Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łupanie kamienia

mendas

Recommended Posts

• Odpowiedzi 239
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam propozycje na lato mam małą posiadlosc koło Skępego woj kujawsko-pomorskie moze zorganizuje w lato nie odpłatny pokaz łupania kamienia?

Ciekawa propozycja, często jeździmy do teściów w okolice Inowrocławia, to nie tak daleko do Skępego

pozdrawiam

m.

KLIMEK 1714 Witam i co tam ciekawego jak tam poszło z łupaniem mam nadzieje ze wyczułes ten temat napisz jak ci poszło mam nadzieje ze dobrze pozdrawiam.

kilka dni temu czwartek lub piątek zrobiłem prowizorkę klinów, zrobiłem otwory młotem udarowym (wolno szło bo słaby sprzęt) powsadzałem moje śmieszne kliny no i się udało nawet ładnie

teraz kliny zamówiłem chyba w tym tyg dojdą, no i trzeba zainwestować w młot pneumatyczny i sprężarkę

Kliny to dobry sposób ale zauwarzcie ze wszystki te filmiki pokazują prace w typowych kamieniołomach i jak widać to nie jest kamień polny.

ale oglądając filmiki, widzę iż kamienie pękają w sposób podobny do polniaków więc problemów nie powinno być

jednym problem jest sprzęt potrzeby do tego (wszystko drogie) :/

rozmawiałem z firmą w której kliny zamówiłem, pytałem się o młot pneumatyczny używany bo o nowy to aż strach pytać, jakaś firma kopalniana upada i może od nich będzie się dało to powiedzieli mi że w granicach tysiąca zł (młotek nie duży do 10kg)

tylko zastanawia mnie jaka jest potrzebna do tego sprężarka, tzn ciśnienie i wydajność??

pewno ze drogi dobry młot kosztuje pare tysiakow ja posiadam tylko swoje młotki i tego sie trzymam bo tak akurat nauczyłem się łupac kamień ale ciesze sie ze jakos powiodło sie na początku.

a to nie jest mój początek w tamte wakacje chodniczek zrobiłem z połupanych kamieni, na 1 stronie tego tematu do oglądnięcia ;)

No ładny chodniczek a czy nie łatwiej i taniej było by zlecic połupanie kamienia kamieniarzowi cały sprzęt na moje to pochłonie ci pare ładnych tysiaków.

tak z ciekawości zapytam jakie są ceny takiej usługi, jak to się liczy? od sztuk kamienia? wagi? objętości? czasu pracy?

pozdrawiam

m.

No ładny chodniczek a czy nie łatwiej i taniej było by zlecic połupanie kamienia kamieniarzowi cały sprzęt na moje to pochłonie ci pare ładnych tysiaków.

dzieci nie mam można trochę zainwestować:p a kto wie może kiedyś zajmę się tą pracą, bo nie powiem podobała mi się zwłaszcza jak kamienie pękały tak jak chciałem:)

a koszty to myślę ze ze 2 tys i się wyrobię w tym

wczoraj kliny doszły, postanowiłem się trochę pobawić a o to efekt:

http://images38.fotosik.pl/96/5386aad4177bea4am.jpg

zdjęcie przedstawia jeden dość spory połupany kamień, na mniejsze kawałki nie dziele bo nie ma sensu... narazie (a z tymi poradzę se bez klinów w miarę potrzeby)

tylko sporo zajmuje zrobienie odpowiednich otworów pod kliny, tak jak mówiłem dobry młot pneumatyczny na wagę złota