Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy wyjąć stemple i szalunki stropu?

woody

Recommended Posts

14 kwietnia został zalany mój strop,

zastanawiam się kiedy mozna wyjąć stemple i szalunek stropu

I tak:

ja - już bym zdjął

mój kierownik też uważa że już pora

a jak zwykle majster twierdzi że dopiero jak wymuruje ściankę kolankową :roll:

Jak to jest?

Przynajmniej 21 dni :/ a jeśli ma zamiar skłaadać dużo materiałow na stropie to 28.

Generalnie to przyjmuje się rozszalowanie przy min. 80% zakładenaj docelowej wytrzymałości.

Przy tej średniej temp. t0 80% bedzie około własnie 28 dni.

a pewnie

no, chyba że będzie wnosił bardzo ciężkie meble na górę

Meble to nie, tylko pewnie kilka palet bloczków/pustaków , elementy więźby, i inne cuda.

Chyba,że będzie sobie stać bez niczego to ok.

BTW. Kiedyś demontowaliśmy szalunki opo 7 dniach, nie spałem wtedy w nocy :/

o rozszalowaniu napisałem w odniesieniu do schodów

co do stropu to terrivę jest wskazane podpierać do samego końca "leżakowania" i w trakcie wrzucania towaru na strop, nawet po 28 dniach

czyli tam gdzie postwi się np paletę z cegła/bloczkami, pod spodem powinien być stempel lub dwa z kantówką(tak na wszelki wypadek)

Geno, co ja widziałem to brrr...

BTW. Kiedyś demontowaliśmy szalunki opo 7 dniach, nie spałem wtedy w nocy :/

napiszę bo to "fajne":

zima 2004/2005, fakt temp. w ciągu dnia 2-3 st C, nocą lekki minus (od środka konstrukcji czuwała instalacja do podgrzewania, ale nie wysialała się)

o 8.00 zaczęli lać strop (żelbetowy, gr.30cm, zbrojony 2xsiatką + zbrojenie na brzegach), taki wyciągnięty prostokąt 40x10m2 z przewężeniami na szalunkach hunnebecka

skończyli betonować (3 ludków) ok. 13.00.

ok. 16.00 te same ludki (porządna firma)wyładowali zacieraczki przemysłowe i zaczęli zacierać tenże beton, skończyli ok.19.00, pozostawili lustro beton spryskany jakimś szuwaksem, tak że betonu ( C40/45 z jakimiś dodatkami) nie trzeba było polewać

minęły 3 dni

wpada ekipa 3 ludków z budowy (nie ci od betonowania) w nausznikach (?)

i co zaczęli robić? rozszalowywać - ale jak!

popuścili na pewnym odcinku stemple i pchają ze wszystkich sił, a to wszyskto łubudu, niektóre "doki" zmieniły geometrię, reszta cała, poodrywali sklejkę od stropu zabrali towar przez otwory w stropie i abarot łubudu (dlatego mieli te nauszniki! )

a teraz niech ktoś zgadnie, gdzie to było?

"przypomniała mi sie historia jak budowali na wsi dużą oborę. Sklepienie zaszalowali i zalali na polowie budynku - mało desek i stempli - a następnego dnia (nie minęło nawet 24h) majster nakazał rozebrac wszystko i szalować dalej. Pomocnicy, inwestor, kto tylko sie napatoczył przestrzegał że się zawali. Jednak majster upierał się że będzie ok i co najdziwniejsze było. Nic nie pękło nie obwiesilo się.

Sklepienie z belkami z dwuteownika a pomiędzy nimi drut. "

"przypomniała mi sie historia jak budowali na wsi dużą oborę. Sklepienie zaszalowali i zalali na polowie budynku - mało desek i stempli - a następnego dnia (nie minęło nawet 24h) majster nakazał rozebrac wszystko i szalować dalej. Pomocnicy, inwestor, kto tylko sie napatoczył przestrzegał że się zawali. Jednak majster upierał się że będzie ok i co najdziwniejsze było. Nic nie pękło nie obwiesilo się.

Sklepienie z belkami z dwuteownika a pomiędzy nimi drut. "

Akurat ten przykład ma się nijak do omawianego.

Ja z wyciąganiem szalunków poczekałem do końca murowania ścian zewnętrznych i działowych, jakby z rusztowania spadł pustak to szkody nie narobi, zgromadzony materiał budowlany też można było ustawiać gdzie był wygodnie, przy braku szalunków trzeba ustawiać tam, gdzie na parterze są ściany.