Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS119 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

Witaj Magdab7. Pozdrawiam Lublin, głównie Czechów, mojego starego Zamoya i UMCS. Ale do rzeczy. Ja buduję APS 136 i jak Ty połaczyłem salon z pokojem, ale w 136 w pokoju nie ma drwi balkonowyxch jak w 119 tylko okno. Tak więc nie miałem problemu z grzejnikem. Co mogę doradzić, jeżeli jeszcze możesz to zamiast drzwi balkonowych zrób w tym pokoju okno /no chba że już masz zamówionąstolarkę okienną/. Co do grzejników kanałowych to się nie wypowiem, nic na ten temat nie wiem, czytałem coś kiedyś w Ładnym domu jak i tu na Forum. Podłogówę na parterze mam w holu /od drzwi wejścowych do drzwi odgradzających pomieszczenia mieszkalne ze schodkami do garażu/. W pokjach robię pariket.

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No a parkiet chyba nie bardzo nadaje się nad ogrzewanie podłogowe, choć czytałam gdzieś, że są jakieś specjalne do tego podłogi drewniane. Moze nawet w Muratorze.

Andrzej74 chyba dobrze radzi, zeby zamurować jedno balkonowe okno, zrobić z niego zwyczajne, np. w pokoju gościnnym. Takie rozwiązanie widziałam w dwóch odwiedzanych APS-kach w Świdniku.

Może okno - jeśli juz zamówione - da się odmienić?

Magdo, czy mogłabyś zdradzić, w którym miejscu w Lublinie budujecie? My mieszkamy w Świdniku i nasz dom będzie tu bodajże piąty... :roll:

Pozdrawiam forumowiczów.

Aldona.

Witajcie,

serdecznie dziękuję za sugestie. Ponieważ dopiero kładę dach, więc oczywiście istnieje możliwość częściowego zamurowania jednego okna balkonowego. problem w tym, że ja nie chcę. Wymarzyłam sobie duże okna i taras po dwóch stronach domu, no to teraz muszę rozwiązywać problemy z ogrzewaniem, o których wcześniej nie pomyślałam.

Oczywiście w projekcie jest to jakoś rozwiązane, ale moim zdaniem niewystarczająco.

Tak jak Andrzej74 też chcę mieć parkiet w salonie, więc ostatecznie chyba stanie na 3 kanałowych grzejnikach, choć są ponad 2 krotnie droższe od zwykłych.

dar.al - nasza budowa jest w Marysinie - przedłużenie ulicy Zbożowej. Jak pisałam jesteśmy na etapie kładzenia dachu, ale jeżeli chcesz podjechać i zobaczyć to serdecznie zapraszam. Ja też z chęcią obejrzałabym, oczywiście o ile wyrazisz zgodę, Twój domek, zwłaszcza jeżeli już masz połozony dach.

A co do mojego domku, to nieco on się różni od standardowych aps 119.

Wprowadziłam kilka zmian, a mianowicie

1. w związku z faktem, że mam wjazd na działkę od wschodu, część tarasową zrobiłam na elewacji bocznej, więc teraz mam tu 2 okna balkonowe i balkon na górze.

2. 3 okno balkonowe w salonie zostało, usunęłam tylko balkon z tyłu. Taras jak wspomniałam jest więc z 2 stron budynku. Okno balkonowe w gabinecie zamieniłam na zwykłe okno.

3. Połączyłam gabinet z salonem - gabinet powiększyłam o tarasik, który był w oryginale.

4. Garaż powiększyłam z przodu - likwidując kolumny (uznałam, że zmniejszam ryzyko uszkodzenia samochodu) oraz z tyłu. Obecnie kończy się tam, gdzie pierwotnie kończył się gabinet. Na dodatkowej przestrzeni w garażu zrobiłam kotłownię i pomieszczenie gospodarcze na narzędzia ogrodwe. Zrobiłam wyjście z garażu na ogrod.

5. Otworzyłam kuchnię na salon likwidując 1 komin.

6. Powiększyłam garderobę przy wejściu i mam teraz niezłe pomieszczenie na ubrania wierzchnie.

7. Z pozostałej częsci kotłowni zrobilam spiżarkę.

Poza tym podnisłam ściankę kolankową o 1 pustak.

To chyba tyle zmian.

Pozdrawiam,

Magdab7 - ja bardzo chciałąbym kłaść dach, albo cokolwiek. Nasz aps-ek jest póki co czysto wirtualny, ew. na papierze. :( Czekamy do wiosny i zbieramy doświadczenie od innych budowniczych. Obejrzeliśmy w okolicy te domy i utwierdziliśmy się w przekonaniu, że to projekt dla nas. Kibicujemy więc z całych sił Tobie i Do-rotce. Gotowe APS119-ki wyglądają naprawdę świetnie i sa funkcjonalne.

Bardzo cieszę się, ze pozwolisz nam zobaczyc Twój dom . Ciekawi mnie ten garaż i umiejscowienie w nim kotłowni. Gabinet tez chcemy wydłużyć, ale myslałam tez o poszerzeniu klatki schodowej, nie wiem tylko, czy to nie nazbyt skomplikowane...

Czy będziecie na budowie w tym tygodniu?

Piszesz, że powiększałas garaż, ale zrozumiałam, że wydłużyłaś go do przodu i tyłu. A co z szerokością? Nie jest za wąsko? W innych APS-ach widziałam szerokość 6.75m, w "naszym" jest 6... :-?

Serdecznie pozdrawiam!

Aldona.

Cześć Aldona,

Wydsje mi się, że 6 m szerokość garażu jest wystarczająca. Nie chciałam juz go poszerzać bo musiałabym przeprojektować konstrukcję dachu. A tego nie chciałam robić, głównie ze względu na koszty.

I tak udało mi się wydłużyć garaż bez zasadniczej zmiany konstrukcji dachowej.

Klatki schodowej też nie radziłabym poszerzać. Oczywiście jest to decyzja indywidualna, ale tak jak powiedziałam jeżeli zrobicie to kosztem gabinetu to może być (ale wtedy nie wiem czy jest sens bo ściana od gabinetu jest ścianą nośna i przy jej przesunięciu chyba trzeba by bylo i tak pozostawiać podciąg - nie jestem fachowcem więc mogę się mylić). A jeżeli chcecie poszerzać budynek to znowu wchodzi w grę zmiana konstrukcji dachu.

Zapraszam więc do mnie to możecie zobaczyć i pomierzyć jak wygląda klataka schodowa. Co prawda stoją wszędzie stemple, ale zobaczyć można.

Co do wizyty na budowie to odpowiada mi każdy dzień po południu (z wyłaczeniem wtorku) lub sobota. Proponuję podjechać pod koniec tygodnia może troche przeschnie, bo obecnie po wyjeździe z działki samochód wygląda jak po Camel Trophy.

Proszę napiszcie na priva kiedy odpowiada Wam spotkanie i jakoś się umówimy.

Pozdrawiam,

KOCHANI !

buduje 119 w okolicy w ktorej nie ma gazu. Jakie ogrzewanie zastosowac ? Mysle nad kotlem na eko groszek, ale problem polega na zbyt malej moim zdaniem kotlowni aby wstawic taki typ pieca. Czy ktos z Was ma podobny problem ? Jaki piec zastosowaliscie ?

POMOCY KOCHANE APEESIAKI !!!

KOCHANI !

buduje 119 w okolicy w ktorej nie ma gazu. Jakie ogrzewanie zastosowac ? Mysle nad kotlem na eko groszek, ale problem polega na zbyt malej moim zdaniem kotlowni aby wstawic taki typ pieca. Czy ktos z Was ma podobny problem ? Jaki piec zastosowaliscie ?

Może kotłownia będzie w sam raz na taki piec gdy zamurujesz drzwi prowadzące do niej pod schodami i wejście zrobisz z garażu.

Wszytko byłoby ok, gdyby nie probem polegający na tym ze sciany sa juz gotowe :( I nie za bardzo mam ochote wykuwac nowy otwor w scianie do garazu. W ostatecznosci ten warint tez zakładam, ale wolałbym tego nie robic. Czy ktos z budujacych aps 119 ma moze piec na pellety lub eko groszek ? czy mozecie mi polecic jakis typ ktory bedzie rowniez odpowiadac gabarytami ?Pozdrawiam

Mccauley

McCauley - jest na forum taki wątek "Sowie gniazdo", nie o APSie co prawda, a o Faworycie (długo tez "naszym"), wątek bogato ziliustrowany. no i jest tam zdjęcie pieca na eko-groszek, jego charakterystyka, parametry, panel sterujący. Monika, która ten dom zbudowała, zawsze słuzy radą i informacją. Myslę, że poda wymiary tego pieca.

Pozdrawiam, Aldona.

Magdab7 - jeszcze raz dziękujemy za oprowadzenie po budowie i wszelkie podpowiedzi. Trzymamy kciuki za pogode dla wszystkich. :D

KOCHANI !

Witam!

Wydaje mi się , że przy zastosowaniu pieca na grosze, przesunięcie

wejścia według sugestii Andrzeja74 będzie konieczne. Pomieszczenie

nie tylko stanie się ustawniejsze, ale należy pomyśleć o transporcie opału.

Łatwiej wnieść go bezpośrednio z garażu. Dokonanie zmian na tym etapie,

jest prostsze, niż męczenie się przez najbliższe par...... lat :)

Nie wiem jak spisuje się gaz w zbiornikach (duże butle koło domu),

ale może warto się zorientować.

Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia.

U nas na działce również brak gazu, cały czas dumamy nad rozwiązaniem tego problemu : butla, kominek z rozprowadzeniem ciepła, czy solary ...pompa Ciepła to obłędny koszt niestety jak dla nas :( Mąż się upiera przy kominku ale ja jakoś sobie nie wyobrażam codziennego w nim palenia i pilnowania ognia. Te decyzje przyprawiają mnie o kolejne siwe włosy.

O pompie ciepla zapomnijmy. Koszty sa nazbyt wysokie. Mam duzą działkę ale nie zdecyduje sie na takie rozwiązane z przyczyn opłacalności takiej inwestycji. To po prostu się nie opłaca. Mój dobry kolega założył to cholerstwo do ogrzewania domu o powierzchni ponad 350 m2 i przeklina dzień w którym to uczynił. Rachunki za prąd skoczyły o 300 %. Pompa przecież ciągnie prąd.

• 2 weeks później...

Dziś byłam na wycieczce po budowach różnego rodzaju domków w poszukiwaniu inspiracji . Wiem że przy kolejnej okazji wezmę ze sobą miarkę 8)

Niestety APS 136 czy 119 nie widziałam, ale był jeden domek podobny i tu mam dylemat...czy przejście z kuchni obok kominka nie będzie zbyt wąskie jak na w sumie połączone pomieszczenie... czy zmieści się wygodny stół i 6 krzeseł? Teraz mieszkam w bloku i nie chciałabym w moim wymarzonym domku żadnych klitek kiszek czy czegoś w tym stylu a ciężko jest mi wyobrazić sobie właśnie to przejście które z dobudowanym wykuszem ma tworzyć jadalnię oraz przedpokój. Czy mogła bym prosić o zdjęcie z perspektywy kuchni na salon...

• 3 weeks później...

Witam

Dzięki Aldonko za cierpliwe i skuteczne podsyłanie fotek.

Na prawdę nie wiem czemu u Was jest ten projekt taki popularny a u nas na Dolnym Śląsku nie spotkałam ani jednego. Fajnie pooglądać zdjęcia, bo można sobie pewne rzeczy lepiej wyobrazić, i zaplanować.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich budujących a szczególnie tych

od APS 119.

• 3 weeks później...

Witajcie apsowicze,

Właśnie mam układaną więźbę dachową na moim domku. W trakcie prac dachowcy stwierdzili, że jest możliwość ominięcia 2 słupów, które są w pokoju nad garażem, poprzez dodanie krokwi i płatwi (chyba tak odmienia się płatew).

Mam pytanie czy słyszeliście o takim rozwiązaniu, bądź je widzieliście może u kogoś.

Proszę o pilnę odpowiedzi, bo oczywiście chłopaki ze względu na pogodę chcą szybko lecieć dalej.

Pozdrawionka,