Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje ogrodzenie klinkierowe plus deski?

Kedrap3

Recommended Posts

Ostatnio zakończyłem budowę ogrodzenia. Murowane słupki klinkierowe i drewniane sztachety. Fundament wykopałem na 80 cm (podobnie jak ławy fundamentowe). Musisz pamiętać o przemarzalności gruntu. Natomiast jeśli chodzi o koszty, to nie wiem ile metrów ogrodzenia chcesz wykonać i w jaki sposób otwierać się będzie brama ? Przy zastosowaniu mechanizmu przesuwnego, koszty będą wyższe.

Długość przęsła około 240 cm

W cenę nie jest wkalkulowana zaprawa i koszt fundamentów.

Cegła ok. 260 zł

Robocizna ok 220 zł

Drewno (grube deski pomalowane na gotowo) z materiałem i montażem ok. 200 zł. Wszystko zależy od wzoru, gatunku drzewa, grubości. Ja wybrałem drzewo sosnowe. Oczywiście wysezonowane.

Gość pawcik72

W moim przypadku za ułożenie jednej cegły klinkierowej wziął 1,20 pln.

Przęła długości 240 cm kosztowały mnie po 120 pln za sztukę - więc chyba niewiele. Przyspawałem sam - nie jest to nic wielkiego a fachowiec chciał po 25 złociszy za sztukę, niby niewiele ale ja mam 26 przęseł wiec suma wychodzi konkretna

Ogrodzenie 34 metry

przesła 287 cm

murek na trzy cegły plus daszek - 8 przęseł

słupek 19 warstw plus czapka klinkierowa - 11 słupków

sztachety - olszyna- pomalowana dwukrotnie drewnochronem

brama tradycyjna- skrzydłowa- 4,5 metra - sztachety na stalowej ramie

furtka - 1.2 - sztachety na stalowej ramie

całość 5.000,-- wszystko!!!! - z fundamentami - po prostu wszystko

cegła jopek - na murki połówki cegieł - troche nie wygodnie sie muruje - ale 30% taniej

na słupki całe cegły

2 miesiące -tylko w piątkowe popołudnia (po pracy) soboty + weekend majowy+ urlop (1 dzień)po Bożym Ciele+ pomoc taty(były wojskowy)

naprawde można samemu- i jaka frajda

inżynier telekomunikacji