Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodziewiczówka - komentarze

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja będę pierwsza :) Bardzo zaciekawiło mnie położenie Twojej dziełki, musi być piekna! Czekam na zdjęcie.

Ciekawi mnie tym bardziej, że Twoja działka położona jest podobnie do naszej, my również mamy w pobliżu las, a dokladnie nasza polanka otoczona jest z trzech stron lasem. Chociaz nie jest to niestety rezerwat przyrody. Ale sarenki i zajączki nas odwiedzają, więc Ty masz to murowane! :)

pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy (i na zdjęcia)

Jeśli oczekujesz zainteresowania i komentarzy, to proszę bardzo: :D

1. Też zazdroszczę położenia działki... od szczenięcych lat cierpię na zboczenie biologiczne... :wink: i tym bardziej bolesne jest dla mnie, że przyszło mi mieszkać w rejonie kompletnie pozbawionym wszelkich przyrodniczych atrakcji: żadnych jezior, rzek, nie wspominając już o morzu czy górach... dobrze, że choć trochę lasu można jeszcze gdzieś znaleźć.

2. Na dylematy w stylu "jakie okna , jakie ogrzewanie" nikt nie da ci niestety jednoznacznej odpowiedzi :-? . Myślę, że powinnaś zacząć od poczytania innych wątków na forum (bardzo pomocne może okazać się znalezienienie tzw. grupy budującej z twojej okolicy - nie wiem czy jest "białostocka" ale na pewno jest "olsztyńska"). Gdy rozejrzysz sie w możliwościach - łatwiej zdecydujesz co jest dla ciebie najważniejsze a z czego możesz zrezygnować, żeby np. zejść z kosztów.

Niestety, w moim przypadku często okazywało się, że lektura Forum i różnych "za i przeciw" przysparzała jeszcze większej liczby dylematów... :lol:

Ale tak to z tym budowaniem już jest: ilu ludzi -tyle opinii a często okazuje sie, że to co dla jednego jest rozwiązaniem całkowicie niedopuszczalnym, to dla drugiego jest -jedynym słusznym i możliwym do zaakceptowania.

I jeszcze jedno: nie dajcie się zwariować! Można zbudować: źle, dobrze lub idealnie, ale budowanie to sztuka kompromisu. Trzeba tak to zrobić, żeby się nie zawaliło, ale i żeby koszt jakiegoś super kosmicznego rozwiązania nie zwracał sie w użytkowaniu przez kolejnych 200 lat :wink:

3. Czekam na obiecane zdjęcia i efekty twoich przemyśleń (wtedy na pewno ktoś je skomentuje) :lol:

PS

Fajnie by też było, gdyby udało ci się zamieścić foto twojego projektu z rozkładem pomieszczeń...

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
A dlaczego "Rodziewiczówka"? Czyżbys była miłośniczka twórczości Rodziewiczównej? Jesli tak, to romantyczna z Ciebie natura! Powodzenia na tej trudnej i krętej drodze do własnego gniazdka.

Też zadałam sobie to pytanie i z dlatego zajrzałam do dziennika Urszulli :lol:

Urszulla - życzę powodzenia - i ciepliwosć przy czekaniu na pozowlenie - jestem dokładnie na tym samym etapie i wiem ze to chyba najgorsze oczekiwanie - jeszcze tylko troszkę i można zaczynać :D

no własnie i dziś mi rece opadły , postanowiliśmy zajść do urzędu i zapytac czy moze juz pozwolenie na nas czeka w końcu minął miesiąc , no co Pani odpowiedziła ze nawet do naszych papierów nie zajrzała i ze ma 65 dni na to , więc prosze czekac . HHMMM mało jej nie zabiłam ;-((((

Urszulla - życzę powodzenia - i ciepliwosć przy czekaniu na pozowlenie - jestem dokładnie na tym samym etapie i wiem ze to chyba najgorsze oczekiwanie - jeszcze tylko troszkę i można zaczynać :D

no własnie i dziś mi rece opadły , postanowiliśmy zajść do urzędu i zapytac czy moze juz pozwolenie na nas czeka w końcu minął miesiąc , no co Pani odpowiedziła ze nawet do naszych papierów nie zajrzała i ze ma 65 dni na to , więc prosze czekac . HHMMM mało jej nie zabiłam ;-((((

Urszulla a w którym urzędzie byłaś?? Na Borsuczej?? I jak się nazywała ta Pani??

Może mogę Ci podpowiedzieć jak to sie daje przyspieszyc /oczywiscie na priv/, tylko z odpowiednią osobą trzeba rozmawiać. Moje pozwolenie było wydane 16 maja, a dokumenty złożyłem 23 kwietnia. Dlatego czekałem 3 tygodnie, że jednego dnia nie chciało mi się przyjść i trafiłem potem na długi weekend. Jak się dobrze zagada to w 2 tygodnie wydadzą!

• 2 weeks później...

HEJ..

aleś taniuttkoo kupiła te drewniane słupki do siatki-...gdzie??? cena niesamowita i napisz jak to sie robi? kupowałaś jako co? na opał czy jak??.

teraz zauważyłam że wpisałąm ci sie w dziennik- sorki...1 pytanie mniej ważne wywaliłam, 1zostalo- napisz- jeśli mam go wywalić to przy kolejnej wizycie usunę...

FAKTYCZNIE-...cene masz REEEEWWWEEELACJA..

ja niemalże drugie tyle, i to bez dachu,.. i robota za pare mcy- chyba już nie w tym roku, tylko 2008,!

trzymam kciuki....-

Białystok- wcale nie tak daleko...ok. 100km (na popołudniową kawkę to może i nie da rady, ale na jakiegoś sobotniego grila to i owszem- ale to pewnie dopiero jak się i my pobudujemy,,chyba że będziemy chcieli coś u Ciebie podpatrzeć- o ile pozwolicie)

HEJ..

aleś taniuttkoo kupiła te drewniane słupki do siatki-...gdzie??? cena niesamowita i napisz jak to sie robi? kupowałaś jako co? na opał czy jak??.

teraz zauważyłam że wpisałąm ci sie w dziennik- sorki...1 pytanie mniej ważne wywaliłam, 1zostalo- napisz- jeśli mam go wywalić to przy kolejnej wizycie usunę...

FAKTYCZNIE-...cene masz REEEEWWWEEELACJA..

ja niemalże drugie tyle, i to bez dachu,.. i robota za pare mcy- chyba już nie w tym roku, tylko 2008,!

trzymam kciuki....-

Białystok- wcale nie tak daleko...ok. 100km (na popołudniową kawkę to może i nie da rady, ale na jakiegoś sobotniego grila to i owszem- ale to pewnie dopiero jak się i my pobudujemy,,chyba że będziemy chcieli coś u Ciebie podpatrzeć- o ile pozwolicie)

z tymi słupkami to jakoś tak wyszło ;-) , zaszliśmy zapytaliśmy po ile i juz ;-), ale sama przyznaje ze to cud.

Co do odwiedzin to zapraszam pod koniec sierpnia , wtedy bedzie juz stan surowy , bedzie mozna oglądac do woli ;-), gril i kawa popołudniowa tez sie znajdzie.

Co do cenu budowy domu to w trakcie poszukiwań wykonawcy znależliśmy takich co chcieli dwa razy tyle , aż nam szczęka opadał , ale chyba ktoś nad nami czuwa i udało sie ( hhmmm mam nadziej bo tak naprawde to jeszcze nie wiem jak sie fachowcy sprawią )