Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z płaszczem czy bez?

Recommended Posts

Siedzę już dwie godziny przed monitorem, oczytałem się z różnych tematów, ale nie mogę znaleźć nic n/t kominków.... Za dużo tego.... a może i nie.. :)

Planowałem zainstalować w domu CO gazowe+kominek z płaszczem wodnym, połączony z gazem komputerem... Ale po rozmowie z fachowcem (chyba)... już nic nie wiem. Gość zaproponował mi,żebym wybił sobie z głowy płaszcz bo: brudna(określił to jako zasyfiona) szyba kominka na okrągło, czyli zero pięknych widoków. Serwis raz do roku, gdzie koszt to ponoć ok 2tyś.zł i znaczne ilości drewna do opału, co generalnie prawie wyrównuje koszt eksploatacji w porównaniu z kominkiem bez płaszcza z rozprowadzeniem np. ciepła od komina....Nie wspomnę o różnicy kosztów instalacji...

Bardzo proszę o ustosunkowanie się do tematu!

koromysło

cokolwiek to jest, to właśnie chyba nie chcę... Myślałem o jakiejś ekonomii, ale chyba źle myślałem.. hihi

Generalnie, to jestem na etapie,że mogę sobie jeszcze powymyślać....

Po pierwsze ma być ładnie i sympatycznie, więc jak kotłownia w salonie ma być, to faktycznie chyba lepiej jakieś cacko za tą kasę kupić i będzie fajnie...a może coś zaoszczędzę.... dzięki za opinię. Może jeszcze jakaś sugestia.. ?

Znalazłem w Wikipedii:

Koromysło - drewniany przyrząd do noszenia ciężarów, najczęściej wiader z wodą. Ma kształt pałąka z wycięciem na szyję zakładanego na ramiona; dwa ciężary o zbliżonej wadze wiesza się na hakach na obu końcach pałąka, dzięki czemu koromysło zachowuje równowagę.

Słowo wywodzi się z języka ukraińskiego. Inne spotykane nazwy: jarzemka, kluki, sądy.

PS.

Najfajniej jest jak do kominka z płaszczem zniechęcają Ci, którzy go nie mają ;)

Ja mam. I zachęcam. Fajna rzecz - napalisz, i po kilkunastu minutach kaloryfery cieplutkie.

Z tą kotłownią to wielka bujda. Być może komuś tam bucha do salonu sadza - ale pewnie jak by zamienić tam kominek z płaszczem na zwykły też by buchało, bo np. przewód spalinowy ma za mały przekrój lub nie ma doprowadzenia powietrza z zewnątrz a okna hermetycznie szczelne.

Wybrałem CTM, bo Makroterm rzeczywiście potwornie brudzi szybę. CTM daleko mniej (mam dobre porównanie - sąsiad ma Makroterma i paliliśmy tym samym drewnem). Co do Lechmy - nie podobał nam się z wyglądu, ponadto ma nieco uboższe zabezpieczenia. CTM ma ponadto bypass, który pozwala skierować spaliny tak, aby nie podgrzewały zbytnio płaszcza - ekstra rzecz jak jest ciepło i nie chcesz, żeby kaloryfery w lecie grzały od kominka.

Poszukaj wyszukiwarką - było o tym pełno.

Ponadto jest gdzieś w "Klubach budujących" klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym - tam znajdziesz sporo opinii, zarówno dobrych, jak i złych. Sporo tam też informacji o ewentualnych błędach, któe można popełnić, i o ich skutkach.

Serwis raz do roku, gdzie koszt to ponoć ok 2tyś.zł

możesz rozwinąć

Mogę:

chodzi o czyszczenie układu..ponieważ jest pod jakimś ciśnieniem, nie może się zakamienić, więc czyszczenie systemu, plus czyszczenie komina, bo ponoć więcej się pali..... Zaznaczam, że to opinia sprzedawcy-fachowca... No i oczywiście czyszczenie samego wkładu... na pewno przestudiuję ten temat... Acha, słyszałem od w/w sprzedawcy opowieść o tym, jak zabrakło chwilowo prądu u jednego z posiadaczy kominka z płaszczem i elektronicznym sterowaniem tego "Cyrku", w każdym razie, zabrakło prądu, po ponownym włączeniu się systemu (właściciela nie było w domu) zrestartowały się te wszystkie cuda... i bum.... dach 3 cm wyżej niż 5 minut wcześniej....... ponoć po tym wydarzeniu, mój zaprzyjaźniony GURU od kominków przestał handlować sprzętem z płaszczem.... :(

Ja już kiedyś miałam mieszkanie (110m2) ogrzewane kominkiem z systemem rur rozprowadzających ciepłe powietrze. i powiedziałam nigdy w życiu więcej. Kotłownia w salonie, trudno utrzymać czystość, ciągle się kurzy i strasznie brudzą się ściany. A że ja jestem straszny czyścioch, to po prostu nie mogę. Teraz będę mieć kominek tylko rekeracyjnie. Nie wiem jak jest z płaszczem wodnym. Może lepiej. Może mniej kurzu.

j.w.

kominek z płaszczem to przeciez kocioł c.o.

chcesz takie koromysło trzymac w salonie, a nie w kotłowni ?

Chcąc potraktować kominek jako alternatywne źródło grzania to chyba tylko płaszcz albo rozprowadzenie powietrza.

Rozprowadzenie odpada, bo chcemy mieć wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i jak nam powiedzieli kanały nie przeżyją takich temperatur jak od kominka wychodzą, więc trzeba by położyć drugi komplet rur i kratek/anemostatów - raczej się to nam nie uśmiecha.

Aktualny pomysł to wymiennik powietrze-woda na odprowadzeniu spalin. Dzięki temu na dole jest *normalny* kominek, z buzującymi, gorącymi płomieniami i czystą przez co najmniej 2 godziny szybą, a w instalacji CO jest trochę cieplejsza woda.

Oczywiście uzyskamy tą metodą mniej ciepła niż z pełnoprawnego wodnego kotła kominkowego, ale za to zyskujemy kominek :wink:

Tak się nam przynajmniej wydaje :p

Znalazłem w Wikipedii:

Koromysło - drewniany przyrząd do noszenia ciężarów, najczęściej wiader z wodą...

pisałem to w znaczeniu "rzecz nie pasująca do salonu", genealogia słowa sie zgadza :)

Najfajniej jest jak do kominka z płaszczem zniechęcają Ci, którzy go nie mają ;)

Ja mam. I zachęcam. Fajna rzecz - napalisz, i po kilkunastu minutach kaloryfery cieplutkie ...

a niby jak jest przy kotle c.o. ...

napalisz i po kilkunastu kaloryfery zimne ... !? :o

( moze małe wyjasnienie - szybkość nagrzania wody w instalacji nie zalezy w czym palisz ... a jaka masz pojemnośc zładu

jesli masz masz zład o małej pojemności wodnej - nagrzejesz go szybko - kilkanascie minut

jesli duzy zład - nagrzejesz wolniej ale za to zakumulujesz ciepło i wolniej dom sie wychłodzi )

p.s.

jesli juz o to chodzi to jestem zwolennikiem wiekszej pojemności wodnej instalacji., która przy wiekszym zładzie pracuje stabilniej ...

natomiast zarówno w przypadku kominka z płaszczem wodnym jak i kotła c.o

mozna miec instalacje o małej ilości wody jak i duzej

w przypadku kominka jestes jednak skazany na spalanie górne ... :-?

w przypadku kotła - masz wybór obu wersji

- górne (mało oszczędne )

- dolne (ekonomiczne)

i to mi sie wydaje lepszym argumentem, za kotłem ...

i ja jestem na etapie, ze jeszcze moge wymyslac.. i wymyslilam, ze kominek tak, ale nie z plaszczem wodnym

nie, bo nie chce kotlowni w salonie

Cześć

Nie czaję tej kotłowni w salonie. Jaka jest różnica w paleniu w zwykłym kominku, a z płaszczem, jeśli palisz tak samo często?

pozdr

filipek

- dolne (ekonomiczne)

Nie bardzo rozumiem! Co to znaczy górne spalanie przy kominku?

górne to kaloryfery

a dolne to podłogówka???

Jeżeli tak jest to przy Kominku z PW tak samo może być i podłogówka i kaloryfery.

- dolne (ekonomiczne)

górne to kaloryfery

a dolne to podłogówka???

Jeżeli tak jest to przy Kominku z PW tak samo może być i podłogówka i kaloryfery.

- dolne (ekonomiczne)

górne to kaloryfery

a dolne to podłogówka???

Z tą kotłownią w salonie chodzi o to, że jeśli kominek jest jedynym źródłem ciepła, to w okresie grzewczym praktycznie ciągle w nim palisz. A więc składujesz trochę drewna przy kominku, lub co parę godzin je donosisz, otwierasz drzwiczki (czasem wtedy dymi jak słaby ciąg), co parę dni wynosisz popiół, myjesz szybę, rozpalasz na nowo i tak w kółko przez kilka miesięcy. Mnie to strasznie wkurzało, bo ciągle zamiatałam, ścierałam kurze, a i tak ciągle było brudno.

A jak masz kominek rekreacyjny, to sobie w nim napalisz raz na jakiś czas, załadujesz drewno i czekasz aż ci się wypali. Popiół wynosisz rzadziej, szybę myjesz rzadziej i nie targasz drewna kilka razy dziennie, tylko kilka razy w m-cu.