Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wytyczenie działki; opłata za geodetę

florqus

Recommended Posts

Witam,

jestem nowy na forum.

Próbowałem szukać na forum podobnego wątku...bezskutecznie.

Mamy zamiar kupić działkę pod Łodzią.

Właściciel ma już kilka działek wyznaczonych, gotowych do kupna i ma także kawałek ziemi, który chce sprzedać, ale nie jest to jeszcze wydzielona działka.

Wokół jest zabudowa jednorodzinna, właściciel twierdzi, że cała jego ziemia jest gotowa do zabudowy.

Moje pytanie dotyczy kosztów związanych z wytyczeniem tej działki. Kto powinien pokryć koszt wytyczenia działki przez geodetę?

Z rozmowy z właścicielem wywnioskowałem, że on raczej nie będzie chciał zapłacić ;(((

Źródłem finansowania zakupu działki ma być kredyt(a w banku muszę chyba przedstawić jakąś mapę tej działki?) i tak się zastanawiam, co będzie jak już zapłacę za geodetę, a bank nie przyzna mi kredytu...

pozdrawiam,

florqus

wydaje mie się że chodzi ci o nie wyznaczenie a podział działki, aktualnie mam ummowę przedwstępną na działkę która powstanie z innej, podział kosztuje 1000-1500zł, u mnie koszt podziału pokrywa sprzedający, i to było naturalne od początku, w końcu to jego własnosć a nie moja, on dzieli i przygotowuje działkę aby mogła byc przedmiotem sprzedaży, ja ją potem kupuję, i chyba tak powinno być

zapytaj w banku, może wystarczy umowa przedstępna zakupu działki, w umowie zawierasz wpis że przedmiotem transakcji będzie działka powstała z danej działki

Masz rację - chodzi o podział działki.

Ostatnio rozmawiałem z właścicielem i właśnie tak argumentowałem.

"Teren jest pana. Wyznaczy Pan działkę, a ja ją wtedy kupię."

Wydaje się, że wcześniej szukał jelenia i myślał, że na to pójdę.

Wielkie dzięki za pomoc

pzdrawiam,

flo

netinka - a ile w twojej okolicy kosztuje 1 m2 działki budowlanej?

W porównaniu z całym kosztem inwestycyjnym tzn. działka + budowa, to już nie jest tak drogo. :) 1000zł - o zgrozo, to jest bardzo tanio.

Mieszkam blisko Bydgoszczy, tzn. ok. 10km. Blisko mam autobus do miasta, kościół, las, sklep... więc pewnie to szacuje m2 działki na - od 80 do nawet 150 zł.

Mam ok. 2tys m2, chciałabym je sprzedać. Czyli mogłabym nawet liczyć na 200 tys zł. Choć sprawa wyglada inaczej, kto kupi tak duża dzialke i za tak duzo?

Tzn. że nawet wydzielenie działki też kosztuje?

Tzn. że nawet wydzielenie działki też kosztuje?

oj, netinka, czytaj ze zrozumieniem ;) tak, wydzielenie działki to nic innego jak podział nieruchomości gruntowej i to kosztuje tyle co u góry, przeciez geodeta na piękne oczy ci tego nie zrobi :) a chyba nie wyobrażasz sobie ze "wydzielenie" miało by polegać na pójsciu do urzedu miasta/gminy i poinformowaniu pani przy biurku ze "ja sobie podzieliłam działkę na pół", bo na jakiej podstawie? a kto ja zmierzy , naniesie na mapy miejscowe, nada numer itp?

a chyba nie wyobrażasz sobie ze "wydzielenie" miało by polegać na pójsciu do urzedu miasta/gminy i poinformowaniu pani przy biurku ze "ja sobie podzieliłam działkę na pół", bo na jakiej podstawie? a kto ja zmierzy , naniesie na mapy miejscowe, nada numer itp?

No rzeczywiście, na piękne oczy to na pewno tego nie zrobi...

No cóż szkoda;)... Ale geodeta też musi z czegoś żyć :-)

Szkoda tylko, że ceny tak w górę idą..

e tam nie narzekaj, ty chcesz sprzedać działkę, to kasy przypływu wyglądasz, dla ciebie dobrze ze ceny poszły w górę, 200tys pieszo nie chodzi, ja właśnnie kupuje działkę i mam zamiar budować, i to dopiero jest powód do narzekania na ceny :(