Ardius 29.04.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Witam wszystkich! Mam pytanie do forumowiczów. Jak dobrze zrobić sufit gipsowo-kartonowy w pomieszczeniach, nad którymi nie ma typowego stropu betonowego ani drewnianego, jedynie jednospadowy skośny dach o niewielkim nachyleniu. I czy mogę zawiesić ten sufit bezpośrednio na krokwiach?? CZy warunki atmosferyczne nic tu nie będą oddziaływać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 01.05.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 W budynku warsztatowym na poddaszu (obecnie tam mieszkam) również mam dach jednospadowy o małym nachyleniu. Sufit wykonałem równolegle do krokwii (nie w poziomie) Część niższa 2,4m. wyższa 3m. Wszystkim się podoba. Co do technologi wykonania szukaj "sufity podwieszane" "zabudowa skosów". Jest tego na forum na tydzień intensywnego czytania.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrnn 01.05.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Witam!Popoieram GL 35.Przy lekkim nachylaniu należy tylko wykonac sufit podwieszany równolegle do krokwi a nie w poziomie.Wyobraź sobie ze w poziomie przy lekkim nachylaniu część sufitu bedzie sporo oddalona od krokwi a część dość blisko.Teoretycznie nic prostszego to wykonać ale będzie pękać.Więc raczej równolegle do krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek701 02.05.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Jeśli zrobisz ten strop na drewnianej konstrukcij,zawsze będzjesz miał pęknięcia i to jest nie uniknione, w jaki sposub byś niekładł płyt,czy poziom, czy terz pion.Jedynie konstrukcja stalowa i dobrze zmontowana gwarantuje ci sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrnn 03.05.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Oczywiście ze na ruszcie stalowym bo wiadomo ze popęka na drewnie ale reczej w poziomie a nie równolegle do sufitu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek701 03.05.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 niby że tak,ale zalerzy wszystko od konstrukcij,wyłęcznie soldna konstrukcia i jej montaż da gwarancie ci na żywotność i nie pękanie rygipsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek701 03.05.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 a co do pęknięć,niby macie racje.Wzalerzności jakich używacie do tego materiałuw na łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardius 05.05.2007 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Dzięki za komentarze. Ale eszcze pozostaje problem. Na czym i do czego montować ten stelaż ?? Do ściany ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 05.05.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Do ściany profile obwodowe, reszta do krokwii na wieszakach.Przejdż do hurtowni i poproś o pokazanie elementów do montażu sufitów podwieszanych. Szybko, wszystko zrozumiesz.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrnn 05.05.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Do łączenia płyt użyj Cekol C-40 lub Rigips Vario.Są do spoinowania spłyt bez siatki zbrojącej ale zalecane jest ją stosować.Te dwie wyzej wymienione to najlepsze masy do tego celu.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 06.05.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Mam pytanko: jaka może być max. różnica w poziomie między dwoma skrajnymi profilami (ok. 1,5 od siebie) tak żeby nie popękały płyty? Na suficie (ESy i CD) wyszło mi ok. 4-5 mm. Zostawiać tak czy poprawiać (między nimi będzie jeszcze jeden profil)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts