Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIT a sprzedaż mieszkania

Betsi2006

Recommended Posts

tego się nie dolicza (w przypadku nieruchomości kupionych do końca 2006r.) do rocznych rozliczeń.

w ciągu 14 dni po sprzedaży złożyłaś pit-23 i zapłaciłaś podatek 10% lub złożyłaś oświadczenie o wykorzystaniu tej kasy na swoje potrzeby mieszkaniowe. a jeśli ani tego, ani tego... to lepiej się udać do urzędu.

ojoj...radzę się pośpieszyć.

jeśli się zgłosisz pierwsza, zanim oni to wykryją (dostali kopię aktu więc to kwestia czasu) to prawdopodobnie unikniesz kary (w sensie mandatu).

złożenie oświadczenia później w terminie późniejszym jest możliwe, ale na zasadzie stwierdzenia nadpłaty. mogą więc Ci kazać najpierw zapłacić (wraz z odsetkami), a potem dopiero wystąpisz i dostaniesz zwrot, albo przynajmniej zażądają odsetek za okres od terminu w którym to miałaś wpłacić (lub złożyć oświadczenie). sytuacja też może zależeć od tego czy już wydatkowałaś te pieniądze czy dopiero masz zamiar. proponuję przeczytać opracowania i przepisy na ten temat (żeby sobie nie dać wcisnąć za dużo) i resztę wyjaśnić w US.

Już troche czytałam i dowiedziałam się, że wcale nie muszę składać oświadczenia, że pieniądze ze sprzedaży mieszkania przeznaczę na inne mieszkanie. Jeśli jestem w stanie udokumentować wydatki ( w ciągu 2 lat) to nie zapłacę żadnej kary. Co prawda jak US wykryje brak tego oświadczenia lub zapłacenia podatku mogą naliczyć mi odsetki za zwłokę lub szyko muszę pokazać rachunki, jeśli w tym czasie wydałam już te pieniądze.

Złozyłabym to oświadczenie wczesniej ale bałam się, że jak robię to po czasie to zapłacę karę lub będą kazali mi zapłacić podatek, a dopiero potem będę mogła występować o zwrot pieniędzy.

a czy to nie jest tak ze jeśli sprzeda się mieszkanie zakupione przed styczniem 2007 i jeśli się było włascicielem przez 5 lat to nie trzeba do urzędu skarbowego składac zadnych oswiadczeń o przeznaczeniu pieniezdzy na cele mieszkaniowe . Po prostu nie płaci sie tego podatku.

Dokladnie tak.