Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS119 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

Przyznaje są różnice :oops: A oba projekty są dość kosztowne, ale gdy buduje się dom marzeń.....

A co do CYPRYSA to patrzyliśmy na niego, jak i na kilka innych, z tego biura. Są ciekawe i ładne, ale nam koniecznie zależało na gabinecie na parterze i na pokoju nad garażem(chcę wyrzucić telewizor z salonu i wstawić stół do bilarda lub coś w tym stylu dla dzieci) tak więc tylko te projekty spełniały moje oczekiwania. No i jeszcze jedno , gdy kupiliśmy projekt przestałam patrzeć na inne projekty, zazwyczaj w tedy coś innego wpada w oko.

Jeszcze raz pozdrawiam, życzę szybkiego wprowadzenia się do nowego domy. :)

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie.

Zgadzam się z przedmówcą, że lepiej wynieść pranie z kotłowni na dwór niż z góry. Wieszanie go na balkonie zdarza mi się teraz - mieszkam w bloku, ale nie cierpię tego. W aps-ie ,który widziałam -tym w budowie- pralnia została urądzona w [pomieszczeniu nad garażem - przez oddzielenie ścianką. Wydało mi się to barbarzyństwem, choć muszę przyznać, że jest co dzielić... :wink:

Drzwi do garażu powinny być od strony ogrodu - nie wyobrażam sobie wyciągania kosiarki czy rowerów obok samochodów, lub konieczności wyprowadzania samochodu z garażu przy takiej czynności. Mozna stracić zapał do koszenia trawnika. :wink:

Piwniczka vel spiżarka w miejscu, o którym pisze andrzej74 jest w innym aps-ie - tym z galerii archi-projektu i o tym pisałam wcześniej. To super rozwiązanie. o miejscu na kominek nie myślałam wcześniej - dzięki za podpowiedź , pewnie, ze lepiej mieć dwa kominy niz trzy...

My zastanawiamy się, czy nie dałoby się "wyrównać" salonu z jadalnią - tzn. powiększyć szerokość salonu do obrysu jadalni. Co o tym myślicie?

To kiedy pierwsze "sztychy" łopatą ?

Pozdrawiamy cieplutko w te zmine wakacje. :p

Witam dor.al

Pralnia chyba przesądzona w pomieszczeni gospodarczym według rad Andrzej74, chociaż mąż twierdzi że będę mogła zmienić zdanie gdy staną mury, a to mam nadzieje będzie niedługo, gdy wbijemy łopatę planuję założenie dziennika(już nauczyłam się wgrywać zdjęcia :p ) Czas nas goni bo za rok muszę się wyprowadzić z domu który już prawie sprzedaliśmy, tak więc budowa będzie ekspresowa. Firmy na stan surowy i dach już umówione. Mąż zawodowo zajmuje się budowanie więc myślę że dopnie swego i za rok zamieszkamy w nowy domu.

Pozdrawiam serdeczni, u nas świeci piękne słoneczko. Mania

My zastanawiamy się, czy nie dałoby się "wyrównać" salonu z jadalnią - tzn. powiększyć szerokość salonu do obrysu jadalni. Co o tym myślicie?

To kiedy pierwsze "sztychy" łopatą ?

Pozdrawiamy cieplutko w te zmine wakacje. :p

Można to zrobić, tylko musicie o tym pamiętać przy adaptacji projketu przez architekta. Pamiętać wtedy nalży o dachu, trzeba sprawdzić czy nie trzeba go trochę przeprojektować, poszerzenie może też wpłynąć na bryłę budynku- zmniejszy się kąt nachylenia dachu. Wszystko to musi przez Was zostać przemyślane.

Witam dor.al

Pralnia chyba przesądzona w pomieszczeni gospodarczym według rad Andrzej74, chociaż mąż twierdzi że będę mogła zmienić zdanie gdy staną mury, a to mam nadzieje będzie niedługo, gdy wbijemy łopatę planuję założenie dziennika(już nauczyłam się wgrywać zdjęcia :p ) Czas nas goni bo za rok muszę się wyprowadzić z domu który już prawie sprzedaliśmy, tak więc budowa będzie ekspresowa. Firmy na stan surowy i dach już umówione. Mąż zawodowo zajmuje się budowanie więc myślę że dopnie swego i za rok zamieszkamy w nowy domu.

Pozdrawiam serdeczni, u nas świeci piękne słoneczko. Mania

Witaj. Zdążycie, my zaczęliśmy 10 lipca 2006 roku, a i tak robiliśmy dwu-trzy-tygodniowe przerwy. Gdybyśmy mieli "ciśnienie" to już dzisiaj moglibyśmy mieszkać. Co do pomieszcenia kotłowni, uwierz zdania nie zmienisz, ale poczekaj do zalania stropów, pomieszcenie jest duże i baaardzo wysokie.

Andrzej 74 a masz jakies najnowsze fotki ze swojego domku? Jak pisałam już w wątku o APS 136 też go zamierzamy zbudować, dopiero dotarłam do tego wątku bo byłam ciekawa jak bardzo oba domki są do siebie podobne i faktycznie-BARDZO :D zastanawiam się nad funkcjonalnością kominka w 136 w stosunku do jadaln (bardzo mi się podobają kominki stanowiące coś ala ścianka działowa przeszklone z trzech stron tylko pytanie jak jadać blisko takiego kominka?... dopiero jesteśmy na etapie paierków, adaptację będziemy mieli pod koniec sierpnia :-? także do wbicia łopaty jeszcze bardzo daleko. Również chciałabym zobaczyć na żywo podobny domek ale nie mam pojęcia czy w mojej okolicy lub w okolicach Warszawy ktoś go buduje( 119 lub 136)

To nasz pierwszy dom, całe życie mieszkaliśmy w blokach i zamarzyły nam się śniadanka na tarasie hihi.

Andrzej 74: Rozwazaliśmy z mężem aps136, ale pokoje na górze (te bliźniacze, o,przepraszam!) wydały nam się małe (11m kw.). Myślałam o powiększeniu ich kosztem korytarza- na rzutach wydaje się to do zrobienia. Czy rozważaliście taką mozliwość?

W aps-sie 119 "w budowie", który mijam codziennie jadąc do i z pracy - nic się nie dzieje, chyba zakończyli kolejny etap prac. Szkoda, bo chciałam zobaczyć, jak teraz wyglądają pomieszczenia, jaką mają wysokość. Może jeszcze będzie okazja.

Ile trwa załatwianie formalności papierowych w waszych "gminach"?

Pozdrawiamy! U nas dziś też upał (43 st. pokazywał termometr samochodowy, a na termometrze zaokiennym skończyła się skala na 50 st. w słońcu ofkors). :wink:

Andrzej 74: Rozwazaliśmy z mężem aps136, ale pokoje na górze (te bliźniacze, o,przepraszam!) wydały nam się małe (11m kw.). Myślałam o powiększeniu ich kosztem korytarza- na rzutach wydaje się to do zrobienia. Czy rozważaliście taką mozliwość?

W aps-sie 119 "w budowie", który mijam codziennie jadąc do i z pracy - nic się nie dzieje, chyba zakończyli kolejny etap prac. Szkoda, bo chciałam zobaczyć, jak teraz wyglądają pomieszczenia, jaką mają wysokość. Może jeszcze będzie okazja.

Ile trwa załatwianie formalności papierowych w waszych "gminach"?

Pozdrawiamy! U nas dziś też upał (43 st. pokazywał termometr samochodowy, a na termometrze zaokiennym skończyła się skala na 50 st. w słońcu ofkors). :wink:

Witajcie. Oj kilka lat mieszkałem w Lublinie...mi.n. skończyłem II LO i UMCS /no ale dość sentymentów/ Pokoje wbrew pozorom nie są małe, nie wiem jak biuro liczy powierzchnię, ale po podłodze są większe ok. 16 m2. Rzuty projektu też nie oddają wielkości, a mogą nawet wprowadzić w błąd /nie ma tam żadnej ścianki przed ścianą kolankową/. Skończyli mi kłaść karton-gisp, widać więc rzeczywistą wielkość. Postaram się zrobić parę zdjęć i mogę przesłać Wam je mailem /podajcie tylko proszę namiar na priv/.

http://www.archi-projekt.com.pl/dat/rz_poddasze/133_b.jpg

Co do zmniejszenia korytarza- zastanawialiśmy się nad tym, ale architekt nam to odradził, lepiej nie robić z nego klitki i problem z rozsądnym rozmieszczeniem drzwi.

Witam!

Wymiar pokoi na górze podany jest przez Architekta prawidłowo (mąż tłumaczył mi że podaje się tylko taką powierzchnię która ma przepisową wysokość). No a co do wielkości pokoi to w APS 119 mam 15,5 i 14,3. To był też punkt, który przemówił na jego korzyść.

U mas super się ochłodziło po małym deszczyku :wink:

Jak dobrze pójdzie to za tydzień będziemy mieć pozwolenie na budowę( to zbyt piękne by było prawdziwe). Taki papierek może sprawić tyle radości. :D Załatwiamy to od kwietnia, więc z tego co wiem to niedługo . Znajomi załatwiali nawet do 9-miesięcy.

Pozdrawiam.

Witam!

Wymiar pokoi na górze podany jest przez Architekta prawidłowo (mąż tłumaczył mi że podaje się tylko taką powierzchnię która ma przepisową wysokość). No a co do wielkości pokoi to w APS 119 mam 15,5 i 14,3. To był też punkt, który przemówił na jego korzyść.

U mas super się ochłodziło po małym deszczyku :wink:

Jak dobrze pójdzie to za tydzień będziemy mieć pozwolenie na budowę( to zbyt piękne by było prawdziwe). Taki papierek może sprawić tyle radości. :D Załatwiamy to od kwietnia, więc z tego co wiem to niedługo . Znajomi załatwiali nawet do 9-miesięcy.

Pozdrawiam.

O rany, przecież mój dom stoi i wiem co mówię. Zresztą nie tyko ja ale i mój wykonawca jak i znajomi oglądający dom mówią że pokoje są w rzeczywistości większe niż wynika to z opisu projktu /wcześniej oglądali jedynie plany domu/. Nie twierdzę, że Archi-Projekt żle podaje wymiary /no ale mam tu pewne zastrzeżenia, ale jeśli Wy to wiecie lepiej to o.k., zresztą oni nie są nieomylni i jest w projekcie kilka błędów czy nieścisłości- to jest tylko projekt domu gotowego a nie robionego na indywidualne zamówienie /, ale ważne jest jak oni liczą te powierzchnie tj. od jakich wysokości. W obecnym mieszkaniu mam pokój o powierzchni 12 m2 i mam więc jakieś porównanie, mimo skosów pokoje w APS są zdecydowanie większe, zresztą po podłodze mają ponad 16 m2 a ścianka kolankowa jest stosunkowo wysoka. Dla porównania, po wykonaniu posadzek panowie wyliczyli /a wierzcie mi że to sprawdzałem/, że te pokoje mają ponad 17,5m2 po podłodze a nie 16. Z oknami połaciowymi nie ma problemu, wstawiłem okna Fakro pre-select obrotowo-uchylne, ale i tak dziś twierdzę, że wystarczą też same obrotowe, a mam ponad 180 cm. wzrostu. Piszę jak we wcześniejszym poście bo sam nie wiedziałem jak to wszystko wyjdzie w realu, ale teraz wszystko to już widzę, wynik zaskoczył mnie pozytywnie. Nie staram sie też nikogo przekonać do APS 136 w miejsce 119, nie mam żadnego w tym interesu, generalnie mało obchodzi mnie kto jaki dom buduje. Nie wykazuję wyższości jednego projektu nad drugim. Oba uważam że są o.k. Staram sie jedynie dzielić swoimi uwagami i spostrzeżeniami, bo sądze, że wiem co myśli ktoś kto dopiero decyduje się na wybór konkretnego projektu, przed jakimi dylematami stoi. Przed wyborem projektu obejrzeliśmy na żywo wiele domów które były w naszym zainteresowaniu. Wiele zupełnie obcych osób wpuszczało nas do ich środka, doradzało. dzieliło się uwagami, mówiąc nawet co by teraz zmienili, albo jak by to teraz zrobili. To nie jest kupno bułek w sklepie, decyzja musi być przemyślana bo rodzi konsekwencje na wiele lat /no chyba że ktoś szybko sprzeda/.

Witam Andrzej74 ! :)

No to się bardzo ciesze że jesteś mile zaskoczony wielkością pokoi, może i u nas tak będzie .

Serdecznie pozdrawiam.

Na pewno, tym bardziej, że w Waszym APS 119 rozkład góry jest inny, pokoje generalnie maja mniej skosów. Jeśli właściciele stojącego w pobliżu mojego domu aps 119 pozwlą mi to niego wejść, postaram się zrobić zdjęcia i pokazać Wam jak łatwo spie... konstrukcję dachu. Jak pierwszy raz z żoną to zobaczyliśmy to trochę nas to załamało, ale mój wykonawca wszystko mi szybko wytłumaczył, że po prostu ekipa budująca tą 119 chyba nie była do końca kompetentna. Nawet trudno mi teraz wytłumaczyć i opisać co zrobili, ale wyglądało to nieciekawie, coś jakby pod płatwią lub murłatą /uff do dziś mam problemy z tymi nazwami/ wymurowali ścianki w głąb pokoju, twierdząc, że inaczej się nie da. Na szczęśćie okazało sie również że niedaleko nas stoi druga 119, jak również znależliśmy w pobliżu rodzinę która właśnie kończyła 136. Po obejrzeniu domów uspokoiliśmy się.

Witam !

Znalazlem to forum i tez buduje 119. Niedlugo moze jakies zdjecia. Mam pytanie - czy pdnosicie scianke kolankowa ? Ja mam zamiar o 1 pustak. Dajcie znac czy warto i czy wy rowniez to robiliscie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich APEESIAKOW :)

McCauley

Witam !

Znalazlem to forum i tez buduje 119. Niedlugo moze jakies zdjecia. Mam pytanie - czy pdnosicie scianke kolankowa ? Ja mam zamiar o 1 pustak. Dajcie znac czy warto i czy wy rowniez to robiliscie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich APEESIAKOW

McCauley

Witam serdecznie!

My nie planujemy podnoszenia ściany kolankowej, ale pamiętam że czytałam o takim zabiegu przy jakimś APS 136. Na pewno zwiększy to powierzchnię użytkową poddasza.

Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie.

Witam

Czy ktoś może mi pomóc. W jakiej kasie szacuje się obecnie stan surowy w 119 albo 136+3G z góry dzękuję

Witam!

Też jestem ciekawa obecnych realnych kosztów budowy APS119.

My zaczynamy prawdopodobnie w przyszłym tygodniu i chcielibyśmy zamknąć stan surowy zamknięty w 200 000. Ale czy to realne?! Może odezwie się ktoś kto właśnie kończy?

Serdecznie pozdrawiam

Witam.

Za miesiąc rozpoczynam budowę APS 119. Obecnie w projekcie powiększyłem gabinet oraz garaż likwidując podcienia. Zastanawiam się nad podniesieniem ścianki kolankowej, a także nad przeniesieniem kuchni w miejsce gabinetu (żona chce mieć wyjście z kuchni na taras). Szukam miejsca na spiżarnię. Chciałbym zobaczyć 119 (lub APS 136) jeszcze przed rozpoczęciem budowy. Mój adres: [email protected]

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam,

Janusz