Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łupanie kamienia

mendas

Recommended Posts

a w moim powiecie jest taki kamyk dziurki ma powiercone jeszcze przez niemcow za czasu 2 wojny swiatowej i skubaniec sie nie poddal dziurki to hyba z 50 cm maja a on stoi moze cos go trzyma i niechce puscic poczeka jeszcze do natepnych dzialan jakiegos uparciucha i mam nadzije ze to nie bedziesz ty Viszna bo skubaniec nie przezyje w calosci

a jest topomnik przyrody i zapisany w swiatowej ksiedze czy jak to tam

• Odpowiedzi 239
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

klika zdjęć z wczorajszego dnia:...

Jeżeli możesz to wymień jakich narzędzi do tego użyłeś. Jak dla mnie to rewelacja.

Przepraszam, że się powtarzam ale wciąż temat drążę bo ... na początku tygodnia zwiozłem już kilkadziesiąt wielkich kamieni i głazów. Teraz czekam na kolejny transport z mojej okolicy.

Rozumiem, że obowiązuje tajemnica kamieniarzy i nikt nie chce się podzielić swoimi umiejętnościami ale może coś jednak pokarzecie (napiszecie). Mam kilka pomysłów jak się do tego zabrać ale to wolałbym to w miarę dobrze połupać a nie zrobić sobie stertę gruzu.

Gdzie w Polsce można kupić kliny trójdzielne? Znalazłem jakieś firmy co oferują kliny trójdzielne Ř 22 mm ale czy są może troszeczkę mniejsze?

<a href=http://images8.fotosik.pl/13/4327200e4226ccebm.jpg' alt='4327200e4226ccebm.jpg'>

Za pomocą prasy uzyskamy kostkę a przy pomocy ( innego) narzędzia nasza kostka stanie się o kilkadziesiąt lat starsza i równiejsza

Efekt piorunujący ale jakiego urządzenia? Za pomocą frezu zdziernego diamentowego? A może groszkownika?

Efekt piorunujący ale jakiego urządzenia? Za pomocą frezu zdziernego diamentowego? A może groszkownika?

mi wydaje się że można podobny efekt osiągnąć przepuszczając taki kamień przez urządznie z założnia podobne do betoniarki - czyli walec w którym kręci się połupany w kostkę kamień i nabiera łagodnych krawędzi - ale to tylko moje gdybanie bo nigdy nawet nie stałem obok specjalisty od kamieniarstwa :-)

Ja zrezygnowałem z łupania i układam bruk z sortowanego przez siebie kamienia takiej wielkości by nie było potrzeby go łupać - chociaż kilka większych mi zostanie ale może zuzyję na skalniak.

mi wydaje się że można podobny efekt osiągnąć przepuszczając taki kamień przez urządznie z założnia podobne do betoniarki - czyli walec w którym kręci się połupany w kostkę kamień i nabiera łagodnych krawędzi - ale to tylko moje gdybanie bo nigdy nawet nie stałem obok specjalisty od kamieniarstwa :-)

.

właśnie dokładnie tak to się robi , jest przy tym sporo hałasu (uwaga na sąsiadów) . betoniarka zbyt długo nie pożyje , u nas stosuje się stalowe bębny (trwalsze) do środka sypiemy kostkę , trochę gruzu kamiennego ewentualnie stalowe kule .

...Przepraszam, że się powtarzam ale wciąż temat drążę bo ... na początku tygodnia zwiozłem już kilkadziesiąt wielkich kamieni i głazów. Teraz czekam na kolejny transport z mojej okolicy.

Rozumiem, że obowiązuje tajemnica kamieniarzy i nikt nie chce się podzielić swoimi umiejętnościami ale może coś jednak pokarzecie (napiszecie). Mam kilka pomysłów jak się do tego zabrać ale to wolałbym to w miarę dobrze połupać a nie zrobić sobie stertę gruzu....

No marcin060677 miał film wstawić, ale widocznie świt go zaskoczył i skamieniał na dobre :lol:

Trochę kamieni połupałem choć jakimś wielkim specem nie jestem. Oczywiście najłatwiej idzie jeśli uda się wypatrzyć naturalne uwarstwienie kamienia (tzw. słoje) i na dodatek jego kierunek nam pasuje. W praktyce jeśli nie mamy do czynienia z łupkiem to zwykle wychodzi że kamień pęknie całkiem nie tak jak chcemy, albo nijakich słoi nie widać. (oczywiście są ale niekoniecznie muszą być widoczne).

Robiłem to tak: zaznaczałem planowaną płaszczyznę cięcia dookoła kamienia. następnie przy użyciu przecinaka i małego młotka (2 kg) opukiwałem dookoła 2-3 razy a potem od jednej strony na zmianę w 3-4 miejscach pobijałem już ile bozia pary dała, też przecinakiem i większym młotkiem (5 albo 8 kg). Jeśli miałem pod ręką szlifierkę kątową i kamień był na tyle podatny ze dawał się naciąć to robiłem lekką rysę z jednej strony z 3-4 zagłębieniami na 0;5-1 cm. Nacięcie przyspieszało sprawę. Wiercić nie wierciłem bo nie bardzo mam czym, klinów też nie mam, więc nie używałem. Prawie zawsze pękało tak jak chciałem. Fakt nie miałem do rozbicia bardzo dużych kamieni, największy ciut większy od kartonu po bananach. Przy większych kamieniach dosprzętowienie pewnie było by niezbędne. Nie bardzo wyobrażam sobie rozbijanie głazu wielkości np. biurka czy szafy, bez klinów i solidnej młotko-wiertarki.

P.S. Próby walenia młotkiem wprost w kamień bez pośrednictwa przecinaka kończyły się albo odkruszeniem niewielkich kawałków, albo wyprodukowaniem kupki nieforemnego acz dosyć drobnego gruzu :wink:

• 3 weeks później...

By podciągnąć temat to powiem, że na działkę zwiozłem kilkadziesiąt sporych kamieni by się nimi troszeczkę pobawić. Kamienie są spore, od 40 cm do 1m średnicy(drobnicy to nie liczę). Na początek wziąłem młot elektryczny wyburzeniowy o mocy 14,7J i ... całkiem idzie choć do końca nie jestem zadowolony z tempa pracy. Troszkę to trwa i bez nawiercania, tylko przecinakiem od młotka na początek rozwaliłem 3 średnie kamienie.

Na razie tyle bo teraz to nie dysponuję w ogóle wolnym czasem ale chyba z wypożyczalni postaram się na jakiś weekend wypożyczyć jakiś dużo większy młot by jakość tego rozłupywania i czas były bardziej zadowalające.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Mieszkam w takich okolicach

http://images26.fotosik.pl/12/fab510dad5f757ea.jpg

- wapienia odgroma i zastanawiałem się jak robią takie kamienie.

http://images48.fotosik.pl/189/7f8a6ae759d97ce7.jpg

I czy domowymi sposobami dało by się dobrać do takiej skały i wyszarpać kamyczki na ogrodzenie?!

A czy ja napisałem że szlifierką kątową ?

Niby czym innym niż piłą uzyskać płytki trzymające wymiar, w rozsądnej cenie i w ilościach hurtowych.

Tu masz filmiki jak i jaką piłą się tnie kamień na płytki

http://www.youtube.com/watch?v=jfbocfvqQKA

http://www.youtube.com/watch?v=Ah3-R6hwKhU

Ostatnio coraz częściej tnie się też nożem wodnym, nawet sporo firm się ogłasza.

Na ogrodzenie to myślę że można by młotkiem i klinami próbować się bawić.

Super regularne pewnie nie będzie, ale to też może mieć swój urok. Jeśli chcesz regularne płytki to raczej wyłupać duży blok i dać do pocięcia

...., bo to co widać to piaskowiec chyba i temu jak w masło piły się zagłębiają, a i klinami to łatwo łupać

Pierwsze dwa "limestone" czyli wapień

Trzeci "marble" - marmur a czwarty "granite" - chyba tłumaczyć nie trzeba :wink:

A kliny które gość wbija to w tym wypadku nie do łupania, tylko do ustabilizowania płyt, żeby po zakończeniu cięcia się nie poprzewracały i nie popękały

teraz pytanie do profesjonalistów:

jakiej mocy młota pneumatycznego potrzeba do sprawnego zrobienia otworów pod kliny?? tzn ile kg ma on ważyć, ile powietrza na min mu potrzeba ??

moja wiedza na ten temat jest znikoma, wybaczcie niedociągnięcia w pytaniu i uzupełnijcie jak będzie taka potrzeba :)

chodzi mi o otwory pod kamień polny :)

Ja osobiście dopiero pracuje nad tą metodą ale myśle że jest chyba najefektowniejsza... :D i nie chodzi mi wcale o wyniki i jakość :roll: bardziej o czas...

http://w629.wrzuta.pl/film/2HmP9QSXyjK/test_lupania

Oglądajcie tak pod koniec ok 2min 20s

jutro prubujemy z ok 5 tonowym :wink:

Mam nadzieje że tym razem coś (zdatnego do uzycia) zostanie...