Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobić z rojem pszczół?

elja

Recommended Posts

Przyleciał do mnie do ogrodu rój pszczół, usiadł na wysokiej sliwce; posiedział parę godzin i nie ruszany odleciał; jednak po południu pszczoły wróciły i usiadły w tym samym miejscu; co gorsza pojawiły sie szerszenie nad nim - nie jest to zdecydowanie matka; co robić; ani pies ani dzieci nie wypuszczam do ogrodu, ale nie usmiecha mi się czekanie na...własnie na co?

Poradzicie coś mądrego??

Pozdrawiam i z góry dzięki za rady

1. Zawołać jakiegoś właściciela pasieki (musi być w pobliżu), niech przyjedzie i sobie weźmie.

2. Można również schwytać. Pszczoły można uspokoić uderzając rytmicznie w coś metalowego. Równocześnie można je lekko spryskać wodą. podstawić jakiś kocioł lub skrzynię i strząchnąć rój, lub jak się nie jest pewnym, to obciąć gałąź. Uwaga, wysokość z której spadnie rój nie powinna być wysoka. Pojemnik szybko przykryć. Pojemnik powinien mieć niewielkie otwory, żeby pszczoły się nie podusiły, ale tak małe, żeby nie wylazły. Tak zabezpieczony rój postawić w cieniu i spokojnie czekać na kogoś kto je odbierze, albo wywieźć i wypuścić w lesie, ale jest szansa, że wrócą.

no własnie cały sęk w tym, że wokół nie ma żadnej pasieki, naprzeciwko bloki, a wzdłuż mojej ulicy domki owszem, ale nigdzie uli.a co do zroszenia wodą, to próbowaliśmy, sądząc że je to zwyczajnie odgoni, niestety część z nich opadła na trawnik i teraz juz noc, więc tak zostały - aż pewnie wyschną, 4/5 na drzewie a 1/5 na trawniku łażąc wokół drzewa..