marek8a 27.04.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Czesc,kupuję dom, którego jedna ściana jest zbudowana 2 metry od granicy działki, na co sąsiąd wyraził pisemną zgodę ileśtam lat temu. Więc w tej chwili wszystko jest ok. Jednak ja chce wybić okno w tej ścianie i dotychczas myślałem, że muszę mieć zgodę sąsiada na to. Poszedłem więc do niego i oczywiście problemy się pojawiły, bo powiedział, że raczej zgody nie wyrazi (oczywiście bez uzasadnienia dlaczego). Jest to zwykły "nie bo nie", tym bardziej, że w tej granicy jest wytyczona jego droga, więc on jak się bedzie budował to i tak 2,5 metra drogi + 4 metry czyli 6,5 metra od granicy mojej działki a 8,5 metra od mojego domu. Ale to tylko dla pokazania, że sąsiedzi są czasem dziwni. Już prawie zrezygnowałem z kupna tego domu, kiedy znalazłem to: http://www.trybunal.gov.pl/OTK/teksty/otkpdf/2001/P_11_00.pdf(dla leniwych napiszę, że Trybunał Konstytucyjny orzekł, że przepis mówiący o tym, że na budowę domu [czyli również na wybicie okna] w granicy działki, jest niezgodny z konstytucją) Czy w związku tym orzeczeniem, mogę spokojnie składać wniosek o pozwolenie na budowę, bez zgody sąsiada, ale z załączonym wyrokiem TK? Czy dostanę na tej podstawie to pozwolenie?Co o tym myślicie? pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.04.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Na razie krótko - aktualnie obowiązuje :Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek8a 27.04.2007 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Racja, przeoczenie. Więc dalej z innej strony. Ta ściana, w której chcę wybić otwór znajduje się 2 metry od granicy działki, jednak ta działka została wytyczona pod prywatną drogę o szerokości 3 m, która jeszcze nie istnieje, ale kiedyś powstanie, gdyż jest to jedyna możliwa droga do dwóch innych działek. Ponieważ to nowsze rozporządzenie nie daje możliwości odstępstwa od warunków techn. czy składając wniosek o pozwolenie na budowę (wybicie okna) w tej nieszczęsnej ścianie, argument, że okno będzie de-facto 2+3 czyli 5 metrów od działki, na której może kiedykolwiek powstać budynek, mam szansę na pozytywne rozpatrzenie sprawy?Co o tym myślicie? ps. muszę znaleźć sposób na wybicie tego okna, bo inaczej w ogóle nie kupię tego domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.04.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Ponieważ to nowsze rozporządzenie nie daje możliwości odstępstwa od warunków techn. czy składając wniosek o pozwolenie na budowę (wybicie okna) w tej nieszczęsnej ścianie, argument, że okno będzie de-facto 2+3 czyli 5 metrów od działki, na której może kiedykolwiek powstać budynek, mam szansę na pozytywne rozpatrzenie sprawy? Dlaczego twierdzisz, że rozporządzenie nie daje możliwości odstępstwa od warunków technicznych. Zobacz Art. 9 ustawy Prawo budowlane : ustawa Prawo budoowlane Art. 9. 1. W przypadkach szczególnie uzasadnionych dopuszcza się odstępstwo od przepisów techniczno-budowlanych, o których mowa w art. 7. Odstępstwo nie może powodować zagrożenia życia ludzi lub bezpieczeństwa mienia, a w stosunku do obiektów, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 4 – ograniczenia dostępności dla osób niepełnosprawnych oraz nie powinno powodować pogorszenia warunków zdrowotno-sanitarnych i użytkowych, a także stanu środowiska, po spełnieniu określonych warunków zamiennych. 2. Właściwy organ, po uzyskaniu upoważnienia ministra, który ustanowił przepisy techniczno-budowlane, w drodze postanowienia, udziela bądź odmawia zgody 3. Wniosek do ministra, o którym mowa w ust. 2, w sprawie upoważnienia do udzielenia zgody na odstępstwo właściwy organ składa przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę. Wniosek powinien zawierać: 1) charakterystykę obiektu oraz, w miarę potrzeby, projekt zagospodarowania działki lub terenu, a jeżeli odstępstwo mogłoby mieć wpływ na środowisko lub nieruchomości sąsiednie – również projekty zagospodarowania tych nieruchomości, z uwzględnieniem istniejącej i projektowanej zabudowy; 2) szczegółowe uzasadnienie konieczności wprowadzenia odstępstwa; 3) propozycje rozwiązań zamiennych; 4) pozytywną opinię wojewódzkiego konserwatora zabytków w odniesieniu do obiektów budowlanych wpisanych do rejestru zabytków oraz innych obiektów budowlanych usytuowanych na obszarach objętych ochroną konserwatorską; 5) w zależności od potrzeb – pozytywną opinię innych zainteresowanych organów. 4. Minister, o którym mowa w ust. 2, może uzależnić upoważnienie do wyrażenia zgody na odstępstwo od spełnienia dodatkowych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek8a 28.04.2007 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 pomyliłem się wracam do pytania jak wyżej, czyli: czy składając wniosek o pozwolenie na budowę (wybicie okna) w tej nieszczęsnej ścianie, argument, że okno będzie de-facto 2+3 czyli 5 metrów od działki, na której może kiedykolwiek powstać budynek, mam szansę na pozytywne rozpatrzenie sprawy? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts