Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Iskierka Gosi:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Normalnie przebój roku, leżę i kwiczę ze śmiechu: dom mi buduje strażak.

Proszę nie obraź się, ale zainteresowały mnie posty takich jak ja co nie mogą zacząć.

ale nie ma tego złego. miałem zalewać ławę w poniedziałek, ale praca,praca i zacznę w następny.

trzymam kciuki

Pozdrawiam

GOSIA-....narazie prąd braliśmy tylko przez 5dni po kilka godzin- bo to tylko na betoniarke, -wiec majster miał 100m kabla siłowego, nas wysłał na zakupy na własną rekę po 3m. kabla...bo tyle dokładnie zbrakło (ale od biedy betoniare można byłoby wstawić na styk te 3m. bliżej źródła- )...no ale...coś im wtedy było że musieli najpierw troche porządzić, ..męża wysłali po te 3m.- (kupilismy 20m- żeby znowu nie zbrakło gdzieś 50cm...)

więc mieliśmy prąd stąd co i wszyscy się ratują....;)!

ponieważ etap dalszy na wiosnę to jak nie dadzą nam wcześniej tego kabla...to kupimy agregator- ja mam wpisany budowlany i domowy- ale nasz jest ziemny więc sama procedura jest dużo dłuzsza!!

działkę mamy sporo bo poł hektara, ale to nie to pole było takie najdroższe....

notariusz, architekt, mapki, geodeci, woda (sama woda prawie 4500zl)..

i tak kasiorka leci....

SPOKO- dasz rade z fundamentami przed jesienia....ale dobrze wymierz sobie poziomy domu......(wbij paliki jak mniej więcej na działce ma być dom i popatrz czy nie przesunełabyś co nieco)....- bo my do dzisiaj uważamy że mamy przynajmniej o 1bloczek za wysoko..niby to tylko 15cm...no ale róźnice robi!!!!

pozatym zostawiliśmy sobie z 1brzegu od północy tylko 5m. do granicy....dziś jakbym planowałą to już wiem że powinno być 7-może nawet 8m od granicy do domu.....

pozatym zostawiliśmy sobie z 1brzegu od północy tylko 5m. do granicy....dziś jakbym planowałą to już wiem że powinno być 7-może nawet 8m od granicy do domu.....

ja mam od ulicy głownej 14m od granicy a od gminnej 8 metrow. Takie odleglosci to minimum bylo i tez sie zastanawialam czy nie za blisko granicy. No ale juz bylo minelo.

Gosia co masz zamiar zrobić przed zimą?

stan surowy. Tzn cale sciany a dach pokryc papą. Jesli bysmy zdazyli to rowniez i blachą. Ale nie wiadomo. Na razie planuje fundamenty sciany i dach.

miałem zalewać ławę w poniedziałek,

to sam budujesz dom???

dom mi buduje strażak.

no fajnie to brzmi ale jednak prawda. I najsmieszniejsze ze bardzo sie z tego ciesze. Poprzedni majster byl tylko budowniczym i cale szczescie ze mi nie buduje. Bo mysle ze dom by nie wytrzymal nawet sezonu.

A z aktualnosci to slup stoi na dzialce. Na razie bez prądu bo prąd ma podłączyc elektrownie byc moze juz dzisiaj.

Dzisiejsza pogoda troche mnie ucieszyla. Sloneczko tak fajnie jejku aby sie szybko zaczela ta budowa.

znalazlam gdzies prognoze dlugoterminowa i bylo napisane, ze w pazdzierniku bedzie chlodno, ale bez deszczu, w listopadzie zimno i moze nawet snieg, ale za to w grudniu cieplo bardzo.

Tez chce zadaszyc w tym sezonie.

mysle ze najwazniejsze to podejscie murarzy. Bo jak czytalam ten wątek

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=16816&highlight=

na temat "czy kontynuowac budowe pazdziernik- listopad" to i ludzie podczas sniegu budują. Tylko by murarze chcieli. Na dworze swieci sloneczko i mysle ze zdązymy.

Irma
a wiesz juz kiedy wchodzą na pewno???

Masz podpisana z nimi jakąś umowę?

Bo my nie podpisaliśmy żadnej umowy z naszymi obiecali nam,że dom w stanie surowym będzie na lipiec a wszystko stoi w miejscu choć już koniec sierpnia.Dopiero w połowie września przyjdą robić dach.A jak im mówimy że umowa ustna była na lipiec to się śmieją , zobaczymy czy będą się śmiać przy końcowym rozliczeniu . Na razie nic się nie odzywamy bo się strasznie obrażają i jeszcze zawiną ogon i pójdą i kto zrobi dach? :evil:

nie mam umowy. Zresztą umowę mialam podpisaną z poprzednim i co z tego, jak z niej nic nie wynikało i w kazdej chwili mozna bylo ją zerwac. Moze to błąd z mojej strony ale ja dalej uwazam ze ten murarz to w porządku gość. Przynajmniej w porównaniu do poprzedniego. Ale depresyjne mysli mnie łapią jak taka pogoda na dworze. No i pewnie będzie rok w plecy. A tak miało być pięknie w tym roku stan surowy w przyszłym wykończenie i wprowadzenie. Szczęscie w nieszczesciu ze niespieszy mi sie tak bardzo z przeprowadzką mam gdzie mieszkac.

A w sprawie dachu czy są jakies przeciwskazania by robic dach przy przymrozkach???

HEJ GOSIA>...

tak.....kociaka żal bardzo, ale do rzeczy bo chciałam pocieszyć CIEBIE-...

zobacz to prognozę na wrześień....miało byc slonecznie, ciepłutko, i nawet suszej niż w sierpniu....

a tutaj mamy 11 czyli 1/3miesiąca a conajmniej 6dni z tego to były opady deszczu, słonka już dawno nie pamiętam...chyba tylko ukradkiem zza chmur i przez 30minut...bo potem znowu mżaweczka...

wiec zobaczysz że spokojnie pobudujecie....TYLKO DOPINGUJ SWOJEGO MURARZA ŻEBY MIAŁ PARU POMOCNIKOW...

z naszych obserwacji na naszej budowie wynika że domek ok. 130cm. prostokątny to w 4chłopa to w ciągu 6-8 tygodni spokojnie można postawić..

NAPRAWDE....i wliczając w to już czas przestoju po wylaniu stropu.... co poniektórzy to naprawde jak błyskawica robią (nie wiem jak wpływa to na jakość i wytrzymałość....ale robota idzie do przodu)....!!

• 3 weeks później...
gosia888 smutno tu u Ciebie. :( Włącz myślenie pozytywne! Ja jeszcze czekam na PnB, a ... muszę w tym roku mieć fundamenty!! Więc głowa do góry! Będzie dobrze. :D :D :D

To daj mi troszeczke twojego pozytywnego myslenia co???

Dzisiaj siatke kupujemy. Zeby sie ogrodzic. Ale jest problem bo do starostwa trzeba zglosic ogrodzenie. Nie znosze tych papierow i pewnie tez bedzie trzeba czekac miesiac czasu jak z wodociagiem.