nektarynka 28.04.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 W WZ jest taki zapis: W zakresie zaopatrzenia w ciepło ustala się: - rozproszony system ogrzewania z zastosowaniem źródeł ciepła zasilanych ekologicznymi nośnikami energii - paliwa płynne, gaz przewodowy, gaz płynny propan butan,, energia elektryczna i inne - zaleca się zastępowanie paliw stałych w istniejących obiektach na paliwa ekologiczne a na terenie nie ma pociagniętego gazu (gdzies tam w odległych planach gmina to ma wpisane w realizację), wielkośc działki uniemozliwia postawienie butli, zostaje prą?? ale prąd to za droga inwestycja dla mnie. Czy taki zapis dyskwalifikuje ogrzewanie na paliwo stałe? Czy sa jakies odstepstwa typu moge go miec do czasu realizacji inwestycji budowy gazociagu?? Jak to mozna obejść? Planu na pewno nie zmienią, bo dopiero zatwierdzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 28.04.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Jeżeli jest taki zapis to możesz mieć później trudności z odebraniem domu, a tak w ogóle to mówisz że masz zatwierdzony plan domu a w nim jest przecież napisane jakie ogrzewanie zamierzacie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 28.04.2007 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Jeżeli jest taki zapis to możesz mieć później trudności z odebraniem domu, a tak w ogóle to mówisz że masz zatwierdzony plan domu a w nim jest przecież napisane jakie ogrzewanie zamierzacie zrobić. Zarka, mam projekt gotowy, który wymaga adaptacji (przewidziano w nim ogrzewanie gazowe). Architekt bez problemu dokona zmiany na ogrzewanie na paliwo stałe, ale w tej sytuacji to chyba niemozliwe. Czy jestem skazana na ogrzewanie elektryczne? Czy mogę miec np. eko-groszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.04.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Paliwa ekologiczne to np. drewno i cała reszta biomasy: wióry, zrębkitrociny, pellety itp. Eko- groszek ? To węgiel, od węgla mamy powoli odchodzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 28.04.2007 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Paliwa ekologiczne to np. drewno i cała reszta biomasy: wióry, zrębki trociny, pellety itp. Eko- groszek ? To węgiel, od węgla mamy powoli odchodzic. Myślałam, że chodzi tu o to, że eko groszek jest ekologiczny. Nie rozumiem - tu chodzi o rodzaj surowca czy kotła? Co w takim razie w tym konkretnym przypadku mogę zrobić? Jakie pozostają mi rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 28.04.2007 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 informację, że pellety to tez (jak eko-groszek) ekologiczne paliwo stałe.. Może powinniśmy wyjśc od pojęcia - ekologiczne nośniki energii.. co nimi może obecnie byc poza gazem i prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.04.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Zainstaluj kocioł na ekogroszek który spala równiez pellety albo coś innego. Do odbioru domu kup tonę pellet malowniczo porozrzucaj po kotłowni a potem pal ekogroszkiem. Dobrze jakby gdzieś w papierach od kotła pisało że jest na pellety (i ekogroszek) a nie odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.04.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Zawsze możesz zapytać tych, co Ci tak napisali, obawiam się jednak, żeurzędnicy wiedzą na ten temat niewiele lub niejednoznacznie.Jak ktoś wpływowy wplynie, to ekogroszek będzie eko- paliwem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 28.04.2007 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Czyli nie musze miec gazu ani prądu (w sensie ogrzewania ) a jedynie architekt zaprojektuje kotłownię przy domu (bo w domu nie mam na nia miejsca) z miejscem na składowanie opału i dostosuje do tego kocioł na pelety czyli tzw. biomasę (drewno, pelet, słomę zboża zrębki itp) tak? To będzie ekologiczny nośnik energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 28.04.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 W WZ jest taki zapis: - zaleca się zastępowanie paliw stałych w istniejących obiektach na paliwa ekologiczne Tylko zaleca sie wg.mnie to nie ma żadnych przeciwskazań do stosowania CO na paliwa stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts