CoolaTT 11.07.2007 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Urszulla GARTUALCJE ............teraz się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 11.07.2007 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Widzę, że sceneria wymarzona na drewniany domek Gratulacje z pozwolenia! Co do projektu - szkoda, że nie masz opisanych funkcji... Poza tym - dlaczego nie robisz wiatrołapu? Nie chcesz? jeszcze raz wkleiłam zdjęcia projektu tym razem opisane , a wiatrołap mam , mały ale jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 11.07.2007 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Urszulla GARTUALCJE ............teraz się zacznie Nie dziękuje zeby budowy nie zapeszyć, ;-)ale dziś juz sie zaczeły schody, przywieźli mi garaz i samochód z garażem sie zakopała na działce , oooo matko, łało w nocy i malutkie jeziorko sie zrobiło w miejscu zdjętego humusu, teraz właśnie jest akcja "wyciągnąć wielkii samochód z garażem na plecach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamieniczka 16.07.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 żartowałaś, że Rodziewiczówna, to twoja prababka, prawda? A ja własnie bardzo lubie jej powieści - sa takie słodkie, babskie, romantyczne i wakacyjne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 16.07.2007 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 nie, nie żartowałam , ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamieniczka 19.07.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 No to mysle, ze Twoja prababcia byłaby z Ciebie dumna! Powodzenia! Ja w przyszłym tygodniu zaczynam pakowanie dobytku i w piątek 27.07 przeprowadzka do domku! Ta przeprowadzka bardzo mnie stresuje, fajnie byloby miec magiczną różdżkę i zasnąć w czwartek a obudzic się w niedzielę w nowym domu z całym dobytkiem na miejscu, poukładanym, posprzatanym, ... Ech, marzenia!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 20.07.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witaj Urszulla Piękna działka w pięknym miejscu - tylko pozazdrościć Projekt domu ciekawy, brakuje mi jeszcze widoku domu z zewnątrz - możesz pokazać, jak ma wyglądać? Pozdrawiam i życzę powodzenia, będę tu zaglądac. Ps. Moi rodzice mają chyba wszystki książki Rodziewiczówny, są jej wielkimi fanami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 21.07.2007 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 No to mysle, ze Twoja prababcia byłaby z Ciebie dumna! Powodzenia! Ja w przyszłym tygodniu zaczynam pakowanie dobytku i w piątek 27.07 przeprowadzka do domku! Ta przeprowadzka bardzo mnie stresuje, fajnie byloby miec magiczną różdżkę i zasnąć w czwartek a obudzic się w niedzielę w nowym domu z całym dobytkiem na miejscu, poukładanym, posprzatanym, ... Ech, marzenia!!!!!!!!! O matko jak ja ci zazdroszcze tej przeprowadzki , to sama przyjemność wchodzić do nowego domu , ustawiac i porządkować. Wiele razy w swoim życiu sie przeprowadzałam i zawsze wspominam to bardzo miło. A pakowanie dobytku to super sprawa żeby pozbyć sie połowy (tej zbędnej) Pozwodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 21.07.2007 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Witaj Urszulla Piękna działka w pięknym miejscu - tylko pozazdrościć Projekt domu ciekawy, brakuje mi jeszcze widoku domu z zewnątrz - możesz pokazać, jak ma wyglądać? Pozdrawiam i życzę powodzenia, będę tu zaglądac. Ps. Moi rodzice mają chyba wszystki książki Rodziewiczówny, są jej wielkimi fanami hej umieściłam w dziennieku elewacjie domu , moze na rysunku nie wygląda za pięknie , ale mam nadzieje ze w rzeczywistości bedzie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 31.07.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 urszula..podaj mi jak u Ciebie wygladaja te kotwy???to nie majster od bali wbija te kotwy???ja mam ciągle z tym zagadkę, jak narazie powiedzialam ze po ostatniej warstwie bloczkow maja dac ok 10cm. wysokości warstwy z lanego betonu-..tj. taki jakby wieniec kończący te bloczki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 31.07.2007 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 u mnie to narazie nie wygląda , dopiero buduje sie ściana z bloczków. O kotwy zapytaj cieśli którzy bedą stawiali bale bo są rózne metody, wieniec ściany fundamentowej musisz dać zbrojony, zresztą wszystko powinnaś miec w projekcie , kotwy też . Jesli twój architekt tego nie uwzglednił to zapytaj go w jaki sposób ma sie trzymac podwalina . Kotwy to poprostu, albo kawałki preta albo sruby o pare centymetrów dłuzsze niż wysokośc podwaliny, mocowane podczas zalewania wieńca, mozna je też wcześniej przymocowac do zbrojenia. Mozna podwaline mocowac później na kołki wiercąc otwory w wieńcu. W każdym razie podwalnę trzeba KONIECZNIE do wieńca przymocować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lami 02.08.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Witaj. Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Poczytałam Twój dziennik i się zachwyciłam Przede wszystkim gratuluję tempa.. nam papierki zajmują znacznie więcej czasu. Decyzja też nie była prosta, to mój mąż tak bardzo chce drewniany.. w zasadzie to zastanawiam się teraz jak dałam się namówić Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 03.08.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Hej Urszulla Gratuluje odwagi - to po pierwsze. Ciekawi mnie gdzie sie budujesz, ja z moim chłopem też bardzo byśmy chcieli wybudować dom z bala, dlatego jeśli możesz powiedz jaka firma będzie stawiała Ci domek. My jesteśmy na razie na etapie kupowania działki, a w temacie budowania trochę zieleni. Nie znam też firm z podlasia budujących z bala, dopiero zacznę się za tym rozglądać ale może masz jakieś podpowiedzi, jak Ty szukałaś firmy? Jak na razie to wydaje mi się że tutaj ciężko będzie znaleźć jakąś dobrą firmę.. Będę systematycznie zaglądała do Twojego dziennika żeby sie czegoś nauczyć. Życzę powodzenia. ) Justyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 07.08.2007 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Widzę, że postepy już są i z tego co mi wiadomo to może nawet niedługo murarka u Ciebie się skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 07.08.2007 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 oj , tak stan "zero" kończe w piątek , mam zamówiony chudziak na wylewke. Zajeja , zasypią i bedzie jak by nic nie było robione hehehe , równo płasko i 25 tysięcy w ziemi hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 07.08.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 No prosze, jak szybko idzie.... A ja ciagle czekam na pozwolenie... Drewniane domy bardzo mi sie podobaja, niestety sama bede budowac tradycyjnie - ale nie moge sie oprzec i ciagle zagladam do dziennikow "balowiczow" - z sentymentu... Pozdrawiam i zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lami 08.08.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Tempo faktycznie błyskawiczne.. aż pozazdrościć A kaska w ziemi.. no cóż, ale przynajmniej wszystko wygląda solidnie.. gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 09.08.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Witaj URSZULA>..tempo pracy zbliza sie ku mecie..mam do Ciebie kilka pytań1. napisz jaka wysokość masz od ławy do ostatniego bloczka-tj. łącznie z tą wylewką -wieńcem na bloczkach betonowych?2. czy wszystko będziesz obsypywać czy tylko do ktoregoś bloczka od dołu??3. dlaczego wszystkie bloczki masz obłożone betonem...-oj, nie wiem jak sie to fachowo nazywa-chodzi o to że masz jakby dodatkową warstwę szlichty betonowej na bloczki po zewnętrznej stronie domu- co to daje i od czego??4. Zobacz proszę jak masz w projekcie chodzi o kolejność i grubośc ścian :u mnie mam tak: 10cm hudziaka, zbrojenie w ławach, ich szerokość jest 60cm i wysokość 40cm. i potem mam 8bloczków + ten wieniec zbrojony na koniec o grubości 10cm...- i wydaje mi się że to bedzie bardzo wysoko na tej podmurówce...???5. POWODZENIA i pisz co tam słychac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 09.08.2007 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 hej1 U mnie ściana ma wysokośc 130 cm (razem z wieńcem) + 45 cm ława (bez chudziaka, bo grunt spoisty). 2 Obsypywać bede tak że nad gruntem zostanie 30 cm.3 A ściana nie jest obłozona betonem heheh, tylko to styropian z klejem na siatce (taka warstwa ocieplenia, żeby fundament nie przemarzał), dodatkowa jest pomalowana dysperbitem - izolacja przeciw wilgociowa.4 Ja bede jeszcze podsypywac teren bo jest niżej niż droga i cała woda opadowa spływa więc w sumie fundament nie bedzie wysoko wystawał. 5 Na projekcie powinnaś miec rzędne terenu czyli wysokość w konkretnym punkcie działki i tego trzeba sie trzymać. Jutro mam stresujący dzień bo leją mi chudziak na posadzkę i kończą robotę uuff , czyli stan zero bede miała za sobąPozdrowionkaUla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugi rufus 18.08.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Witaj Urszulla Może następnym razem będzie okazja dłużej pogadać powodzenia w dalszym budowaniu i do zobaczenia na następnym spotkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts