WMM 22.08.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Ci, którzy kupowali cegły przed wakacjami, mogą sobie dziś pluć w brodę. Ile stracili - "Dziennik Łódzki" pokazuje na przykładzie domu o powierzchni 150 mkw. Przyjęto, że na jego budowę potrzeba 2300 cegieł typu porotherm o grubości 38 cm (ściany zewnętrzne), 1100 sztuk porotherm 25 cm (ściany wewnętrzne nośne) i 600 sztuk porotherm 11,5 cm (ściany działowe) oraz 4500 cegieł pełnych na kominy i podmurówkę. Za wszystko trzeba dziś zapłacić ok. 39 tys. zł. Pechowców, którzy te same cegły kupili w maju, kosztowało to aż 50 tys. zł. I to tyle odnośnie naszej dyskusji. Wygrałem ciasteczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 22.08.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 no a tak konkretnie to jakie są te ceny, np. maxa czy pth25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.08.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Myśleliśmy o maxie w listopadzie 2006r -znajomi, którzy wybudowali się rok temu rodzili poczekać do marca -"będzie najtaniej". Jednak nadarzyła się okazja kupić w grudniu 2006r od kolegi 1000szt po 1,70zł, no to brakujące 2500szt kupiliśmy w hurtowni w grudniu po 2,30zł. I dziękujemy Bogu za dar intuicji W marcu max był już po 6-7zł!!! Więc my daliśmy za materiał 7500zł a w marcu kosztowałby nas juz 24500zł za tą różnicę -czyli 17000zł mamy dachówkę braasa na cały dach z oknami fakro, więźbą i rynnami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.08.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 mały ten dach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 22.08.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Ci, którzy kupowali cegły przed wakacjami, mogą sobie dziś pluć w brodę. Ile stracili - "Dziennik Łódzki" pokazuje na przykładzie domu o powierzchni 150 mkw. Przyjęto, że na jego budowę potrzeba 2300 cegieł typu porotherm o grubości 38 cm (ściany zewnętrzne), 1100 sztuk porotherm 25 cm (ściany wewnętrzne nośne) i 600 sztuk porotherm 11,5 cm (ściany działowe) oraz 4500 cegieł pełnych na kominy i podmurówkę. Za wszystko trzeba dziś zapłacić ok. 39 tys. zł. Pechowców, którzy te same cegły kupili w maju, kosztowało to aż 50 tys. zł. I to tyle odnośnie naszej dyskusji. Wygrałem ciasteczko Ciekawa jestem jak ten "Dziennik Łódzki" to obliczył Ja kupowałam Porotherm polski w kwietniu i w maju i cały koszt materiałów na dom 180 m2 (tzn. Porotherm 25 + Porotherm 11,5) wyniósł mnie 25 tys. Prawdopodobnie zostaną mi 4 palety Poro 25, które zwrócę do hurtowni. Koszt całkowity murów wyniesie mnie ok 23 tys. + 3 kominy murowane (cegła pełna 2 tys.) W przykładzie jest ściana zewn. Poro 38 ale to i tak chyba "lekkie" przeszacowanie. Wyliczenia dla domu 150 m2 ,a ja podałam dla 180 m2. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.08.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 mały ten dach... 180m.kw. dachówka celtycka Braasa -w lutym była za 20,90zł za metr, do tego rynny, stalowe Galeco, 3szt fakro 66*118 z obróbkami po 1050zł, no i klinkier wienenberger terca na 2 kominy, więźba 4000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 22.08.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Te obnizki były pewne. Spekulacja musiała się tak skończyć. Ciesze sie, że wespół z kilkoma forumowiczami mielsimy racje. Budujcie się ludzie z rozwagą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala_lenka 22.08.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Właśnie zaczynam budowę.Dziś dostałam ofertę na Porotherm 25 za 7,59 z Vatem i transportem. W końcu ceny wracają do normy...uffffff...dobrze, że poczekałam z zakupem. Chociaż presja, że materiałów nie będzie, a jak będą to pójdą na budowę stadionów o mało nie doprowadziły to tego, że kupilabym wszystko w tych chorych cenach,ale przeczekałam. Tym razem ryzyko się opłaciło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 22.08.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Myśleliśmy o maxie w listopadzie 2006r -znajomi, którzy wybudowali się rok temu rodzili poczekać do marca -"będzie najtaniej". Jednak nadarzyła się okazja kupić w grudniu 2006r od kolegi 1000szt po 1,70zł, no to brakujące 2500szt kupiliśmy w hurtowni w grudniu po 2,30zł. I dziękujemy Bogu za dar intuicji W marcu max był już po 6-7zł!!! Więc my daliśmy za materiał 7500zł a w marcu kosztowałby nas juz 24500zł za tą różnicę -czyli 17000zł mamy dachówkę braasa na cały dach z oknami fakro, więźbą i rynnami Pytam tylko z ciekawości. Czy był to ten sam MAX - chodzi o klasę i wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 22.08.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Luzik ci hurtownicy, którzy pisali o tych stadionach doskonale wiedzieli, że nadwyżka materiału budowlanego już w tym czasie jest na rynku, ale starali się was naciągnąć a nuż ktoś kupi i moja argumentacja, że stadiony z gliny buduje tylko idiota nic nie dała zostałem wówczas zakrzyczany. Niestety prawda jest taka, że wśród ogromnej rzeszy forumowiczów, którzy chcą się budować tanio i oszczędnie krążą hurtownicy spekulanci swoimi alarmistycznymi postami wywołując panikę dokładnie tak jak z GPW. Niestety polacy budują na kredyt i muszą kupować materiały nie wtedy kiedy to się opłaca tylko wtedy kiedy chce bank i to również nakręcało spiralę, a trzeci czynnik to bezinteresowna zawiść pt. "Jak ja musiałam drogo kupić to pokrzyczę trochę na forum inny niech też tyle zapłaci, dlaczego tylko ja mam być stratna". (przepraszam damy ale te posty pisały kobiety mozna zerknąć 2 hurtowników i panie robiły za dobrze poinformowane). ach zapomniałem cena max Białystok 2,90 z pocalowaniem w rękę ale targuj się targuj wytargujesz więcej, cegła 95 gr pełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobutu 22.08.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Ci, którzy kupowali cegły przed wakacjami, mogą sobie dziś pluć w brodę. Ile stracili - "Dziennik Łódzki" pokazuje na przykładzie domu o powierzchni 150 mkw. Przyjęto, że na jego budowę potrzeba 2300 cegieł typu porotherm o grubości 38 cm (ściany zewnętrzne), 1100 sztuk porotherm 25 cm (ściany wewnętrzne nośne) i 600 sztuk porotherm 11,5 cm (ściany działowe) oraz 4500 cegieł pełnych na kominy i podmurówkę. Za wszystko trzeba dziś zapłacić ok. 39 tys. zł. Pechowców, którzy te same cegły kupili w maju, kosztowało to aż 50 tys. zł. I to tyle odnośnie naszej dyskusji. Wygrałem ciasteczko Ciekawa jestem jak ten "Dziennik Łódzki" to obliczył Ja kupowałam Porotherm polski w kwietniu i w maju i cały koszt materiałów na dom 180 m2 (tzn. Porotherm 25 + Porotherm 11,5) wyniósł mnie 25 tys. Prawdopodobnie zostaną mi 4 palety Poro 25, które zwrócę do hurtowni. Koszt całkowity murów wyniesie mnie ok 23 tys. + 3 kominy murowane (cegła pełna 2 tys.) W przykładzie jest ściana zewn. Poro 38 ale to i tak chyba "lekkie" przeszacowanie. Wyliczenia dla domu 150 m2 ,a ja podałam dla 180 m2. pozdrawiam, bazując na swoim doświadczeniu (musieliśmy dokupić trochę cegły w maju) oraz znajomych którzy wystartowali stosunkowo niedawno w pełni się zgdadzam z Magdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 22.08.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 mobutu masz rację cena już jest przeszacowana o kilka tysięcy w świetle cen obecnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts