Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moja róża ma czarny pień

Recommended Posts

No właśnie. Posadziłam różę pnącą z donicy jesienią. Ładnie sobie rosła, aż do czasu, gdy objadły ją sarny :( . Teraz na wiosnę odbiła z najgrubszego pędu i już się chciałam cieszyć, ale listki obumarły a ten gruby pień, który jako jedyny żył, zrobił się częściowo czarny na długości ok. 40 cm. Co jest mojej róży?

POCZEKAJ !!!!

Jesli to martwica, to i tak uschnie, aż do zdrowego miejsca z pąkiem bocznym.

Jęsli to tylko przebarwienie mrozowe ( bordowe, że az czerniawe), to całkiem możliwe, że gdy się ociepli wybije jakiś śpiący pąk.

Teraz idą przymrozki ( u nas dziś -5C) więc to nie pora na jakiekolwiek cięcie.

Cięcie to "otwarta rana", a wahania temperatur i wilgoci nie wychodzą na zdrowie uszkodzonym cięciem roślinom.

Wszystkie róże, które lekko podcięłam wiosennie, już pomarzły na 2- 5 cm!

Proszę, poczekaj...kaniu :D

O kurcze... chyba zbyt wyrywna jestem. Ale skoro zalecasz cierpliwość, to chowam miecz (sekator). A jeszcze Haniu Cię podpytam, czy ta nekroza ma coś współnego z grzybami i czy można jej zapobiegać? Mam kilka nowych róż, które jak narazie mają się dobrze ale nie chciałabym mieć pogromu w ogrodzie.

Róze osłabione "łapią" grzyby, których efektem są także nekrozy.

Ale skoro została przymrorzona, to mogę to być właśnie uszkodzenia mrozowe.

Poczekaj, daj jej szansę.

U mnie przemarzła pienna i tez ma " czarny pień" i niestety juz zamiera korona.

Ale..jeszcze stoi, może ciepło wykrzesze z niej jakieś soki, choć szczerze, wątpię :D

Wyciąc i wyciać- mam zawsze czas.