retrofood 05.03.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam. Tu piszecie o łupaniu kamienia polnego a czy piaskowiec to łupie się tak samo, czy podobnie? Po drugie jak chcę robić murki z piaskowca to wszystko na zaprawie murarskiej? podwójny kamyk i nie wie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 05.03.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam. Tu piszecie o łupaniu kamienia polnego a czy piaskowiec to łupie się tak samo, czy podobnie? Po drugie jak chcę robić murki z piaskowca to wszystko na zaprawie murarskiej? podwójny kamyk i nie wie??? zrób sobie ostry przecinak , zrób bruzdę (około 0.5cm głębokości) na piaskowcu w miejscu gdzie ma pęknąć a potem uderz kilka razy mocniej i powinien sięłatwo rozłupać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 05.03.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Dzięki Seba, tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1714 05.03.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 ja to polny biłem, bo piaskowca to na podlasiu nie widziałem nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 05.03.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Też przymierzam się do łupania kamienia polnego, na razie zbieram informacje co i jak i szukam kogoś w okolicy kto łupie kamienie by spróbować coś podpatrzyć. Do wybrukowania mam ok 200 m2 lub nawet więcej - więc trochę będe sobie łupał Myślałem jeszcze o czymś takim by nie łupać kamieni ale wybierać takie z płaską jedną stroną i tą stroną układać od góry. Na razie szukam odpowiednich kamieni mam trochę zgromadzone już poprzebierane na działce ale to raczej stanowczo za mało. Mój plan jest chytry (jak ktoś to miał w stopce: chytrość panu przechytrza sam plan) -a więc wiosna nabieram kondycji do łupania kamieni przy rąbaniu drewna do kominka (zamówione 20 m ) a latem biorę się za kamienie które mam nadzieję do lata uda mi się zorganizować w większej ilości. Młot do łupania mam jeszcze po dziadku - dziadek podobno umiał łupać amienie ale niestety nie zdążyłem tej wiedzy podłapać - łudzę się że coś jednak w genach zostało Klimek1714 układał kamienie na chudy beton - pytanie czy można układać nie na chudy beton ale np bez chdziaka tylko w sam piasek lub w jakieś drobne kruszywo lub w normalną ziemię - bo oglądając stare bruki obok starych chat to wyglądają jak by były kładzone bezpośrednio na gruncie - chociaż nigdy tekiego bruku nie ruszałem i nie wiem co jest pod spodem ale raczej 80 czy 100 lat temu nie stosowali do tego cementu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1714 05.03.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Klimek1714 układał kamienie na chudy beton - pytanie czy można układać nie na chudy beton ale np bez chdziaka tylko w sam piasek lub w jakieś drobne kruszywo lub w normalną ziemię osobiście widziałem jak zachowywały się moje kamienie, zimy by nie doczekały, zwłaszcza te ułożone z boków, ponieważ teren mam nierówny a dróżka ma odpowiedni poziom moim zdaniem niegłupim pomysłem jest wbijanie zwykłych kamieni płaską stroną do góry, tyko to też 3ba na jakiejś podsypce zrobić i idealnie powbijać, tylko czy chodzenie po bruku sprawia przyjemność, u mnie jest dość równo a wyczuwa się niedoskonałości podczas chodzenia, a jak kobiety w szpilkach se radzą to wogóle niepojętne dla mnie Do wybrukowania mam ok 200 m2 lub nawet więcej jakby mi przyszło nabić kamienia na taką pow, to... prędzej w łeb bym se strzelił z wiatrówki chcecie to wierzcie mi lub nie, ale to jest cholernie ciężka praca zwłaszcza w upały a Ty maślak dobrze się zastanów zanim to zaczniesz gryźć, bo przy takiej powierzchni to będziesz wołał o pomstę do nieba z pozdrowieniami KlimeQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 06.03.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Do wybrukowania mam ok 200 m2 lub nawet więcej jakby mi przyszło nabić kamienia na taką pow, to... prędzej w łeb bym se strzelił z wiatrówki chcecie to wierzcie mi lub nie, ale to jest cholernie ciężka praca zwłaszcza w upały a Ty maślak dobrze się zastanów zanim to zaczniesz gryźć, bo przy takiej powierzchni to będziesz wołał o pomstę do nieba z pozdrowieniami KlimeQ 200m2 , zwykłej dużej kostki trzeba na taką pow. 50 ton , ty masz różnej wielkości kamienie polne więc pewnie z 70ton będzie potrzebne , musisz mieć dużo cierpliwości i siły żeby to zrobić , myślę że do lata zdążysz ale przyszłego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetka7611 06.03.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Jesienią stary brukarz ułożył nam 250m2 kamieni polnych w ciągu 21 dni, sami robilibyśmy to pewnie 3 miesiące,gdyby starczyło nam cierpliwości. Teren był przygotowany przez nas tzn.ziemia zebrana,zastąpiona podsypką z klińca i piasku, kamień dowieziony pod rękę, on tylko układał- 9h dziennie na klęczkach. Część kamieni a poszło ich ok.60 ton było rozbijanych.Duży młot(5 kg)+silny facet+dużo wytrwałości i jakoś to szło.Ten pan doradził nam żeby nie dawać suchego betonu tylko sam piasek- zobaczymy wiosną czy to był dobry pomysł..Powiem tak-można to zrobić samemu ale to bardzo ciężka praca -jak to w kamieniołomach!!! Pozdrawiam wszystkich lubiących kamień i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 06.03.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Anetka, a masz zdjęcie żeby pokazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 06.03.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Dopiero teraz znalazłem ten wątek i całe szczęście że znalazłem mam masę kamieni polnych i podwórko do wybrukowania będzie zajęcie na lato jak znalazł pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 06.03.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 200m2 , zwykłej dużej kostki trzeba na taką pow. 50 ton , ty masz różnej wielkości kamienie polne więc pewnie z 70ton będzie potrzebne , musisz mieć dużo cierpliwości i siły żeby to zrobić , myślę że do lata zdążysz ale przyszłego roku Nie muszę wszystkiego brukować w tym roku - nie mam aż takiego ciśnienia zeby to musiało być już - jak będzie na koniec przyszłego roku też tragedii nie będzie. Myslę poddzielić to na kilka etapów i tam gdzie się będzie chodzić najczęściej porobić między brukiem ścieżki z kostki. Na razie tak sobie siedze i gdybam - zobaczymy co z moich zamiarów wyjdzie latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetka7611 07.03.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Anetka, a masz zdjęcie żeby pokazać? Zdjęć w trakcie niestety nie robiłam wkleję stan aktualny http://images36.fotosik.pl/73/1e62228b62468f56med.jpg http://images48.fotosik.pl/77/9ac49154325d6699med.jpg jest na nim na razie za dużo żwiru http://images38.fotosik.pl/73/ada585ab4ea2cef7med.jpg to opaska wokół domu którą SAMA ułożyłam zasypana grysem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 07.03.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 anetka7611 - bardzo mi się podoba Twój bruk, masz może zdjęcie jak to wygląda w całości, macie wszędzie bruk czy połączony z czymś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetka7611 08.03.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Jak stopnieje śnieg to zrobię. Mam nadzieję że wiosną połączę go z trawnikiem.Marzy mi się też piękne ogrodzenie z kamienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łabanowski 08.03.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Z chęcią podzielę się wiedzą o kamieniu polnym , mam z nim prawie 20 lat do czynienia , 20 tonowy kamyczek do rozłupania to kwestia kilkunastu minut . [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.03.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 ty tu nie dawaj adresu, tylko wal śmiało od początku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.03.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Z chęcią podzielę się wiedzą o kamieniu polnym... No to się nie czaj tylko się dziel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 08.03.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Może komuś spodoba się coś takiego: http://images34.fotosik.pl/435/37a817e5dbaa1ad1.jpeghttp://images29.fotosik.pl/313/8076d4705d6995f6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1714 08.03.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 fajna rzecz, tylko sporo kosztuje zapewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łabanowski 12.03.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam , kto mi powie jak umieścic tu fotkę? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts