pingo 26.06.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 OK, więc wg mojego rozeznania:- tynk gipsowy maszynowy = robocizna 7 zł + materiały 7 zł = 14 zł / m2- tynk tradycyjny ręczny = robocizna 9 zł + materiały 3 zł = 12 zł / m2- gladź gipsowa = robocizna 5 zł + materiał 2 zł = 7 zł / m2Robocizna bez faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 26.06.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Tego nie da się obliczyć - ekipy tynkarzy mają różne ceny, materiały różnych producentów róznie kosztują, a w różnych składach różne osoby mogą dostać różne upusty. W sumie każdy normalny tynk kosztuje od 15 do 30 złotych za m2 - reszta zależy od tego na kogo trafisz i jak potrafisz się targować. Słyszałem o tańszych - ale to już kombinatorstwo (wujek tynkarz + materiały bez papieru, "cy cuś"). Są też i droższe - ale to nie dla ludzi PS. Jeśli wytargujesz poniżej 20 zł/m2 to jest to już dobra cena (z nami tynkarze zaczynali gadać zawsze od 25). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.06.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Za tynki gipsowe (Knauf 75L) płaciłem w ubiegłym roku 19 złm2. Teraz ceny są już niższe. I unikaj ekipy która ustala cenę za tynk o grubości 1 cm a za grubszy będzie kazła sobie extra zapłacić po robocie. Widzą ściany jakie są i mają określić cenę finalną do zapłaty przed robotą. Jeśli ekipa nie może wydać rachunku na robociznę to niech biorą rachunki na Twoje nazwisko na materiały.Co do ceny tynku tradycyjnego i gładzi niech wypowiedzą się ci którzy takie tynki robili. Proponuję by podali cenę robocizny m2 tynku oraz cene robocizny m2 gładzi oraz ustalili cenę m2 użytego materiału. Lektura tych zestawień powinna być b. ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 26.06.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 http://www.knauf.pl/BDS/Start/index2.html - oficjalny kalkulator kosztów materiałów i robocizny Knauf'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 26.06.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Dzisiaj spotkałem się z klientem, który chyba wie co mówi, a więc tynk gipsowy nigdy nie powinien być wygładzony jak "stół" ponieważ nie jest w stanie wchłaniać wilgoci (pozamykane wszystkie pory). Tynk tradycyjny nigdy nie powinien być szpachlowany gipsem ponieważ: gips wchodzi w reakcję i osłabia tynk cem-wapienny oraz tynk taki "oddycha tylko" warstwą gipsu, a więc nie spełnia swojej roli. Do gładzenia tynków cem-wapiennych stosować należy gładź na bazie białego cementu. Do piwnic najlepszy jest tynk cem-wapienny paroprzepuszczalny, porowaty, hydrofobowy z dodatkami przeciw grzybom i pleśniom. I im więcej wiem tym mniej rozumiem. I co na to specjaliści od tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.06.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Dzisiaj spotkałem się z klientem, który chyba wie co mówi, a więc tynk gipsowy nigdy nie powinien być wygładzony jak "stół" ponieważ nie jest w stanie wchłaniać wilgoci (pozamykane wszystkie pory). ..... I tak potem maluje się te ściany farbami akrylowymi które dokumentnie zamykają pory (o ile jakiś partacz tynkarz takie zostawił). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 26.06.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 I o to właśnie chodzi że nie wiadomo o co chodzi. A nie każy maluje farbami akrylowymi. Każda sroka swój ogon chwali i jak tu nie zwariować od tego wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts