Alicjanka 19.03.2002 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Mam wątpliwości w miejscu styku rur ze styropianem, tam gdzie klipsy dziurawią folię np. Czy tam rury będą całkiem schowane w betonie od spodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 19.03.2002 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Ja będę stosował inną technikę na warstwie styropianu położę folię zagrzejniką z styropianem do góry na tym w odległości 1 cm położę zbrojenie 3 mm o oczkach 100x170 mm i do niego przywiążę rurki ogrzewania a potem całość zaleję betonem. Folia zagrzejnikowa kosztuje 4 złote za metr kwadratowy, tak że i z zbrojenem wyjdzie taniej niż folia do ogrzewania podłogowego a nie będę dziurawił folii i jeszcze rurki będę miał całe zalane betonem [ Ta Wiadomość była edytowana przez: buber dnia 2002-03-19 14:15 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 19.03.2002 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 oczywiście folię zagrzejnikową folią do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 19.03.2002 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Styropian pod wylewka moze sie skurczyc lub stopic w miejscu posadowienia kominka jezeli nie da sie dodatkowej izolacji pod kominkiem i nie umozliwi odprowadzania ciepla przez owiew powietrza. Czyli dac warstwe welny i pustke powietrzna, ewentualnie zamiast styropianu pod wylewka beton komorkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.03.2002 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 RafaelS - pod kominkiem nikt nie zamierzał dawać styropianu, tylko lać beton aż pod sam kominek. Czy temperatura wokół wzrośnie na tyle, by zaszkodzić dylatacji, jeżeli zrobilibyśmy ze styropianu - wątpię, ale sprawa warta przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 20.03.2002 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 ja też myślę że temperatura nie powinna zaszkodzić dylatacji od paleniska do dylatacji droga jest daleka o po drodze raczej materiały które dobrze nie przewodzą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 20.03.2002 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 On 2002-03-20 08:07, Frankai wrote: RafaelS - pod kominkiem nikt nie zamierzał dawać styropianu, tylko lać beton aż pod sam kominek. Tosz to jest strata energetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.03.2002 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Kominek stoi w środku domu, a tam już grunt nie jest aż tak zimy. Folię aluminiową jako ekran promieniowania cieplnego możesz sobie dać (ma to sens pod podłogówką, ale chyba nie kominkiem). Wolę wrzucić parę drewek więcej niż martwić się o to czy podłoga mi popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2002 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Akcja protestacyjna - musiałeś tu zaglądnąć !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2002 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Akcja protestacyjna - musiałeś tu zaglądnąć !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Goli 23.01.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Witam, Wiem że zasadą jest nie dawanie ocieplenia pod wylewkę pod kominek. Ja zastanawiam się jednak nad wsadzeniem tam jako ocieplenia Styroduru - twardych bardzo płyt z poliestyrenu ekstrudowanego. Tym samym osiągnę jednorodną grubość izolacji termicznej całej podłogi i wylewki. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts