ssaka 23.06.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 czy moze ktos z was kupil i "ma" u siebie lampy "solarne' w ogrodku ...jak sie sprawuja ..prosze o doswiadczenia dla "niewtajemniczonych" sa to lampy ladowane przez dzien swiatlem slonecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 23.06.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Ssaka - ubiegłeś mnie Też jestem ciekawa jak takie lampki działają i czy warto je zakupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.06.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Lampy te tworza b. miły nastrój w pogodne wieczory. Niemniej jeśli ktoś sądzi, że można przy nich przeczytać gazete to się myli. Światło jest minimalne i właściwie ogranicza się tylko do zaznaczenia jasnymi punktami np. lini chodnika czy też zaznacza w ciemnościach konkretny krzew. Niemniej powtarzam walory użytkowe mają niewielkie, ale atmosferę letniego wieczoru czynią pełną uroku . UWAGA: Niestety łatwo je ukraść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 23.06.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Wowka czyżby Ci je ktoś ukradł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.06.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Na szczęście nie, i to z powodu dość prozaicznego. Jeszcze ich nie kupiłem A działanie tych lamp znam z cyklicznych grilii u kumpla któremu niestety ilość "punktów świetlnych" się pewnego razu wydatnie zmniejszyła Za ogród i inne bajery "zewnętrzne" zabiorę się na serio po wprowadzeniu się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 23.06.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Lampy solarne kupuje się, zeby nie trzeba było prowadzić kabli i żeby zaoszczędzić na prądzie - ale czy są skuteczne ? IMHO, nie bo kable i tak trzeba na ogród wyprowadzić (do bramy, furtki, czy ogrodu żeby było gdzie podłaczyć kosiarkę "cy cuś"), a zużycie energi el.dla żarówek energooszczędnych (25W) jest znikome. Ja sobie wymyśliłem tak (jeszcze tego nie zrobiłem), że w 2-3 punktach ogrodu wymuruję słupki (takie jak ogrodzeniowe - niewysokie), na tych słupkach zamontuje od góry lampy, a po bokach gniazda el. i kran z wodą. W ten sposób będę miał oświetlenie i do każdego miejsca w ogrodzie (ponad 1000 m2) będę mógł dojśc z 20 metrowym wężem czy kablem. Kable trzeba zakopać na 70 cm (do połowy styliska łopaty) w peszlach lub specjalny do zakopania w ziemi). Koszt niewielki - praca na jedno popołudnie a wygoda znaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 23.06.2003 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 zgadzam sie ze jesli masz takie mozliwosci ...to wskazane ....ja juz mam zielsko pod nogami ..wiec szukam latwiejszego rozwiazania...kopanie odpada ...a tak sobie mysle ze jesliby te lampy "delikatnie" zabetonowal?? ...zlodziej wszak calosi nie wyrwie ...a jesli to sie natrudzi .....chodzilo mi raczej o to ..czy faktycznie lampy te sa "niezawodne" to pytanie do tych ktorzy juz dluzszy czas je maja ...bedac wczoraj w castoramie ..widzialem taki komplet 2 szt . za ok 90 pln i jeszcze jedno ..pod obudowa lampki sa dwa paluszki -akumulatory ...mozna je naladowac w domu ......a pozniej twierdzic jakie to oszczedne bo ..sloneczne .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 23.06.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Na Allegro takie lampki chodzą bodajże po 30 parę złociszów. A kopania jest maluczko - pisałem przecież - rowek na pół styliska od szpadla głęboki, jeden szpadel szeroki - jeśli nie mieszkasz na Pustyni Błędowskiej to nie powinno być z tym problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.06.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Jasiu!!! Trochę nie na temat ale gratuluje postu nr 999 (to ten post powyżej) i życzę smacznej kawusi z nagrodowego kubka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 23.06.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Na Allegro takie lampki chodzą bodajże po 30 parę złociszów. A kopania jest maluczko - pisałem przecież - rowek na pół styliska od szpadla głęboki, jeden szpadel szeroki - jeśli nie mieszkasz na Pustyni Błędowskiej to nie powinno być z tym problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 23.06.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 WOW - aż mi się z tego powodu forum zacięło i poszły dwa posty zamiast jednego To mówisz, że dostanę kubek ? A ładny ? Bo mam słabość do ładnych "mug'ów" Wowka - Tobie też już rzut beretem brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.06.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Jasiu, przyłączam się do gratulacji Wowki. Wowka, a Ty nie lubisz kawy z kubeczka ? Do roboty nadrób te siedemdziesiąt pare postów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.06.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Był przy Twoim nr poscie 999 komunikat, że kubek otrzymasz . Przy poscie nr 1000 ten komunikat znikł . Co prawda w regulaminie jest zapis, ze należy ten komunikat skopiować i przesłać do Redakcji bo liczy się także i refleks. Ale byc może dla Starego Wyjadacza redakcja zrobi wyjątek. Więc proponuję, napisz prywatna wiadomość do redakcji i podaj swoje namiary. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.06.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Jasiu, przyłączam się do gratulacji Wowki. Wowka, a Ty nie lubisz kawy z kubeczka ? Do roboty nadrób te siedemdziesiąt pare postów . Kiedyś nadrobię ..... Kubki mam juz dwa. Jeden dla mnie drugi dla Ewy. Ale cóż, rzeczywiście, przydały by się także i dla dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.06.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Był przy Twoim nr poscie 999 komunikat, że kubek otrzymasz . Przy poscie nr 1000 ten komunikat znikł . Co prawda w regulaminie jest zapis, ze należy ten komunikat skopiować i przesłać do Redakcji bo liczy się także i refleks. Ale byc może dla Starego Wyjadacza redakcja zrobi wyjątek. Więc proponuję, napisz prywatna wiadomość do redakcji i podaj swoje namiary. Powodzenia O jaki regulamin chodzi ? W tym, który jest w menu nic takiego nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.06.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 quote]O jaki regulamin chodzi ?W tym, który jest w menu nic takiego nie ma ? To było kiedyś dawno, dawno temu jeszcze na starym forum ...Podaję link http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5247&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.06.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 To było kiedyś dawno, dawno temu jeszcze na starym forum ... Podaję link http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5247&start=0 Dzięki ! Rzeczywiście dosyć dziwny regulamin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 23.06.2003 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 nio prosze ja o lampach a wy o gratkach ... ...musze chyba nowy temat wklepac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.06.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 ssaka - nie denerwuj się Raczej wszystko co wiedzieliśmy na ten temat juz opisaliśmy. Acha, jeszcze jedno - lampy solarne możesz w każdej chwili przenieś w miejsca, które w danej chwili wydadza się Tobie bardziej odpowiednie do podkreślenia ich wyglądu swiatłem. Z lampą na przewodzie już nie jest tak łatwo. Jasiu, pomysł z rozrzuconymi po ogrodzie punktami prądowymi jest b. dobry i stosujemy go od dawna i ja i wielu moich znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 25.06.2003 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Wowka ...ja niesamowicie spokojny czlek jestem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts