Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS119 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie.

Dzięki za link do instrukcji o wklejaniu zdjęć. Wkrótce zabiorę się za zakładanie albumu.

Ja także czytałam "dziennik mieszczanki" i z wielkim zaciekawieniem czekam na dalszy ciąg. Może jakiś przestój w budowie, albo wręcz przeciwnie - taki natłok akcji, że nie ma czasu na pisanie. Podobno tak bywa... :o

A my w ostatnia sobotę wybraliśmy się na nasze "rancho" aby powalczyć z ostami, które chcą zagłuszyć pieknie posianą trawkę. Osty wyrosły tak dorodne, ze trudno uwierzyć. Popryskaliśmy. Deszcz nie padał przez następne24 godziny, więc za dwa dni sprawdzę efekt.

CZy braliście pod uwagę budowę studni przy domu? Jakie to mogą być koszty?

Pozdrawiam!

:p

Witam! :)

Odnośnie studni to jest niezbędna, jeżeli chcemy podlewać trawę z czystym sumienie. My podłączymy ja też do domu, aby mieć awaryjnie, gdyby zabrakło wody. U nas ( Dolny Śląsk) można zrobić za 4000 tysiące. To cena z hydroforem.

No, ale na razie czekamy na pozwolenie na budowę , ekipa zamówiona na początek sierpnia, ale jak to bywa w życiu moze byc różnie :-? Też spacerujemy po działce i mierzymy gdzie co będzie stało, nie mogę się doczekać gdy zobaczę dziurę w ziemi :D :D :D

Serdecznie pozdrawiam

Nie myślimy o studni jako głównym źródle wody, to ma być na potrzeby ogrodu i awaryjnie. Podlewanie dużego ogrodu wodą z wodociągu jest kosztowne. Mamy też problemy ze spadkami ciśnienia latem, gdy wszyscy podlewają trawkę. No i jakiś basen dla dzieci . Wszystko u nas przemawia za studnią.

Odkurzacz wole tradycyjny (z dodatkowym zabezpieczeniem na roztocza). No i dodatkowe koszta, przy montażu centralnego odkurzacza :( .

Zrezygnowaliśmy z dwu kolumn przy wejściu (pozostały dwie) i 4 na tarasie z tyłu. Te z tyłu zmniejszają stanowczo wielkość tarasu. Gnębi mnie cały czas myśl o pralni. W projekcie jest za łazienką u góry, ale nie mogę sobie za bardzo wyobrazić jej wielkości przy tych skosach. Myślałam o nie zamkniętym pomieszczeniu ze ścianami z kolorowych luksferów, tak aby ukryć pralkę i suszarkę, a jednocześnie stworzyć wrażenie przestrzeni. Nie wiem czy to dobry pomysł. A może lepiej mieć większą łazienkę, a pralnię zrobić w pomieszczeniu gospodarczym? Dodam , że planujemy w kotłowni wstawić tylko piec gazowy. Może widzieliście te rozwiązania w innych APS-ach. Proszę o sugestie i serdecznie pozdrawiam. :)

Odkurzacz wole tradycyjny (z dodatkowym zabezpieczeniem na roztocza). No i dodatkowe koszta, przy montażu centralnego odkurzacza :( .

Zrezygnowaliśmy z dwu kolumn przy wejściu (pozostały dwie) i 4 na tarasie z tyłu. Te z tyłu zmniejszają stanowczo wielkość tarasu. Gnębi mnie cały czas myśl o pralni. W projekcie jest za łazienką u góry, ale nie mogę sobie za bardzo wyobrazić jej wielkości przy tych skosach. Myślałam o nie zamkniętym pomieszczeniu ze ścianami z kolorowych luksferów, tak aby ukryć pralkę i suszarkę, a jednocześnie stworzyć wrażenie przestrzeni. Nie wiem czy to dobry pomysł. A może lepiej mieć większą łazienkę, a pralnię zrobić w pomieszczeniu gospodarczym? Dodam , że planujemy w kotłowni wstawić tylko piec gazowy. Może widzieliście te rozwiązania w innych APS-ach. Proszę o sugestie i serdecznie pozdrawiam. :)

Witaj, co prawda buduję aps 136 dwustanowiswkowy garaż/, ale są to podobne projekty. Uwierz na słowo, ale pomieszczenia na górze są duże. Nie wiem jak oni w Lublinie je mierzyli, ale de facto wyszły wieksze niż zakładaliśmy - może dla porównania zerknij proszę na rzuty aps 136 na stronie biura. Znam aps 119, oglądałem co najmniej dwa na żywo. Jedna z osób powiększyła garaż do takich rozmiarów jak w 136. O ile pamiętam pomieszczenie kotłowni jest takie samo w 119 i 136 i my mamy zamiar umieścic tam pralkę /już zresztą jest wszystko przygotowane/. Piec mamy viessmanna kondensat plus zasobnik, wszystko mieści się, zostaje jeszce przestrzeni tym bardziej, ze to pomieszcenie jest b. wysokie- wszak jest obniżone o 45 cm względem pomieszeń w obrysie części mieszkalnej.

Dziękuję za odpowiedź, o ile się nie mylę oglądałam Twój dom w galerii zdjęć. APS136-2g był tym który, nam się najpierw spodobał. Projekty są bardzo podobny. Inaczej Mamy rozplanowaną górę ze względu na zmianę usytuowania kominka. Z tego względu łazienka u góry jest w inny miejscu. Czy w domach, które widziałeś była za łazienką pralnia?

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź, o ile się nie mylę oglądałam Twój dom w galerii zdjęć. APS136-2g był tym który, nam się najpierw spodobał. Projekty są bardzo podobny. Inaczej Mamy rozplanowaną górę ze względu na zmianę usytuowania kominka. Z tego względu łazienka u góry jest w inny miejscu. Czy w domach, które widziałeś była za łazienką pralnia?

Pozdrawiam.

Aż w takie szczegóły nie wchodziłem, ale powtarzam na partrerze w kotłowni jest wystarczająca ilość miejsca i na kotłownie i na wstawienie pralki /zresztą i w projekcie 119 w kotłowni zaznaczone jest miejsce na pralkę/.Wolałbym więc na górze zrobić większą łazienkę, niż wstawiać tam pralkę, tym bardziej, że są tam już skosy oraz że łazienka przy sypialni również ma skosy. No i argument praktyczny- lepiej jest chyba wynieść pranie na zewnątrz z pomieszczenia kotłowni niż schodzić z nim z góry, chyba, że rozwiesicie pranie na balkonie 8). Zastanówcie się też nad drzwiami z garażu na tył budynku, ja tak zrobiłem i bardzo to ułatwia komunikację. No i dodsatkowo jak już piałem wcześniej, wejście do kotłowni mam z garażu, nie wchodzę tam "pod schodami"- drzwi te zlikwidowałem i powstało miejsce na całkiem sporą spiżarkę, zamykana jest drzwiami łamanymi - nadproże wykonałem zaraz po prawej stronie końca schodków prowadzących z parteru do drzwi do garażu /mam nadzieję że jakos to wytłumaczyłem/.

Dziękuję bardzo! Wytłumaczyłeś wspaniale. też robimy wejście do garażu od strony ogrodu, ale pozostaniemy przy oryginalnym projekcie wyjścia do kotłowni od domu. Z tym noszeniem prania to całkowita racaja.

Pozdrawiam!

Jeszcze przypominała mi się jedna rzecz z oglądania jednego z aps 119. Z tego co pamiętam właściciel tego budynku kominek i przewód kominowy do kominka zrobił tak jak w 136, stąd też miał dwa kominy jak w 136 a nie trzy jak w 119, ale nia pamiętam jak rozwiazał kwestię wentylacji górnej łazienki /być może ma rekuperację/. U nas zrobiliśmy kuchnie zamkniętą tak jak w 119, przwód kominowy do kominka powiękrzyliśmy do 200 mm sednicy w projekcie było 150 a to trochę mało.

Informacje o kominie przekażę mężowi. :) A co do kominka to w zasadzie jak ktoś ma APS 119 i przeniósł kominek jak w 136 to mógł od razu budować 136, bo tylko to je we wnątrz różni. Dokładnie analizowałam oba projekty w rzutach, małe zmiany w kosmetyce elewacji (dodanie kolumn, cofnięcie garaż i ściany gabinetu), przeniesienie komina i projektant z APS136-2g otrzymał 119.My wybraliśmy 119 właśnie przez układ salonu, ale to zależy od potrzeb rodziny, ja chciałam mieć większe jadalnię. Uważam oba projekty za bardzo udane i dlatego nie wiem czemu nie mogę ich znaleźć na DOLNYM Śląsku :wink: :(

Pozdrawiam serdecznie.

Informacje o kominie przekażę mężowi. :) A co do kominka to w zasadzie jak ktoś ma APS 119 i przeniósł kominek jak w 136 to mógł od razu budować 136, bo tylko to je we wnątrz różni. Dokładnie analizowałam oba projekty w rzutach, małe zmiany w kosmetyce elewacji (dodanie kolumn, cofnięcie garaż i ściany gabinetu), przeniesienie komina i projektant z APS136-2g otrzymał 119.My wybraliśmy 119 właśnie przez układ salonu, ale to zależy od potrzeb rodziny, ja chciałam mieć większe jadalnię. Uważam oba projekty za bardzo udane i dlatego nie wiem czemu nie mogę ich znaleźć na DOLNYM Śląsku :wink: :(

Pozdrawiam serdecznie.

Witam. Oj chyba różnice są troszkę większe np. balkony nie są w jednej lini. Większa jadalnia- my to rozwiązaliśmy w ten sposób, że pokój obok salonu połączyliśmy z salonem, wykonaliśmy podciąg, tak że ze ściany pomiędzy salonem a pokojem zostały fagmenty po około 1 m. no i ten podciąg pod sufitem. Wyszła całkiem fajna jadalnia. Jedna uwaga im mniej wykuszy, załamań w bryle domu to mniejsze koszty przy wyk. prac murarskich i elewacji zewnętrznej, tym bardziej iż dach i tak jest cholernie drogi. Mój znajomy wpadł jeszcze na jeden pomysł i z pokoju nad garażem zrobił dla swoich dzieci dwa pokoje- każde z nich chciało mieć tam swój pokój i tak je pogodził. Generalnie oba projekty tj. 136 i 119 bardzo nam się podobały /pewne rzeczy ze 119 przenieślśmy do 136/, ale teraz nie wiem czy nie wziąłbym czegoś prostrzego np. Cyprysa z biura Horyzont.