Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do hydraulików (i nie tylko)

Heniek

Recommended Posts

Można spytać :D

Myślałem o umieszczeniu zbiorników (takich jak sprzedają na Allegro 1*1*1m) na wysokosci tak lekko powyżej 4 metrów (spód). Mam na razie takie dwa, rozwiązałem sprawę szczelnego połączenia wypływu z rurą wodną 32 mm. Zbiorniki mogą być zasilane w wodę ze studni w zależności od wydajności studni. Mają służyć do podlewania ogrodu. Główny szkielet na razie mam zrobiony właśnie z rur 32. Na razie nie zanosi się na dalszą rozbudowę :( , są pilniejsze wydatki.

Wiem, że jest to mały wydatek finansowy, ale pomińmy to w dalszej dyskusji. Właśnie dowiedziałem się, że od pierwszego maja mają wprowadzić w moim rejonie zakaz podlewania ogrodów :( . W tamtym roku musiałem już odpowiadać na głupie pytania odnośnie nadmiernego zużycia wody.

Pozdrawiam, Heniek

Myślę ,że do podlewania ogródka nie trzeba dużego cisnienia. Ustawianie

wysoko zbiornikow to niepotrzebna komplikacja. Są takie proste sposoby

podlewania z rozprowadzeniem po gruncie cienkich rurek, woda może się

wtedy sączyć powoli, tak więc może wystarczy niecały metr nad ziemią ?

Jak będziesz potrzebował większego cisnienia wody, zawsze mozna uzyć

dodatkowej pompy.

No to się mylisz. Dobre zraszacze potrzebują 3-4 atm. O liniach kroplujących, wężach "pocących" to chyba głównie dobrze wypowiadają się producenci i dystrybutorzy :D

W mojej sytuacji większym problemem jest podniesienie zbiorników na metr niż na cztery. No i pewnie bardziej kosztownym. Muszę jeszcze sprawdzić studnię. Zupełnie nie mam pojęcia w jakim jest stanie. Jak to mówi mój sąsiad jest to studnia "bita" na ok 6m. Jeśli zarosła, to muszę pokombinować nową.

Ja sobie tak wymyśliłem: byle jaka pompa powinna dać radę podnieść powoli wodę na ok 5m. Jak zbiorniki będą pełne, uruchamiam jakiś niedrogi (pewnie marketowy) zestaw hydroforowy i on podaje wodę do instalacji. Jego praca jest ułatwiona bo nie musi zasysać wody, tylko dostaje już pod jakimś (0,4atm) ciśnieniem.

Jeśli bardzo głupio myślę, to wyprowadźcie mnie z błędu zanim zacznę realizować swój pomysł. :D

Pozdrawiam, Heniek