Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ziemno - Wodny Problem

Qozak

Recommended Posts

Witam wszystkich czytających tego posta !

Chciałbym prosić was o poradę, niestety póki co jestem bardzo, bardzo cienki z tematu budowlanki, na pewno na przestrzeni kilku najbliższych lat się to diametralnie zmieni, ale post nie jest o tym ;)

Chciałbym zapytać was o radę...

Mianowicie moja działka usytuowana jest w spadzie pod drogą asfaltową, można powiedzieć, że we wgłębieniu. Północna granica działki (stojąc od jej dołu) biegnie wzdłuż drogi asfaltowej, zachodnia wzdłuż sąsiedniej wolnej działki, południowa to droga trawiasta ( na mojej działce) a wschodnia leci obok lasku.

Działka jest w kształcie rąbu (?) zawsze byłem słaby z matmy...

I nie wiem jak zrobić to, ażeby woda z drogi asfaltowej podczas deszczów nie wypłukiwała mi działki, jest to wieś, nie rozwinięty żaden system wodociągowy, przy większych deszczach po prostu wymywa mi działkę. Raz jak zasadziłem trawkę, przyszedł deszcz i z trawki były nici.

Myślałem o nawiezieniu gleby, ażeby zrównać działkę z drogą ale to kilka metrów wysokości różnicy !

Działka można powiedzieć, że jest pod skosem, więc póki co widzę jedną radę, a mianowicie:

Zatrudnienie gościa z koparką, zrównanie terenu co wiąże się z jeszcze większym wgłębieniem w rów. Ale teraz trzeba coś zrobić żeby woda z asfaltu nie porywała mi ziemi. Jakie systemy zastosować by spać spokojnie ?

Jakieś rury, rowy ? - Jestem z miasta, nie znam się :oops:

Poniżej zamieszczam fotki działki, zobaczcie sobie jak to mniej więcej wygląda, pojadę tam niedługo to porobię więcej zdjęć i zamieszczę w tym poście.

Jeszcze jedno, jakie u was są ceny pracy takiego pana z koparką za godzinę ?

Albo skąd wziąć dość tanią ziemię ? jak najtańszą

Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam :)

http://images20.fotosik.pl/274/fe73bd3944ff9e06m.jpg http://images20.fotosik.pl/274/81759be2471c1f0cm.jpg

Myślę, że Twój pomysł z wyrównaniem powierzchni dzialki nie jest najlepszy. Powstałaby bardzo duża różnica (uskok) pomiędzy drogą, a działką. Może nawieżć trochę ziemi pod ogrodzenie od strony drogi, między nim a drogą z np. gliniastej ziemi zrobić mały rowek, a od ogrodzenia w kierunku działki łagodny spad. Przy furtce i bramie wkopać betonowe rury.

Myślę, że Twój pomysł z wyrównaniem powierzchni dzialki nie jest najlepszy. Powstałaby bardzo duża różnica (uskok) pomiędzy drogą, a działką. Może nawieżć trochę ziemi pod ogrodzenie od strony drogi, między nim a drogą z np. gliniastej ziemi zrobić mały rowek, a od ogrodzenia w kierunku działki łagodny spad. Przy furtce i bramie wkopać betonowe rury.

DOKLADNIE TAK , sotosowac korytka betonowe aby pusci wode w innym kierunku. Ale tez dobrze sie przyjzec zeby cenowo bylo tanio. Koparkowy umnie bierze od roboty ale slyszalem juz nawet ceny ze 50 zl na godzine biora!!

proponowałbym wybetonowane korytko zaraz przy drodze

lub na połączeniu pola z nasypem, na odcinku dłuższym niż długość granicy przylegającej do drogi

droga nie wygląda na expresową więc jak wybetonujesz kawałek pobocza nie powinno być problemu (w wersji hard - z buzią do UG/Zarządcy Drogi że zalewa działkę, proponujesz podział kosztów takiej inwestycji z opcją zerowych opłat z tytułu innych danin)

kwestia tego, czyja droga i jakie to działki po bokach