Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS119 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

SZukam kogoś kto budował lub buduje, APS 119. Pojekt już kupiłam , ale ruszamy z budową dopiero jesienią. Poazdrawiam wszystkich budujących. :D

Witaj, już trochę rozmawiano na tym forum o tym projekcie. Postaraj się użyć opcji "szukaj"- wystarczy podanie samej nazwy projektu. Ja buduję APS 136, ale w bliskiej okolicy stoją już dwie 119.

DZiękuję za radę, szukałam, ale niewiele znalazłam. :( ( Może nie umiem jeszcze szukać) Interesują mnie też zdjęcia gotowych domów.

APS 136 też nam się podobał, odstraszło nas tylko usytuowanie kominka i stopnie do salonu. Pozdrawiam.

Stopnie do salonu zlikwidowane. Kominek można przenieść tak jak w 119 /sam to widziałem/, nam to nie przeszkadza- zrobiliśm kuchnię zamkniętą. Po to się robi adaptację i ewentulane zmiany w projekcie. Archi-projekt jest tu elastyczny. Wszelkie zaś zmiany zrobi wam architekt.

Z tego co widziałem w zrealizowanych 119 to poszerzony garaż, tak aby wygospodarować miejsce na pomieszczenie gospodarcze tak jak w 136 i w jednym wypadku zlikwidowanie lukarn w pomieszczeniu nad garażem i wstawienie okien połaciowych. Z tego co pamiętam to na stronie Archi-projektu są zdjęcia zrealizowanych domów, takze możecie zadzwonić do nich i zapytać czy w waszych okolicach sprzedali komuś ten projekt /ja tak znalazłem w pobliżu 136/.

• 1 month później...

Witajcie.

My także przymierzamy sie do APS119.

Te dwie realizacje zamieszczone na stronie Archi-projektu znajdują sie w Świdniku, niedaleka Lublina. Są tam też dwa następne w budowie. Jeden nawet przez chwilę zwiedzałąm. Stan surowy zamknięty, z tynkami, jeszcze bez instalacji (ok. miesiąc temu). Fachowiec od wykończeniówki narzekał na murarzy, że krzywo,że otwory okienne nierówne, płyty gk nie przylegały do siebie (sufit na górze). No ale to sprawa ekipy budowlanej. Mnie dom się podobał - parter dobrze doświetlony, pokoje na górze przestronne i o zbliżonej powierzchni, małe ubytki powierzchni na ciągach komunikacyjnych, a pomiesczenie nad garażem naprawdę wielkie i da się rozmaicie aranżować. Niedługo zamierzam odwiedzić tę budowę znowu. Może uda mi się tez zajrzeć do tego juz wybudowanego, z pojedynczym garażem i oknem połaciowym zamiast lukarny. Aha, wiem, że tam wydłużono gabinet i garaż.

Pozdrawiam budowniczych i tych, którzy zamierzają nimi zostać wkrótce jako i my. :D

Witam dar.al !

Cieszę się że znależliście APS 119. Ja niestety znam Go tylko ze djęć , które udostępnia biuro projektowe. Może macie możliwość cyknąć pare fotek przy następnej wizycie? Bardzo jestem ciekawa jak wygląda bez lukarnów nad garażem. Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie ruszamy z budową na początku sierpnia. Pozdrawiam

Witam wszystkich fanów APS-a 119 :D

My rozpoczeliśmy budowę tego domku w zeszłym roku na wiosnę (bliskie okolice Warszawy) ,

na chwile obecną mamy stan zamknięty czyli okna,bramy wszelkie instalację,ocieplenie zewnętrzne itp. a zaczynamy wykończeniówkę .

Domek jest naprawdę super.Nam podoba sie tak samo jak "na papierku" :D

Ma kilka wad ,a i owszem np. zbyt nisko obsadzony garaż ,trochę boję się jak to będzie w praktyce :o albo zbyt mała i wąska kotłownia czego nie widac było w projekcie.Teraz jak sie zaczyna stawianie pieców i innych tam tego typu to na moją pralnię którą sobie wymysliłam właśnie tutaj trochę ciasnawo (szkoda mi było łazienki taaaak pieknej i dużej aby ładować tam jakieś pralki i inne sznureczki na majteczki :wink: )

Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę powodzenia w wyborze ekip budowlanych bo to 99 % sukcesu :D

Witam ! :D

Cieszę się ogromnie, że odnaleźli sie budujący APS 119. Mam pytanie co do tej łazienki u góry, za nią jest przewidziana pralnia, czy to znaczy że zrezygnowaliście z niej i jest jedno duże pomieszczenie? Co to znaczy że garaż jest zbyt nisko osadzony? Do tej pory myślałam , że nasz projekt nie ma wad, spodobał nam się od razu, choć małe przeróbki były efektem kompromisu między tym co chcę ja i moja druga połowa. Właśnie szukamy wykonawcy mam nadzieje że dobrze trafimy. Pozdrawiam :)

Witajcie.

Tydzien był bardzo owocny - zwiedziłam budowę, obejrzałam wybudowany APS119 zpojed. garażem i "namierzyłam" kolejny w budowie, tez w Świdniku. Wygląda, ze mamy tu istne "zagłębie" APS-ów. Może dlatego, że pracownia Archi-projekt niedaleko...

Powiem Wam o zmianach w APS, które wprowadzili inwestorzy:

1.Wiatrołap - przedłuzony do końca ściany budynku, czyli nie ma kotłowni jako oddzielnego pomieszczenia.Powstała w ten sposób spora "szatnia".

2.Łazienka na parterze tym samym powiększona, wybite okienko (b. ważna rzecz!) w ścianie od strony garażu i tam wstawiony piec kondensacyjny dwufunkcyjny de Dietrich(jakoś tak) czyli kotłownia. Wygląda jak lodówka i jest tej wielkości właśnie.

3.Kuchnia zamknięta - jak w projekcie, bez stołu jadalnego i krzeseł - właściciele jadają w jadalni.

4.W salonie zamurowane okno to "za kanapą", za to dodane trzecie skrzydło balkonowe-przez to mozna normalnie oglądać telewizję -nie świeci słonce(!) w ekran, a salon jest widny, bo wyjście na taras jest zachodnie.

5.Pokój gościnny wydłużony,ma powierzchnię 16,9 m kw.

6.Schody wg planu mają zabieg - tu zlikwidowano go, nie ma też ściany do pomieszczenia nad garażem - wchodzi się do fitness-oranżerii.Ponieważ garaż jest pojedynczy - nie ma lukarn tylko duże okna połaciowe.

7.Pokój środkowy na poddaszu też nie ma ściany wejściowej, jest czymś w rodzaju antresoli.

8.W pokoju z łązienką nie ma łazienki tylko duża garderoba.

9.Zlikwidowane okno połaciowe w sypialni obok łazienki i to jedno w łazience nad wanną. W górnejn łazience stoi pralka.

10.I jeszcze coś: piwniczka w przejściu między garażem a schodami - b. fajna rzecz. Inwestorzy nie kazali zasypać dołu po wylaniu fundamentów w tym miejscu i tym samym mają tam spiżarkę-piwnicę. Nie ma za to przejścia z gara zu do domu.

To chyba z grubsza zmiany, które zapamiętałam. Są funkcjonalne, choć może nie wszystkie. Chyba tez coś zapożyczymy.

Reszta w następnym odcinku. POzdrawiam i tez czekam na wieści z budów. i pierwsze zdjęcia! :D

Witam dar.al!

No ja nie miałam takiego szczęścia w ciągu ostatnich kilku dni przejechałam pół Polski i naszego APS-ka nie znalazłam. Zmiany opisane przez ciebie są ciekawa, ale chyba to zależy od potrzeb rodziny. Podoba mi się przejście między garażem a domem, nawet wstawimy z tyłu garażu drzwi ( od ogrodu), tak aby dzieci miały swoje wejście, gdy wracają ubłocone z boiska(mam 2 synów).Liczę że przechwycę większość brudu :p

Nad oknem w salonie też się zastanawiałam, ale obawiałam się, że będzie za ciemno, podoba mi się pomysł z poszerzeniem okien tarasowych.

Jeśli masz jakieś zdjęcia to proszę wklej, ja swoje może zacznę umieszczać jesienią. Chcemy do grudnia postawić stan surowy zamknięty, ale czy się uda...... :wink:

Pozdrawiam gorąco!

Ten APS, który opisywałam, ma jeszcze jedną zmianę, dość istotną, i to widać na zdjęciach ze strony Archi-projektu: okna górne nie sa łukowe, tylko prostokątne. Zmienia to nieco wygląd całości, na pewno, ale zmienia też koszty i to znacznie. Poza tym - mozna wtedy zamontować rolety antywłamaniowe na górze, co przy oknach łukowych jest prawie niemożliwe - po prostu nie ma wykonawcy, który by się tego podjął. :-? W każdym razie - na naszym terenie nie ma.

Co do zdjęć - są dwa problemy: po pierwsze - dopiero co stałam się szczęśliwą posiadaczką cyfrówki i jeszcze nie rozgryzłam, jak przesyła się zdjęcia z aparatu na kompa, nie mówiąc o wklejaniu ich tutaj, a po drugie - hmmm, nie sa to moje budowy, więc nie wiem, czy mogłabym umieszczać ich zdjęcia bez wiedzy i zgody inwestorów... :roll: Coś wymyślę...

Pozdrawiam,Aldona.

Witaj! :D

Miło, że odpisałaś, faktycznie nie pomyślałam z tymi zdjęciami, :oops: . Też bym nie chciała by bez mojej zgody ktoś "szastał moim domem" .

Co do okien, również robimy proste, ach te koszty!! Ostatnie podwyżki nas przerażają, to znaczy mnie, mąż spokojnie twierdzi że za miesiąc dwa zacznie tanieć ,podobno ze względu na dużą ilość materiałów sprowadzonych z Niemiec.

Pozdrawiam serdecznie.

Witajcie.

Kilka dni temu rozmawiałam ze znajomym, który na budowie się zna osobiście (jest jednym z dyrektorów regionalnych Kreisela, od dociepleń 8) ), w dodatku rozpoczyna budowę juz trzeciego domu dla siebie. I ten znajomy twierdzi, że "najlepsza jest ściana dwuwarstwowa: ceramika plus tynk"!Żadnych ocieplin! Przeżyłam lekki szok. Pustak ma być najlepiej 44cm. i tyle. :o I co wy na to? On swojego domu nie docieplał. A jeśli juz ktoś bardzo upiera się przy dociepleniu, to przy ceramice styropian - never!!!, tylko wełna mineralna. I pamiętać, że straty ciepła są głównie przez okna, drzwi i przede wszystkim - dach, więc radzi go ocieplać wełną podwójnej grubości. Takie to wieści zebrałąm.

A z czego Wy budujecie wasze APS-y? Ytong, jak w projekcie? Czy planujecie podnieść ścianę kolankową? Chyba warto. Aha, trzeba bardzo pilnować wysokości pomieszczeń na górze - właścicielka APS-a, którego zwiedzaliśmy mówiła, że o mały włos nie zostałaby z wysokością 2,48m i to po podniesieniu ścian o wysokość wieńca. Teraz ma ...2,52m. :-?

I jeszcze coś mi się przypomniało- duży strych, powiększony do połowy szerokości garażu. Może być przydatny. Walizki, bombki, itp... :wink:

POzdrawiam budowniczych! Aldona.

No właśnie najtaniej kupić zimą ale, w zimie to mój dom ma już stać bo do czerwca mam się wyprowadzić z naszego obecnego domu. Więc troszke przepłacimy. A co do ocieplenia to budować będziemy z tradycyjnym ociepleniem(styropianem). Mam kilku znajomych, którzy się niedawno wybudowali, dwóch poszło metodą bez ocieplenia z w/w materiałów i mam porównanie. Jeden ociepla w tym roku ( przyznał sie, że nie wyrabia z ogrzewaniem). A dugi robi dobrą minę .... i płaci duże rachunki. My w zeszłym roku ociepliliśmy nasz domek ( z lat 80). Był ocieplony 5-ą styropianem, dołożyliśmy jeszcze 6-ę, i temperatura skoczyła w sezonie grzewczym o 4 stopnie. No a co do stryszku nad garażem to czy mogłabym uściślić o co chodzi z tym powiększeniem, my mamy garaż podwójny, więc wydaje mi sie że strych będzie spory.

Pozdrowienia dla wszystkich budujących! :D

U tych ludzi garaż jest pojedynczy, więc nie bardzo umiem powiedzieć, na czym to powiększenie strychu polega. Ja zrozumiałam, że od ściany szczytowej, tej "południowej"(oczywiście zależy, gdzie ma się wjazd na posesję), a przedłużony za połowę szerokości garażu. Mówiąc "strych" mam na myśli nie wspaniałe poddasze użytkowe, tylko to, co między nim, a dachem, a wchodzi się tam przez takie "ściągane"schodki-drabinkę i ma wysokość ok. 1,7m.

Zrobiłam dziś zdjęcie APS-ka "w budowie", z samochodu. Jeszcze trochę i wkleję zdjęcie, może trochę i z wnętrz. Ucze się obsługi programu, nie śmiejcie się.

Z czego będą/są Wasze domy?

Pozdrawiam budowniczych

:p .[/img]

Podpytałam męża :wink: (jest budowlańcem) i już wiem, nasz domek będzie z porothermu, ocieplony styropianem(wełna jest dużo droższa). Byłam w zimie w nowych domkach stawianych w ten sposób, jest ciepło, a rachunki ich nie zżerają. Z tym strychem to ja kompletnie źle zrozumiałam, myślałam że mówisz o pomieszczeniu nad garażem. My planujemy zrobić w nim pokuj rekreacyjny. No a stryszek faktycznie jest niezbędny!!! Nie myślałam że u góry (pod dachem) pozostanie tak dużo miejsca.

No a co do nauki, to na nią nigdy nie za późno, ja dopiero odkrywam możliwości komputera i Internetu :oops: