Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w biurze. Jaka aparatura modułowa?

kukix

Recommended Posts

Witam.

Zamierzam wymienić instalacje elektryczną w biurze.

Instalacje będzie opierała się na dwóch wyłącznikach jednofazowych S 301 B20 (Gniazdka) i S 301 B16 (Oświetlenie)..

Mam takie pytanie.. Zastanawiam sie, jakie aparaty modułowe zastąpią mój przedlużacz komputerowy z filtrem (przepieciowy + filtr)?

Chcialem pozbyc sie przedlużacza i wszystko podłączac bezpośrednio do kontaktu.

Prosze o jakieś podpowiedzi.

P.S. Mam dostęp do cen hurtowych aparatury modułowej firmy legrand... Tak więc prosze uwzglednić produkty tej firmy. http://www.legrand.pl

P.S.2 w pomieszczeniu bedzie podlączony tylko komputer.. z czasem jakas wieza i może drugi komputer.

• 3 weeks później...

Dzieki za odpowiedź...

Czy taki ochronnik przepięciowy, pomoże w przypadku minimalnego spadku napięcia?

W pomieszczeniu, w którym pracuje, bywają spadki napięcia (żarówki przygasają) i czasami komputery sie restartują... Po podłączeniu przedłużacza z filtrem, pod jeden komputer, w momencie spadku napięcia, wszystkie komputery sie restartują, a ten jeden nie...

Czy takie spadki napięcia nie uszkodza sprzętu(monitor, amplituner)? Jeżeli tak, to czy pozostaje tylko zastosować przedlużacz z filtrem?

Prosze o pomoc... pozdr..

skoro az tak źle z tym prundem, to na pewno UPS może być pożądanym rozwiązaniem.

Tak sobie wlaśnie myśle, że nie jest az tak źle.. raz na miesiąc jak sie komputer wyłączy, to nie bedzie tragedii... jednak myślałem, że bede mógł sobie dac jakis modulik do skrzynki i sprawa będzie załatwiona..

Tak więc zostane przy tym ochronniku przepięciowym... powinno wystrczyc...

P..S Spadki napięcia moga uszkodzić jakiś sprzęt? Np monitor?