woody 27.04.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 14 kwietnia został zalany mój strop, zastanawiam się kiedy mozna wyjąć stemple i szalunek stropu I tak: ja - już bym zdjął mój kierownik też uważa że już pora a jak zwykle majster twierdzi że dopiero jak wymuruje ściankę kolankową Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.04.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 14 kwietnia został zalany mój strop, zastanawiam się kiedy mozna wyjąć stemple i szalunek stropu I tak: ja - już bym zdjął mój kierownik też uważa że już pora a jak zwykle majster twierdzi że dopiero jak wymuruje ściankę kolankową Jak to jest? Przynajmniej 21 dni :/ a jeśli ma zamiar skłaadać dużo materiałow na stropie to 28. Generalnie to przyjmuje się rozszalowanie przy min. 80% zakładenaj docelowej wytrzymałości. Przy tej średniej temp. t0 80% bedzie około własnie 28 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.04.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 jaki strop przede wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.04.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 jaki strop przede wszystkim Jak szlunek to raczej monolityczny Zresztą co za różnica monolityczny, gęstozebrowy, oba z betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.04.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 no - jeszcze może być żerański (też z betonu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.04.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 no - jeszcze może być żerański (też z betonu) Tylko po kiego grzyba w żerańskim szalunek i stemple ..wtedy może też i być filigran, chyba,ze szalować styki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 27.04.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 u nas też na schnąć 3 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 27.04.2007 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Przepraszam Strop Teriva i tu są stemple A szalunek to o schody się rozchodzi Coś mi sie wydaje że około 10 maja zdejmiemy całość to będzie jakoś 26 dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.04.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 rozszalować możeszi podeprzyj ponownie samym stemplem lub kilkoma (w zależności jak duże schody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.04.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 rozszalować możesz i podeprzyj ponownie samym stemplem lub kilkoma (w zależności jak duże schody) PO dwóch tygodniach? Ze średnią temperatura ~12-13' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.04.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 a pewnieno, chyba że będzie wnosił bardzo ciężkie meble na górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.04.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 a pewnie no, chyba że będzie wnosił bardzo ciężkie meble na górę Meble to nie, tylko pewnie kilka palet bloczków/pustaków , elementy więźby, i inne cuda. Chyba,że będzie sobie stać bez niczego to ok. BTW. Kiedyś demontowaliśmy szalunki opo 7 dniach, nie spałem wtedy w nocy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.04.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 o rozszalowaniu napisałem w odniesieniu do schodówco do stropu to terrivę jest wskazane podpierać do samego końca "leżakowania" i w trakcie wrzucania towaru na strop, nawet po 28 dniachczyli tam gdzie postwi się np paletę z cegła/bloczkami, pod spodem powinien być stempel lub dwa z kantówką(tak na wszelki wypadek) Geno, co ja widziałem to brrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 27.04.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Generalnie po miesiącu.Ale u mnie niektóre uważnie wybrane elementy rozszalowano wczesniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.04.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 BTW. Kiedyś demontowaliśmy szalunki opo 7 dniach, nie spałem wtedy w nocy :/ napiszę bo to "fajne": zima 2004/2005, fakt temp. w ciągu dnia 2-3 st C, nocą lekki minus (od środka konstrukcji czuwała instalacja do podgrzewania, ale nie wysialała się) o 8.00 zaczęli lać strop (żelbetowy, gr.30cm, zbrojony 2xsiatką + zbrojenie na brzegach), taki wyciągnięty prostokąt 40x10m2 z przewężeniami na szalunkach hunnebecka skończyli betonować (3 ludków) ok. 13.00. ok. 16.00 te same ludki (porządna firma)wyładowali zacieraczki przemysłowe i zaczęli zacierać tenże beton, skończyli ok.19.00, pozostawili lustro beton spryskany jakimś szuwaksem, tak że betonu ( C40/45 z jakimiś dodatkami) nie trzeba było polewać minęły 3 dni wpada ekipa 3 ludków z budowy (nie ci od betonowania) w nausznikach (?) i co zaczęli robić? rozszalowywać - ale jak! popuścili na pewnym odcinku stemple i pchają ze wszystkich sił, a to wszyskto łubudu, niektóre "doki" zmieniły geometrię, reszta cała, poodrywali sklejkę od stropu zabrali towar przez otwory w stropie i abarot łubudu (dlatego mieli te nauszniki! ) a teraz niech ktoś zgadnie, gdzie to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 27.04.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 zrobisz jak uwazasz u mnie podparcie stropu było do wymurowania fajermurów ze wzgledu na to że palety z maxem stały rozłozone na srtopie było to dodatkowe zabezpieczenie zeby swiezy strop się nie "ugioł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 27.04.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 "przypomniała mi sie historia jak budowali na wsi dużą oborę. Sklepienie zaszalowali i zalali na polowie budynku - mało desek i stempli - a następnego dnia (nie minęło nawet 24h) majster nakazał rozebrac wszystko i szalować dalej. Pomocnicy, inwestor, kto tylko sie napatoczył przestrzegał że się zawali. Jednak majster upierał się że będzie ok i co najdziwniejsze było. Nic nie pękło nie obwiesilo się. Sklepienie z belkami z dwuteownika a pomiędzy nimi drut. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.04.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 "przypomniała mi sie historia jak budowali na wsi dużą oborę. Sklepienie zaszalowali i zalali na polowie budynku - mało desek i stempli - a następnego dnia (nie minęło nawet 24h) majster nakazał rozebrac wszystko i szalować dalej. Pomocnicy, inwestor, kto tylko sie napatoczył przestrzegał że się zawali. Jednak majster upierał się że będzie ok i co najdziwniejsze było. Nic nie pękło nie obwiesilo się. Sklepienie z belkami z dwuteownika a pomiędzy nimi drut. " Akurat ten przykład ma się nijak do omawianego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 ... a teraz niech ktoś zgadnie, gdzie to było? w Niemczech ? p.s. pytanie poszło w dwu tematach a nie mogłem wyedytowac bo forum chodzi jak muł i stronka wczytuje sie ...ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 28.04.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Ja z wyciąganiem szalunków poczekałem do końca murowania ścian zewnętrznych i działowych, jakby z rusztowania spadł pustak to szkody nie narobi, zgromadzony materiał budowlany też można było ustawiać gdzie był wygodnie, przy braku szalunków trzeba ustawiać tam, gdzie na parterze są ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts