andrzej74 09.08.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Witam Czy ktoś może mi pomóc. W jakiej kasie szacuje się obecnie stan surowy w 119 albo 136+3G z góry dzękuję Witam! Też jestem ciekawa obecnych realnych kosztów budowy APS119. My zaczynamy prawdopodobnie w przyszłym tygodniu i chcielibyśmy zamknąć stan surowy zamknięty w 200 000. Ale czy to realne?! Może odezwie się ktoś kto właśnie kończy? Serdecznie pozdrawiam Witaj, podaj mi swoją definicję stanu surowego zamkniętego /różnie różni definiują/ to podyskutujemy czy 200 tys. to realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Do_rota 10.08.2007 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam!! Miałam na myśli mury z dachem może na okna i drzwi będzie trzeba trochę dołożyć. Czyżbym była za dużą optymistką? Mam również pytanie .Nie bardzo umiem sobie przestrzennie wyobrazić klatkę schodową( chodzi mi o szerokość) na Twoich zdjęciach wydała mi się wąska. Czy po zainstalowaniu barierek nie będzie problemu z wniesieniem większych meble? Jak zamierzacie wykończyć schody? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 20.08.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Witam!! Miałam na myśli mury z dachem może na okna i drzwi będzie trzeba trochę dołożyć. Czyżbym była za dużą optymistką? Mam również pytanie .Nie bardzo umiem sobie przestrzennie wyobrazić klatkę schodową( chodzi mi o szerokość) na Twoich zdjęciach wydała mi się wąska. Czy po zainstalowaniu barierek nie będzie problemu z wniesieniem większych meble? Jak zamierzacie wykończyć schody? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Czy klatka jest za wąska, nie wie, ale nie wydaje mi się taka. Z meblami sobie pewnie jakoś poradzimy. Znajomy, który rok temu się wprowadzał nic mi nie mówił o problemach przy wnoszeniu mebli. 200 tys. na mury z dachem powinno wystarczyć, ale bez dachówki. Nie wiem co macie zamiar kłaść, ale ja za dachówkę, obróbki blacharskie, okna połaciowe i orynnowanie, robociznę zapłaciłem w marcu br. dobre 60 tys. Okna /zwykłe nie połaciowe/ kosztowały nas około 15 tys. złotych, drzwi zewnętrzne /2 pary: gerda od ogrodu plus główne wejściowe wykonane przez stolarza/ to około 7 tys. złotych. Schody chcemy wykończyć bukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Do_rota 20.08.2007 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Witam! Wszystko zdrożało, więc koszty idą ciągle do góry. W sobotę geodeta wytyczył już dom więc ruszamy z budową . Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdab7 22.08.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Ja obecnie za dachówkę, roboty, rynny i okna połaciowe zapłaciłam 63 tys. zł. Okien zwykłych jeszcze nie kupowałam. Dopiero robię dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar.al 22.08.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Witajcie. Wracam na forum po dłuuugim urlopie i pogoni za słońcem nad polskim morzem. W końcu dogonilismy je. Polecam na przyszłość Ustkę. Cieszę się, że są nowi aps-owicze. Na pewno będą nowe rady, opinie, informacje. Czy ja także będe mogła otrzymać zdjęcia domu od Andrzeja74? I tu mam pytanie - co to znaczy "kontakt na priva"? Podczas wakacyjnego przemierzania Polski widziałam składy budowlane wypełnione paletami z materiałami, głównie porothermem. Czyli kryzys materiałowy jakby zażegnany... Stan surowy otwarty - słyszałam określenie : mury plus dach; stan surowy zamknięty - j.w. plus stolarka okienna i drzwiowa. Archi-projekt liczy powierzchnię użytkową od wys. 1,90m, ale rzeczywiście pokoje wychodzą większe niż na rzutach (i dobrze) - to mówiła znajoma z wzorcowego APS119. Pozdrawiam budowniczych. Aldona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Do_rota 22.08.2007 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Witamy po urlopie!!!!! Widzę ,że wszystkie posty przeczytałaś i pełna nowych sił weźmiesz się za budowę. Ja dopiero dzisiaj odkryłam, że źle wysyłałam na priwa i prawdopodobnie nie dochodziło. Jeśli źle piszę to niech mnie ktoś poprawi ale z wysyłaniem to chyba jest tak: Pod linkiem masz dwa żółte okienka profil i P.W. Kliknij na P.W. No i można tam pisać ,tylko nie zapomnij wpisać tematu. Potem kliknij wyślij. Adresat dostanie na skrzynkę informacje o wiadomości. Chyba troszkę namieszałam .Może ktoś to jaśnie opisze. Serdecznie pozdrawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 29.08.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Zamierzam budować APS 136.Teraz jestem na etapie wyboru wykonawcy.Jak pokazywałem im projekt, to wypłynął pewien problem. KONSTRUKCJA STALOWA.Takie coś jest przewidziane jako element konstrukcji dachu. Według moich rozmówców jest to niepotrzebne komplikowanie więźby dachowej.Podobno można to zastąpić konstrukcją drewnianą.Poza tym ten dwuteownik będzie stanowić mostek termiczny, przez który będzie uciekało ciepło. W miejscach przebiegu konstrukcji na suficie z czasem mogą tworzyć się odbarwienia. Generalnie wszyscy dotychczasowi kandydaci na majstrów kategorycznie odradzali budowanie tej konstrukcji. Co Wy na to?Czy można ufać ich doświadczeniu?Co na to powie kierownik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 29.08.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witaj, sądzę, że jeżeli chcesz zrezygnować z konstrukcji stalowej to musisz uzsykać zgodę Archi-Projketu. Jeżeli zastąpisz ją drewnem to w pokojach możesz mieć słupki tak jak to jest w pokoju nad garażem. Co do mostków termicznych- sufit i tak robisz z karton-gipsu i jest on pod dwuetownikiem. Ja mam sufit poddasza ocieplony 25 cm wełny. Mój wykonawca nic mi nie mówił o ewentulanych kłopatach z konstrukcją stalową dachu, a jest to dobry fachowiec, sorry mówł, że jest z tym trochę zabawy i może z tego wynikają uwagi fachowców z którymi rozmawiałeś. Może też zadzoń do Archi-Projektu i zapytaj u żródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdab7 29.08.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Cześć, ja jestem obecnie na etapie kładzenia więźby dachowej do aps 119, ale dwuteownik u mnie będzie. Fachowcy mi nie marudzili tylko uwzględnili przy wycenie robocizny dachu. Jak dzwoniłam do Archiprojektu powiedzieli mi, ze dach był liczony na karpiówkę (max obciązenie 60 kg/m2) stąd koniecznośc dwuteownika. Przy niższych obciążeniach trzeba przeliczac. PO krótkiej analizie uznalam jednak ze u mnie bedzie bez zmian. Tak na wszelki wypadek. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdab7 29.08.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Zapomniałam dopisać, że w trakcie rozmów z mieszkańcami róznych apsów 119 tu na Lubelszczyznie słyszałam o różnych rozwiązaniach problemu dwuteownika. Tak jak pisze andrzej 74 jest możliwość wykonania dodatkowych słupków w pokojach (ale wierzcie mi nie wygląda to fajnie - mnie odstarszyło) oraz użycia zamiast dwuteownika belki żelbetowej zbrojonej. Nie wiem czy technicznie są to dobre rozwiązania. Pozdrowionka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Do_rota 30.08.2007 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam!My również będziemy mieć dwuteownik. Firma, która wyceniała dach , nie miała żadnych wątpliwości. Tak więc to chyba chodzi o brak chęci niektórych firm, a nie o realny problem. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar.al 02.09.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Witajcie.Co to jest ten dwuteownik? Jakas stalowa belka w kształcie litery T? I w którym miejscu?Czy ktoś wie, jaka powinna byc odległość studni od domu? Kiedy należy ja kopać - razem z budowa domu, czy po? Czy powinno być odrębne pozwolenie na budowę studni?Pozdr, Aldona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Do_rota 03.09.2007 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witam!Poszukałam w internecie i znalazłam to: Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej: do granicy działki - 5 m do osi rowu przydrożnego - 7,5 mdo budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 mdo najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są doniej ścieki oczyszczone biologicznie - 30 m Jest tam wiele informacji dotyczących przypisów budowlanych więc przesyłam adres strony.http://www.budostrada.pl/artykuly_str.php?kat_gl=1&id=55 Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar.al 06.09.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Dzięki Dorotko za informacje, mój komputer zanotował. Zasatnawiam się nad mozliwym obniżeniem kosztów budowy - czy ktoś z Was rozważał zastosowanie stropu drewnianego? A pokrycie dachu - nie dachówka ceramiczna, nie blacha, a gont bitumiczny? - tak się chyba nazywa rodzaj grubej papy dachowej, która moze mieć różne kolory i kształt frezowania. Cos takiego mają moi znajomi na domu w Nadarzynie. Maja tez drewniany strop i drewnianie ściany na poddaszu. I wcale nie jest głośno, choć dzieciaków czwórka i w wieku b. ruchliwym. Czekam na orientacyjną cenę robocizny za mury, bez dachu. Pozdrawiam forumowiczów, Aldona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Do_rota 07.09.2007 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witaj! Teraz gdziekolwiek jadąc przyglądam się wszystkim domom. Patrzę na kolory dachy płoty itp. Niedawno widzałam dom z gontami w Gógowie. Wypatrzyłam go bo to fajnie wyglądało i tak nieoklepanie. Do tego była dobrana ciekawie kolorystyka, więc wygadał lepiej od tych z "wypasioną" dachówką . Z tego co podpytałam męża to z przeprojektowaniem stropu na drewniany nie powinno być problemu. U nas nie braliśmy tego pod uwagę ze względów "akustycznych" moje dwie pociech lubią poszaleć I ze względu na wstrząsy. Po pewnym czasze na suficie wykończonym regipsami pojawią się rysy w miejscu połączeń płyt. Ale u was to z pewnością nie stanowi problem. Szukaj więc dalej oszczędności. Ponoć schody drewniane są tańsze od wylewanych - warto się zastanowić. Pozdrawiam Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 07.09.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Kilka rad dla szukających oszczędności na podstawie moich oosbistych doświadczeń. Pamiętajcie, że za każdą zmianę, małą przeróbkę fachowcy będą wołali kasę. Zanim zaczniecie jakiś etap prac czy to murarskich czy też związanych z instalacjami wszystko dokładnie 3 razy przemyślcie i dokładnie przekażcie fachowcom, patrzcie też w przyszłość czy to co teraz robicie nie będzie kolidowało z tym co chcecie zrobić tam póżnirej. Kilka przykładów z mojego budowania. Z elektrykiem ustalaliśmy punkty, co gdzie i ile ma być. Pózniej okazało sie, że w dwóch miejscach gdzie miał być punkt musi być jednak grzejnik /pod oknem dachowym/ no i konieczność przeniesienia punktów co kosztowało 200 zł. Mieliśmy jakiś tam zarys kuchni, ale po wykonaniu szczegółowego projektu okazało sie, że i w kuchni trzeba kilka punktów przesunąć, przenieść czy też dodać- kolejna wizyta elektryka i 300 zł. Teraz czeka nas montaż oświetlenia punktowego w łazienkach i odbiór przez elektryka instalacji- kolejna kasa. Co do hydrauliki - to samo, wykonując instalację warto już wiedzieć co chcecie kupić np. czy w kabinie będzie zwykły prysznic czy panel, jeśli panel to jaki /rózne wymiary podejścia/, jaki brodzik, jaka głębokość, gdzie będzie odpływ itp. Tu udało mi się uniknąc przeróbek /oprócz przeróbki pod panel prysznicowy/. Po prostu z internetu wydrukowałem schematy i wymiary tego co chcemy zamontować i fachowcy przygotowali wszystko tak, że armatura i ceramika pasuje jak elementy w puzlach. Pamiętajcie też o zawieraniu pisemnych umów z wykonawcami, dążcie do tego aby w umowire czy też zalączniku do niej było wszystko dokładnie opisane co wykonawca ma zrobić i z czego. Unikniecie wtedy tekstów w stylu "tego nie było w umowie, to dodatkowy koszt/praca". Np jak robicie dach to w umowie niech będzie wpisane z czego, jaka dachówka, jakie okna dachowe, obróbki blacharskie, jakie rynny, akcesoria dachowe w stylu stopnie i ławy kominiarskie, płotki przeciwśniegowe, dachówki wentylacyjne itp. Uwierzcie, że zaoszczędzicie wtedu trochę kasy i nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdab7 07.09.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Czekam na orientacyjną cenę robocizny za mury, bez dachu. Cześć, ja mam zapłacić za komplet - od wykopu fundamentów, do postawenia kominów 33.000 zł (kominy dokończą dopiero po dachu). Nie wiem czy to dużo czy mało. Ekipę miałam super, nic mnie nie obchodziło, w 1,5 miesiąca mi wszystko postawili. Znajomy inspektor nadzoru, któego zatrudniam powiedział, że ok.Teraz jak skończą z dachem mają wrócić i dorobić jakieś "szczyciki" i kominy. Oczywiście nie obyło się bez drobnych wpadek - najpierw nie zauwazyli, że poziom za schodami jest obniżony i wejscie do kotłowni i garazu zrobili na 1,7 m, a potem przy podnoszeniu ścian kolankowych podnieśli tylko dom, a rurę kanalizacyjną zamiast w toalecie zrobili w kotłowni (gdize u mnie jest spiżarka - więc nie ma konieczności robienia odpływu). Ale takie wpadki szybko poprawili. Proszę dajcie mi znać jeżeli znacząco przepłaciłam. Chciałam ich wziąść jeszcze do kolejnych robót. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 07.09.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Cena jak na realia Trójmiasta wręcz powalająca tj. niska. Co do błędów to jak mówi nasz wielki bramkarz Jan Tomaszewski to był "wielbłąd a nie błąd". Jeżeli jednak jesteście z ekipy zadowoleni to śmiało można ich brać, byle tylko już nie roblili takich błędów, bo teraz to już może być probelm z ich odkręceniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdab7 07.09.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witaj andrzej74 co do mojej ekipy to mam zamiar wziąść ich jeszcze do elewacji (negocjacje co do ceny zaczęły się od 35 zł mam nadzieje że stanie na 32 zł/m2). Instalacje i wykończenie wnętrz będzie robiła już inna ekipa. Na ale na razie czekam na dachowców. Spóźniają się już 3 tygodnie, a powiedzieli że najwcześniej będą za 2. Nieco się zirytowałam, bo wszystkie kolejne etapy mam już poukładane - okna, drzwi, rolety. Mam pytanie, czy robiłeś już ogrzewanie u siebie. Ponieważ wprowadziłam zmianę co do wielkości salonu (połaczyłam go z pokojem gościnnym) - w salonie mam obecnie 3 okna balkonowe. Stąd brak miejsca na kaloryfery. Zastanawiam się więc nad ogrzewaniem podłogowym, albo nad grzejnikami kanałowymi przy oknach. Za każdą sugestię będę wdzięczna. Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts