Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena MAXa-psychologiczna granica rozsądku została przełamana

Recommended Posts

Chyba został przekroczony pułap cenowy, jaki zdesperowani ludzie gotowi byli zapłacić, żeby zapewnić sobie materiał na ściany.

Kupowałem jakieś duperele w pobliskim składzie i zauważyłem, że na placu jest całkiem pokaźna ilośc palet z plecewickim MAX-em. Z ciekawości spytałem po ile to sprzedali i jak dawno temu. Okazało się, że nie ma nabywcy i towar można wziąć od ręki.

Tyle, że... po 11,50 brutto/szt. W tej sytuacji nie dziwię się, że tłumy nie kłębią się przed kasą.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba został przekroczony pułap cenowy, jaki zdesperowani ludzie gotowi byli zapłacić, żeby zapewnić sobie materiał na ściany.

Kupowałem jakieś duperele w pobliskim składzie i zauważyłem, że na placu jest całkiem pokaźna ilośc palet z plecewickim MAX-em. Z ciekawości spytałem po ile to sprzedali i jak dawno temu. Okazało się, że nie ma nabywcy i towar można wziąć od ręki.

Tyle, że... po 11,50 brutto/szt. W tej sytuacji nie dziwię się, że tłumy nie kłębią się przed kasą.

-

Tak się zastanawiam co z tym zyskują hurtownicy że windują takie ceny a później nikt nie kupuje. O co w tym wszystkim chodzi?

Czekają na jakiegoś jelenia czy co....ale kto zapłaci 218zł za metr ściany z Maxa???????

Mam nadziej że wszzyscy Ci spekulanci będą jeszcze tego żałować.

Obserwuje zachowania dwóch hurtowni jedna sprzedaje Poro 25 po cenach katalogowych, druga po 11.50 ale towar stoi na placu do kupienia od zaraz.

Ciekawy jestem która hurtownia więcej na tym zarobiła.

mnie na 100% nie było bystać teraz na budowe :(

więc dziekuje Bogu, ze posłuchałam teścia :) i zaczełam budowe z mężem w wrześniu2005r

Ja zato kupilem potoherm i dachowke oraz caly beton na budowe w grudniu. Wiem jedno jak bym to robil na bierzaco (czyli dzis) to nawet szpadel by nie zostal wbity w ziemie. Mozna powiedziec ze przy moich mozliwosciach finansowych zalapalem sie na ostatnie miejsce siedzce w tym samolocie! DOSLOWNIE :/

Zender,

Wiesz gdyby większość z nas teraz budujących miała kasę w zeszłym roku, też byśmy pewnie wtedy zaczęli. A tak nie pozostaje nam nic innego jak zacisnąć zęby .

Aktualna sytuacja na rynku budowlanym jest chora i to każdy widzi. Nawet bez codziennych informacji UOKiK o wszczęciu jakiegoś śledztwa przeciwko zmowie cenowej np. cementowni czy cegielni, każdy z nas podejrzewa że taka zmowa cenowa jest. Nie mamy tylko na to dowodów. Jedynym rozwiązaniem byłoby odpowiedzenie inną zmową. Zmową konsumentów.

To jest jednak niemożliwe do wykonania, bo zawsze znajdą się deweloperzy, którzy wykupią miesięczną produkcję cegły, albo przyjedzie jakiś gość z Ukrainy z walizką gotówki i wykupi cały skład z cementu lub innego materiału.

My maluczcy jesteśmy na straconej pozycji. Nic na to nie poradzimy.

A może ktoś ma inne rady???

Szał cen w Polsce dochodzi do absurdu. Na szczęście mieszkam przy samej granicy z Niemcami (60km) i tam pustak Wieneberger kosztuje około 1,5 Euro. Na allegro ogłaszaja się Polacy, którzy przywoża pustaki z Niemiec z fakturą i Vatem 1 szt.- 7,85zł. Czuje ze nie będzie wyjscia i samemu trzeba będzie jechać do niemiec. Nawet z transportem wyjdzie dużo taniej. Nie dajmy się zwariować cwaniakom którzy wyciągają nasze pieniądze bo poczuli ze jest dobra koninktura.

Ja też wskoczyłem na ostatni wagonik ...... :lol: zacząłem 10-go listopada 2006 i za białego pustaka płaciłem po 6,50 a za dachówkę EURONIT 22 za m2 teraz to wszystko DUŻO droższe !!!!! cieszę się że zacząłem w zimie choć nie brakowało ludzi którzy pukali mi do głowy że w zimie się nie buduje a w styczniu i lutym będą materiały dużo tańsze ...... kiedyś tak było ale ze względu na łagodną zimę budownictwo nie miało przerwy , i mamy taką koniunkturę jak mamy a że fabryki nie porobiły zapasów to windują ceny! Myślę że nie ma co liczyć na jakieś drastyczne obniżki podstawowych materiałów budowlanych bo teraz doszło na szczęście i nieszczęście EURO 2012

Na szczęście jednak mamy bardzo mądrych polityków może Andrzej albo Romek coś wymyślą ....... :wink: