Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wjazd na działkę - po raz kolejny ale ...

MAAROW

Recommended Posts

Witajcie. Sprawa jest nastepujaca. Wlasnie kompletujemy papierki do pozwolenia na budowe. Moj architekt wystosowal pisma w sprawie warunkow/przylaczy -prad, woda, ... i wjazdu ( do Zarzadu Drog Publicznych).

Nasza dzialka lezy przy glownej ulicy. Na ulicy łapę trzyma zarzad drog i pewnego dnia w zeszlym tygodniu przyjechalo sobie 2 panow i zaczelo ogladac. Dzialka jest oddzielona od asfaltu ok3-4 metrowym pasem zieleni (ktory wydaje mi sie nalezy niejako do jezdni). Panowie popatrzeli i zaczeli kombinowac: "a tu byl row melioracyjny a jest zasypany a to to a to tamto". A stan jest i byl taki ze jest to normalna jezdnia bez zadnego rowu melioryzacyjny -normalny plaski teren w centrum naszej miejscowosci-nie ma chodnika. I po zadanym pytaniu: A gdzie mialaby tawoda niby leciec ? Panowie odpuscili i powiedzeli OK, nie ma problemow , decyzje wydamy.Po jakims czasie przyszlo pisemko ze mamy zaprojektowac i wybudowac zjazd. Nasza dzialka jest jakby troszke wyzej w stosunku do jezdni- lagodny zjazd.Naczytalem sie troszke na forum: "Ze trzeba zrobic projekt itd" "Ze nie trzeba - tylko zrobic mapke i zaznaczyc brame" "Ze nie trzeba nic". No i teraz pytanie : O co w tym wszystkim chodzi? Czy jesli tego wlasnie wjazdu uzywam bardzo dlugo ale nie ma go na mapkach -ale droga 'sama sie wyjezdzila' to co wtedy ? Czy jesli chce postawic brame w granicy to tez musze miec projekt/pozwolenie- nie chce robic nic przed dzialka, zadnych wylewek i kostek? Jak to obejsc - bo dla mnie to jest bez sensu- sztuczny twor. Chce postawic po prostu brame i wjezdzac tak jak zawsze wjezdzalem i tyle.

I pytanie z innej beczki: Nasz architekt robi nam projekt wedlug naszego widzi-misie czyli od podstaw + adaptacja do naszej dzialki. Co powinno sie znalezc na tym projekcie? Jakie przylacza - prad , woda, kanaliza powinny byc rozrysowane. Czy jesli bede mial skrzynke na granicy bramki to on musi rozrysowac rowniez przylaczenie do niej?

Pozdrawiam

p.s. Prosze nie piszcie - uzyj SZUKAJ. Szukalem ale jakichs jednoznacznych odpowiedzi na moje pytania nie znalazlem.

MAAROW

Na mapie do celów projektowych musi być wszystko narysowane /projektant to musi wiedzieć/ linia enegretyczna, kanalizacyjna, wodociągowa,brama-furta, śmietnik, miejsca parkingowe a projekt zjazdu-wjazdu na działkę to jest nowy przepis chyba od 2 lat i to załatwia się w Zarządzie Dróg /nazwa różna /. Jeżeli masz WZ to jest tam wszystko opisane jakie warunki są konieczne do uzyskania PnB, lub wypis i wyrys z PPZ. Jestem już po, i mam pozwolenie na budowę.

Co do projektanta i tego co ma byc na projekcie to poprostu sprawdzam. Cos moj Pan Architekt zaczyna mi krecic i jakos mu sie tez terminy przesuwaja :evil: a jak wiadomo - im pozniej tym drozej- a dzis dostalem pokrzepiajaca wiadomosc ze bloczki znowu podrozaly :( (no ale cale szczescie ze pustaki juz na dzialce).

Czy mozna nie robic takiego wjazdu? ja chce miec tak jak jest- wjazd jakby polna droga (ok3m od jezdni)- mi sie tak wlasnie podoba i zadnego betonu. i tylko brama na granicy dzialki. mozna cos z tym zrobic ?

MAAROW

Musisz mieć papier-dokument z Zarządu Dróg zezwalający na wjazd albo jak droga należy do gminy to zezwolenie z gminy. Ja tak mam, bo w moim przypadku też jest droga polna i należy do gminy. Jest to jeden z dokumentów, który jest niezbędny do PnB /wiadomość od urzędnika z Urzędu Miasta/.

No i wlasnie ten zarzad drog chce ode mnie projekt wjazdu.czyzby panowie ktorzy na poczatku ogladali dzialke znowu wynalezli jakis problem- najpierw szukali nieistniejacego rowu. dostalem namiar oczywiscie na goscia ktory jest jedyny w okolicy i bierze za to 450zl. no i potem chyba odbior tego wszystkiego itd. fakt faktem musze miec jakis kwit z zarzadu drog. no ale jak to zrobic zeby byla jak ja chce- bez zadnych betonow itd- mi sie poprostu tak podoba - na dzialce tez bede mial podobnie- duzo zieleni- a brama ma byc drewniana -jakby z rodeo- z bali- z dodatkami jakby rzezbionymi. czy napprawde musi byc tam jakis beton? czy nie da sie tego przeskoczyc? :( a mialo byc tak pieknie ...

Tak słucham i slucham i chcac podpowiedzieć zrób tak.Daj P.adoptujacemu robote i niech Ci zrobi krótki projekt zjazdu z drogi"x".Powiedz mu ,że nie chcesz siakiś tam betonów tylko trawiasty do drewnianej bramy wlacznie.Projek mus zrobic i po kłopocie a czy ty tam ułozysz kostke czy bedziesz jeździł po belach drewnianych to juz twój problem.

no tak. tylk oz tego co zrozumialem pana 'madrego z zarzadu' to ma to niby byc tak ze musze wkopac krawezniki pokazujace gdzie ten wjazd jest - beton :evil: - no coz - pojezdze - popytam - bede walczyl. Dziekuje wszystkim za zainteresowanie. Pozdrawiam.

p.s. jesli sie cos zmieni to odpisze.