Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MAGNAT - farby, farba: rodzaje, opinie, malowanie, kolory

Anna Broc

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odświeżam wątek. Pomalowaliśmy ściany i sufit gruntem Śnieżka. Byliśmy nastawieni na farby Śnieżki Barwy Natury. Ostatnio jednak mój prywatny malarz zaczął przebąkiwać że może jednak pomalować farbą lateksową np Magnat (bo też ze Śnieżki). Czy to dobry pomysł?? A może polecacie inną farbę dobrą jakościową i niezbyt drogą :-?

ja w końcu pomalowałam farbą Dyrup - mieszana w sklepie. Dobrałam delkatne odcienie - tam nie ma nazw tylko numery - jasno morelowy i jakby waniliowy - niby biały ale przy białym kaloryferze własnie kremowo-żółtawy b.delikatny. Przedział cenowy chyba średni, obok były znacznie droższe z więkzą paleta barw - nie pamętam nazwy, też mieszane ale wybrałam te i są dobre.

Ja malowałam magnatem -jak dla mnie to bomba .Jasne kolory naprawde można malować 1 raz (pod to dawałam podkałd) farby są naprawde niekapiące i maluje się nimi super pozatym można umalować większą powierzchnie niż oni podaja na opakowaniu.Próbowałam innych farb bo magnat ma małą palete kolorów .Inne farby wypadają gorzej przy magnacie.Robiłam próbe tarcia czyszczenia ściany różnymi płynami tak na przyszłość gdybyśmy musieli czyścić slady po długopisie czy innych tam zabrudzeniach. Efekt czyszczenia taki ,że ściane można zmoczyć i troche trzeć (brud schodzi farba nie -nie zostają zadne plamy) dopiero jak się mocno trze (druciak spiralny +płyny jakieś tam +cif)kolor płowiał i troche schodził.Po tym całym czyszczeniu szorowaniu gdzie powstaały plamy zamalowaliśmy to i niema śladu.Czyli jak dla mnie to super :lol:

Ja równiez malowałam Magnatem pokoik córci. Rewelacja. Szybko kryje, dobrze się rozprowadza, szybko schnie a co najważniejsze nie śmierdzi. Malowałam nią 2 tygodnie temu, więc jeszcze nie mogę powiedzieć jak ze ścieralnością. Paluchy z dżemu zeszły bez szwanku - to wiem.

Kupiłam 2 litry i pomalowałam więcej niż miałam a jeszcze mi zostało.

U mnie jest połączony pastelowy opal i złocisty topaz. Mebelki ma niebieskie, więc wybrała sobie połączenie z żółtym. Jeden raz wystarczył, choć nie powiem dużo się bawiłam, bo zrobiłam niesymetryczne połączenia kolorów.

Dobrze zagruntowana ściana pomaluje się naprawdę ładnie. Tak przynajmniej było w moim przypadku.

Dorzucę moje trzy grosze ...

Na piętrze malowałam Dulux'em Kolory Świata - 4 razy i nie pokrylo w niektórych miejscach .... :evil:

Na parterze postanowiłam nie męczyć tak malarzy i wybrałam b. jasny Magnat - zdaje się, że kremowy Księżycowy lub Gwiezdny Kwarc - raz pomalowałam i chyba na tyym poprzestanę, bo nie widzę sensu malować dwa - tak ładnie pokryło. Dodam, że malowałam w kuchni, gdzie zastosowałam sobie dla bezpieczeństwa zielone regipsy.

Polecam jak najbardziej! a o Dulux'ie radzę zapomnieć ...