u2collector 27.04.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Mam piętrowy dom jednorodzinny, piętro w stanie surowym zamkniętym, dół zrobiony od 30 lat. I teraz pytanie - czy opłaca mi się ciągnąć do góry instalację gazową? Kuchnię będę miał "otwartą" na reszte pomieszczeń, a do tego kuchnia i korytarz na górze to wysokość 2m . Czy nie przesadzę, jeśli odpuszczę sobie przeróbkę instalacji gazowej, żeby pociągnąć gaz do góry tylko po to, żeby mieć gazowy piekarnik? Czy nie lepiej zostawić sobie piekarnik + płytę na prąd? Wiem, że samo użytkowanie wyjdzie później drożej przy energii elektrycznej, ale i tak w najbliższych planach chcę zmienić w kotłowni piec - z termy gazowej, która pewnie i tak nie uciągnie całego ogrzewania na piec miałowy lub coś w tym stylu... Macie jakieś sugestie co do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neeon 27.04.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 sprawa jest bardzo prosta .. musisz zrobić rachunek zysku i strat. tj. - obliczyć ile cię wyjdzie ta przeróbka instalacji gazowej - obliczyć jak jest różnica w „ opalaniu” gazowym a elektrycznym i np. za rok - potem zastanów się ile masz zamiar mieszkać w latach i porównujesz wartość przeróbki gazu / z zyskiem wynikającym z opalania gazem .. jeśli okaże się że zysk będzie większy to możesz robić przeróbkę .. jeśli okaże się ze przeróbka będzie kosztowała np. 1000 zł a ty prze ten okres zaoszczędzisz z tytułu opalania gazowego np. 700 zł to sprawa jest jasna - dodatkowo możesz porównać sobie ceny kuchenek .. bo z tego co wiem to elektryczne różnią się od gazowych w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 27.04.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 29.04.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufio 03.05.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 A ja mam i gaz i prad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.05.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Uzytkowalismy kuchnie gazową w domu rodzinnym, obecnie mamy plyte witroceramiczną i piekarnik elektrychny, jakie są argumenty za kuchenka elektryczną: piekarnik w kuchniach gazowych i tak jest elektryczny i ton konsumuje wiekszość energii, dlatego sama plyta nie ma sensu ze wzgledu chocby na rure którą trzeba doprowadzić do plyty, zużycie pradu przez plyte nie jest duze dzieki precyzyjnemu sterowaniu i wykorzystaniu mocy resztkowej, dodatkowo łatwo mozna utrzymywac ciepłe posiłki dla osób spozywajacych je później i nie w jednakowych porach co niestety jest normalne w dzisiejszych czasach. czyszczenie płyty ceramicznej to bajka w porównaniu z płyta gazową, czy ktos próbował doczyscić zapalony ruszt po np 2-letniej eksploatacji, zycze powodzenia ja nawet kiedys w desperacji wypaliłem go w ognisku i czysciłem potem papierem sciernym, ekscytujace przezycie w wyniku spalania gazu wytwarza się w połaczeniu z oparami potraw specyficzna maź która zalepia wyciag i jego okolice, plyta elektryczna jest pozbawiona tego problemu, pomieszczenie kuchni wyposazona w płyte elektryczna jest zdecydowanie mniej przegrzane, uchwyty garnków sie nie przegrzewają, jak w gazowej. niestety płyta elektryczna wymaga garnków z bardzo równym dnem, tak zeby przylegały do plyty, dlatego trzeba wziąć szeroki zamach i sie pozbyc zwichriowanych staroci. płyte mozna łatwo przenieść przy zmianie koncepcji aranzacji wnetrza (wystarczy dłuzszy przewód) z rurą gazowa taki numer nie przejdzie. No i to tyle mam nadzieje że teraz wybór jest juz prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 05.05.2007 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Bardzo dziękuję. Gazownia na mnie nie zarobi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.05.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Nie ma za co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts