakieś ??

mlotki.. mloty itd, cala ta pneumatyka to wszytsko nic w porownaniu do ognia i wody, probowal Pan tego. Ja sprobowalem raz i nawet nie potrzebowalem mlotka z targu. A 20 tonowy kamyk rozpadl sie sam.

Pozdrawiam :)

to ładne ognisko musiało być:D i dobry wąż strażacki hehe

a chociaż nikt nie ucierpiał po tym grillowaniu??

kamyk wyglądal na co najmiej 20 ton ale to był zakład ze go połupie no więc zakupiłem 4 opony od ursusa c 360 ładowarkom wsadziłem do srodka 1 karnister benzyny 98 oktanów 100 litrów ropy i jakies 20 metrów londu no i poszło zakład nie mały ale lubie ryzyko i zabawe.Na straz pozarnom czekalismy dobre 45 minut bo akurat wesele było w remizie a pora dosc pozna chlopaki zajechali i zgłupieli bo niby pozar ale zdziwienie bylo ze szok a pozniej udowodniłem ze kazdy kamien ma swoje zyly i po polaniu wodom przez strazaków łupałem go jak chciałem troche mnie to kosztowało za sam przyjazd 2 wozow strazackich 2100 zl nie wspomne o reszcie kosztów ale zabawa była przednia nie proponuje tak robic nikomu ale mam pytanie do pana kamieniarza czy to prawda ze jak kamien pęka a kamieniarz ma dobry słuch to wie jak go uderzyc ja wiem ze tak jes t

No i jeszcze jedno , inni chcą rozwalić kamień po to aby rozwalić ale inni chcą coś z tego zrobić , a taki palony ogniem i polany wodą na materiał nam się nie nada , po zatym są szybsze metody rozwalenia kamienia na byle co

Witam Panie ŁOBANOWSKI i dziekuje za odpowiedź na maila.Jestem pod wrazeniem wszytskiego co Pan zrobił. Czy mogłby Pan pokazac fotografie o jakim pneumatycznym młotku mówimy??

Mam kostke poniemiecką nieregularnych rozmiarów 20X20X20cm, 15X15X10 cm, 20X15,X15 cm itp. Kolory rózne, granit jasny, czerwony, ciemnhy itp.Czy jest szansa za pomocą takiego młotka i dobrej sprężarki porobić jakieś plastry z tego?Choc na połowe? i jeśli tak to w jaki sposób najprościej?

Pozdrawiam

Pasnie Marcinie , tak więc koszt rozwalenia kamienia okazał się bardzo wysoki , wnioskuję ,że się opłacało, dla mnie zajęło by to kilkanaście minut a koszt własny kilkanaście zł , kamień rozgrzany i polany wodą oczywiście popęka , szkło polane też i stal , tak więc nagła różnica temperatur w wielu przypadkach postępuje podobnie , co do słoi oczywiście kamienie je posiadają lecz nie wsystkie są widoczne, a co do tego słuchu......kamienie , granity podczas pękania wydają dżwięk , im bardziej zwięzły tym odgłos jest bardziej słyszalny , niestety kamieniarz nie ocenia słuchem jak dzielić kamień lecz wzrokowo , przez kilkanaście lat pracy przerobiłem dobre setki ton kamienia tak więc co nieco wiem , w moich stronach kilku kamieniarzy jest lecz przeważnie u mnie zaopatrują się w towar , powód - bez profesjonalnego sprzętu koszty są nie wspólmierne do efektów , wolą zarobic za montaż szybciej niż tracic czas na w ich przypadku długą i dość ciężką pracę

http://images6.fotosik.pl/455/33da35db439f04c4m.jpg'[/img]

[/img]

[/img]

[/img]

http://images6.fotosik.pl/455/33da35db439f04c4m.jpg' alt='33da35db439f04c4m.jpg'>

Jeśli sprężarka jest małej wydajności musimy zastosować zboinik kilkaset litrów

kto się chce zająć bardziej profesjonalnie potrzebny kompresor spalinowy , wydajność 3,5 m na min wystarcza do dwóch młotków, rozwalamy kamienie wtedy na miejscu i zabieramy to co nam się nadaje, jeżeli mamy dwa młotki przez 8 gdz dwóch bustrych chłopaków jest w stanie zrobić średnio ok 8-12 ton formaka

Odpowiedż dla Klimka , możesz kupić młot i za 7 tyś , i tak się nie nada, młotki na powirtrze mają dłuższy skok dłuta , udeżają szybciej i mocniej , no i są kilkadziesiąt razy wytrzymalsze itp. jutro estawię zdjęcie z młotkiem do tego przeznaczonym , pozdrawiam

no fakt tylko za dobrą sprężarkę 3ba dać 4-6 tys, taką żeby do 2m3 powietrza na min przerobiła, bo młot pneumatyczny to w okolicach tysiaka (używany)

pracowałem ostatnio z moją pseudo wiertarką udarową może ma ze 2-3 J i pomału idzie, a taka do 13J tym bardziej by szła, a narazie robie to na własny użytek, jak sie spodoba to kto wie może więcej zainwestuje, ale narazie podstaw muszę się nauczyć, bo co mi z dobrego sprzętu jak nie będę potrafił go użyć.

też klinów używam tak jak mi poleciłeś i jak na mnie dość dobre efekty są