Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z płaszczem czy bez?

Recommended Posts

Płaszcz wodny dodano do kominka, żeby lepiej wylapać cieplo, czyli

poprawic sprawnośc w tym przypadku juz stworzonego jakby mniejszego

najzwyklejszego kotła CO, przy okazji nieco ograniczonego wymogami

estetycznymi ( slynny widok zywych plomieni w salonie) Trzeba się

zdecydować: albo się chce mieć ogrzewanie oszczędne, z dobrym

kotłem CO w kotlowni , albo namiastkę tegoż: ni to kominek, ni kociol,

lub inaczej- kominek udający kocioł. Takie rozwiązanie to chyba naprawdę

dla pasjonatów widoku wspomnianych płomieni...

hes - bardzo dobrze wyjaśnia idee kominka z płaszczem :)

Nie bardzo rozumiem! Co to znaczy górne spalanie przy kominku?

górne to kaloryfery

a dolne to podłogówka???

Jeżeli tak jest to przy Kominku z PW tak samo może być i podłogówka i kaloryfery.

nie, Ag - zupełnie coś innego

w kotłach ze spalaniem górnym i kominkach płomień wedruje przez opał do góry i spala sie od razu cała wrzucona porcja, reguląc tlen (czyt. zmniejszając dopływ) powodujesz ze spalanie jest niepełne

(okopcona szyba o tym swiadczy - w spalaniu pełnym sadza sie spala - szyba jest czysta )

spalanie dolne to - ogień jest na dole i płomień wędruje w dół a zapas paliwa jest w górze i czejka na swoją kolej ( nie paląc sie)

proces spalania jest kontrolowany i pełniejszy, wyższa sprawnośc spalania

witam

to moze ja napisze cos od siebie. Rowniez mialem takie pomysly przyczym z rozp. powietrza to odrazu odpadl jak odwiedzielm dom wuja. Sciany do malowania po 2 sezonach grzewczych! Poziniej mysili o kominku z palszczem. A final skonczyl sie tak ze do ogrzania 70m2 zastosuje kominek ktory zapewni duza efektynosc przez promieniowanie aby ogrzac ow salon i to wszystko. Nie chce miec kotlowni w salonie ani gryz sie ze w kminku nie napalone i mi sie inwestycja w niego nie zwraca heheh

To takie moje zdanie torche inne spojzenie na temat.

Wszystko OK. Ale dalej nie wiem, czy to prawda o kosztach utrzymania kominka z płaszczem, to faktycznie aż tyle? (przyp.ok 2000zł rocznie)... Czy warto inwestować w płaszcz, jeśli jest się leniem, który ma mało czasu?

Ile zaoszczędzę w ....powiedzmy w ciągu 10ciu lat, jeśli zainwestuję w kominek z płaszczem+wysokiej klasy sprzęt gazowy. Dół ogrzewanie podłogowe, góra podłoga + kaloryfery (sypialnie)???

I jaka jest efektywność w stosunku do wkładu pracy...(czy mogę iść spać i nie zamarznę do rana nie dokładając trzy razy w nocy do kominka, gdy wyłączą mi gaz......np. ??)

Generalnie, teorie są tak różne jak osoby na tym forum..... To dobrze, ale nie konstruktywnie... Dalej nie bardzo wiem co robić :)

Piszcie dalej, dyskusja robi się coraz ciekawsza... :)

Witam

re piotriwa

Jak sam widzisz decyzja należy tylko do ciebie, sam musisz wybrać między lenistwem, wygodą czy oszczędnością w kosztach. Korzystam z kominka z PW czwarty sezon, w ostatnim zużyłem ok 6 mp dębu, jak paliłem co dziennie to było ciepło i CWU oraz ciepła podłoga (mój system wykorzystuje ciepło z kominka do podgrzewania CWU i CO - na całości podłogówka - 130 m2). W moim systemie mam również solary, które ostatnio przygotowują CWU i też ogrzewają dom. Drewno jest najtańszym źródłem energii (w przyszłości będzie tylko korzystniej dla drewna) dlatego uważam, że warto zainwestować w kominek z PW - taki system będzie zawsze korzystniejszy od innych. Dodam, że gdybym dzisiaj projektował swój system to kominek podgrzewałby system grawitacyjnie (obecnie pompa z kominka jest uruchamiana programatorem od solarów). Brak prądu nie jest problemem, system chodzi na przetworniku prądy z akumulatora. Do dzisiaj nie czyściłem komina, używam tylko proszku (chyba diawolina) - żadnego serwisu.

Hej kbab

Jak sam widzisz decyzja należy tylko do ciebie

Ok.

Jak często dokładasz do kominka, jaką masz średnią temperaturę w domu?

Po jakim czasie zwracają się solary, bo z tego co wiem, to jeszcze w PL nie ma dotacji unijnych do ekologicznego zasilania ( w Niemczech do ok 80% kosztów...)

Pytam, bo cały czas walczę z myślą, czy kombinować czy nie? Z tym lenistwem, to trochę pojechałem, ale jeśli dla utrzymania rozsądnego ciepełka w domu mam latać co trzy godziny z drewnem do kominka, to chyba jednak gaz. Rozmawiałem z gościem, znajomy znajomego..... i on stwierdził, że ma ciepełko i tylko dwa, trzy razy dziennie dokłada do kominka....potem okazało się, że średnia temperatura w domu to 19 st..... Ja mam raczej temperament południowca, więc minimum dla mnie to 22 st.... :) Rozwiń o tym systemie grawitacyjnym.

Ta "duża efektywnośc przez promieniowanie" to jakieś 20 % sprawnosci, reszta ciepla przez komin...

hymm a jak to sie ma w przypadku polaczenia pieca kaflowego z kominkiem ? tez 20% a czy wyzje wymienione 20% tyczy sie standardowych wkladow czy moze juz tych "wyzylowanych" ?

Być może miałeś coś innego na myśli niż tylko promieniowanie. Rzeczywiście

to tylko klasyczne kominki, typu otwartego maja tak niską sprawność, bo

tam głównie korzysta się z promieniowania płomieni.

Piec kaflowy, a takze nowoczesne kominki to już inna sprawa. Piec kaflowy,

odpowiednio użytkowany, może osiągać i 80 % sprawności, tak jak pewnie

te "wyżyłowane" kominki, ale to znowu temat rzeka. Powietrza do odebrania

ciepła z kominka trzeba dostarczyć naprawdę dużo, żeby osiagnąc dobrą

sprawnośc, z płaszczem wodnym jest to łatwiejsze, ale tak jak wspomniano,

wracamy w tym przypadku do żródła, czyli do zwyczajnego kotła CO.

Hej kbab

Jak sam widzisz decyzja należy tylko do ciebie

Ok.

Jak często dokładasz do kominka, jaką masz średnią temperaturę w domu?

Po jakim czasie zwracają się solary, bo z tego co wiem, to jeszcze w PL nie ma dotacji unijnych do ekologicznego zasilania ( w Niemczech do ok 80% kosztów...)

Pytam, bo cały czas walczę z myślą, czy kombinować czy nie? Z tym lenistwem, to trochę pojechałem, ale jeśli dla utrzymania rozsądnego ciepełka w domu mam latać co trzy godziny z drewnem do kominka, to chyba jednak gaz. Rozmawiałem z gościem, znajomy znajomego..... i on stwierdził, że ma ciepełko i tylko dwa, trzy razy dziennie dokłada do kominka....potem okazało się, że średnia temperatura w domu to 19 st..... Ja mam raczej temperament południowca, więc minimum dla mnie to 22 st.... :) Rozwiń o tym systemie grawitacyjnym.

Na początku ładowałem do kominka dużo drewna i było w domu za gorąco (zniszczyłem kwiaty - temp przekraczała 30 st.C w salonie), teraz dokładam mniej drewna i jest ok. (temp w domu to 22-25 st.C na dole i 22-23 na górze). Do tego mam piec gazowy mocy 6 kW (bez problemu utrzymywał samodzielnie w/w temp zimą 05/06 i podgrzewał CWU).

Inwestycja w solary na pewno zwróci się szybciej niż w chwili podjęcia decyzji o zakupie, ponieważ koszty energii rosną bardzo szybko, zaś słoneczna jest nadal tania. Nie potrafię wyliczyć kiedy zwrócą się solary ale podawałem już ile wydałem na ogrzewanie, gotowanie i podgrzanie CWU 2006r - było to 1560 zł za gaz i drewno, w tym roku będzie mniej.

Odnośnie grawitacji to mam na myśli najprostszy system ze zbiornikiem umieszczonym na poddaszu, którego wężownica połączona jest z PW kominka (bez automatyki i prądu). Dodam, że taki zbiornik byłby sercem systemu bo odbierałby ciepło z kilku źródeł (gaz, prąd, drewno, słońce) i ogrzewałby dom i CWU (system zintegrowany).

kbab Czy możesz opisać swoje solary? Mam nadzieję, że nie jestem zbyt ciekawski, ale próbuję dowiedzieć się jak najwięcej. Tematy na forum są wymieszane i zróżnicowane, więc wydaje mi się, że tylko dialog z kimś doświadczonym w danej dziedzinie (ufam, że wiesz co piszesz :) ) może przynieść trochę wiedzy... :)

My mamy kominek z płaszczem , ale to dlatego, że mamy gaz płynny - potwornie drogi. Bardzo dużo oszczędzamy. Gaz ziemny jest tańszy i kominek z płaszczem nie jest taki opłacalny. Przy możliwości grzania ziemnym - kominek ,w mojej opinii ,wyłącxznie rekreacyjny. Podobnie drogi jest olej poałowy. Tak, czy inaczej, nie wyobrażam sobie kominka jako jedynego źródła ciepła

kbab Czy możesz opisać swoje solary? Mam nadzieję, że nie jestem zbyt ciekawski, ale próbuję dowiedzieć się jak najwięcej. Tematy na forum są wymieszane i zróżnicowane, więc wydaje mi się, że tylko dialog z kimś doświadczonym w danej dziedzinie (ufam, że wiesz co piszesz :) ) może przynieść trochę wiedzy... :)

Witam

Moje solary to zestaw 4 paneli zakupionych w promocji w Hewalexie (dokładniej pisałem w tematach o solarach). Na potrzeby tylko CWU, to za dużo, ale wiosną i jesienią wydatnio wspomagają CO, oraz latem podgrzewam nimi również wodę w basenie. Dlatego trudno jest mi wyliczyć zwrot z tej inwestycji, ale uważam, że bez nich koszt CWU i ogrzewania byłby zdecydowanie wyższy.

Odnośnie działania grawitacyjnego dodam, że zbiornik zasilany górą np w stropie z powrotem do PW kominka pod podłogą również będzie działał.

hej,

czytam posty w tym wątku ale nie mogę znależć rozwiązania mojego dylematu. Mianowicie - domek malutki 95m2, U=0,18. Wybór przed jakim stanąłem to:

Opcja 1.

Kominek z płaszczem wodnym jako CO i CWU, plus kilka dogrzewaczy (małe grzejniki) elektryczne. Czy mozna w tym systemie CWU "skomponować" z elektrycznym podrzewaniem (prąd lub solary) wody np. latem, kiedy kominek odpoczywa. Czy tez musze zainstalować bojler. A wiadomo, ze przy 95 metrach każdy centymetr się liczy.

Opcja 2.

Kominek z DGP jako główne serce "systemu" oraz w odwodzie elektryczne piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym. Ciepła woda z bojleru i kilka podgrzewaczy pojemnościowych.

Czy ktoś ma takie rozwiązanie? Wogóle poprosze o opinię, przemyślenia za i przeciw.

Dzięki

hej,

czytam posty w tym wątku ale nie mogę znależć rozwiązania mojego dylematu. Mianowicie - domek malutki 95m2, U=0,18. Wybór przed jakim stanąłem to:

Opcja 1.

Kominek z płaszczem wodnym jako CO i CWU, plus kilka dogrzewaczy (małe grzejniki) elektryczne. Czy mozna w tym systemie CWU "skomponować" z elektrycznym podrzewaniem (prąd lub solary) wody np. latem, kiedy kominek odpoczywa. Czy tez musze zainstalować bojler. A wiadomo, ze przy 95 metrach każdy centymetr się liczy.

Opcja 2.

Kominek z DGP jako główne serce "systemu" oraz w odwodzie elektryczne piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym. Ciepła woda z bojleru i kilka podgrzewaczy pojemnościowych.

Czy ktoś ma takie rozwiązanie? Wogóle poprosze o opinię, przemyślenia za i przeciw.

Dzięki

Witam

Gdybym projektował ogrzewanie i CWU w takim domku to zainstalowałbym kominek z PW, ogrzewanie podłogowe wodne, duży zbiornik CWU zamontowałbym na poddaszu. W moim domu standardowa grzałka elektryczna 2kW w zbiorniku (300l) bez problemu przygotuje CWU i ogrzeje dom przy temperaturach -1 do -3 stC - sprawdzałem!!! Oczywiście system byłby zintegrowany. Dodatkowo wykorzystałbym GWC przy doprowadzeniu powietrza z zewnątrz pod kominek.