11małgosia 29.04.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Przed nami tynkowanie... Podpowiedzcie czym ( i czy w ogóle) zabezpieczyć okna PCV aby ich potem nie czyścić tygodniami. Naczytałam się że taśma, którą okleja się okna, "wżera" się w ramy i ciężko ją usunąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiusz 29.04.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Rowniez jestesm zainteresowany zabezpieczeniem okien z tym ze drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 29.04.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Przed nami tynkowanie... Podpowiedzcie czym ( i czy w ogóle) zabezpieczyć okna PCV aby ich potem nie czyścić tygodniami. Naczytałam się że taśma, którą okleja się okna, "wżera" się w ramy i ciężko ją usunąć... Zastosować listwy okienne. Tynk nie będzie pękał oraz nie będzie problemu z oklejeniem okien (nie będzie taśmy na oknach). Jeśli nie wiesz o czym mówię to zerknij np. tu: http://www.talo.pl/produkty.php?id=2.2.a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiusz 29.04.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Ja niebardzo rozumiem. Czy tę listwę po tynkowaniu odrywa się czy zostawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 29.04.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Ja niebardzo rozumiem. Czy tę listwę po tynkowaniu odrywa się czy zostawia? Odrywa się tylko element, do którego przykleja się zabezpieczenie okna. Reszta zostaje i stanowi dylatacje pomiędzy tynkiem a ościeżnicą co gwarantuje brak pęknięć i uszkodzeń na styku okna z tynkiem. Specjaliści na forum polecają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 30.04.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Tak , też polecam. Firma APU to bardzo dobre produkty.Mają mnóstwo typów, w zależności od grubości i rodzaju tynku.Mają stronę www - firma szwajcarska. Dodatkowa zaleta - nie rozszczelniają się połczenia tynku i ramy.Jak zwykle...trochę kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 30.04.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Tak , też polecam. Firma APU to bardzo dobre produkty. Mają mnóstwo typów, w zależności od grubości i rodzaju tynku. Mają stronę www - firma szwajcarska. Dodatkowa zaleta - nie rozszczelniają się połczenia tynku i ramy. Jak zwykle...trochę kosztuje. U mnie 200 zl na cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 30.04.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Naczytałam się że taśma, którą okleja się okna, "wżera" się w ramy i ciężko ją usunąć... Bez przesady. trzeba tylko zdjąć taśmę od razu po tynkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 30.04.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 jako że właśnie panowie tynkuja moj domek podzielę się uwagami ... nalezy zabezpieczyć wszystko nie tylko okna ale puszki itp.dodatkowo polecam zrobienie dokumentacji okablowania budynku do zabezpieczenia okien uzywałem zwykłej folii i taśmy papierowej samoprzylepnej - jednak z adnotacja na opakowaniu ze nie pozostawia śladów. podczas tynkowania w pomieszczeniu jest sporo wilgici taśma tą wilgoć "pije" i jezeli usuniesz ja bezpośrednio po otynkowaniu danego pomieszczenia nie pozostawi zadnych sladów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 30.04.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 jako że właśnie panowie tynkuja moj domek podzielę się uwagami ... nalezy zabezpieczyć wszystko nie tylko okna ale puszki itp. dodatkowo polecam zrobienie dokumentacji okablowania budynku do zabezpieczenia okien uzywałem zwykłej folii i taśmy papierowej samoprzylepnej - jednak z adnotacja na opakowaniu ze nie pozostawia śladów. podczas tynkowania w pomieszczeniu jest sporo wilgici taśma tą wilgoć "pije" i jezeli usuniesz ja bezpośrednio po otynkowaniu danego pomieszczenia nie pozostawi zadnych sladów U mnie ekipa zabezpieczała wszystko sama. Okna, puszki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 01.05.2007 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Dziękuję wam wszystkim . Bierzemy się do roboty. Jeśli jesteście tacy mili podpowiedzcie jeszcze jakie kątowniki, albo inne akcesoria warto zastosować przy tynkowaniu okien. Do tomek23 Czy ta polecana przez ciebie listwa pcv zostaje na stałe (o ile zrozumiałam rysunek - tynk wchodzi w część listwy). Pozdrowienia Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 01.05.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Dziękuję wam wszystkim . Bierzemy się do roboty. Jeśli jesteście tacy mili podpowiedzcie jeszcze jakie kątowniki, albo inne akcesoria warto zastosować przy tynkowaniu okien. Do tomek23 Czy ta polecana przez ciebie listwa pcv zostaje na stałe (o ile zrozumiałam rysunek - tynk wchodzi w część listwy). Pozdrowienia Małgosia Dokładnie tak. Powstaje bardzo ładnie, równiutkie wykończenie przy oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 01.05.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 u nas ekipa zabezpiecza okna od środka folią (tzw. stretch; owijają każde skrzydło z osobna) na czas tynkowania dodatkowo sami okleiliśmy wszystkie zawiasy okienne taśmą papierową (tak nam doradzili monterzy okien ) za tydzień będziemy wiedzieli, czy to "zadziałało" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 02.05.2007 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Umówiłem cene z materiałem.Ekipa sama zabezpieczyła okna i reszte,nie"zgubili" mi żadnej puszki,okna czyściutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 02.05.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Na czas tynkowania zdjąłem wszystkie okna, futryny okleiłem taśmą i folią (50 cm pasy) wywinąwszy ją na zewnątrz. Po skończonym tynkowaniu nic nie przywarło a taśma była zwykła szara opakowaniowa. Na oknach wczesniej zostawiłem taśmę po montarzu okien, ją równiez po tynkowaniu usunąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts