Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik na propan-butan zamiast na propan?

Bartt

Recommended Posts

Właśnie wyszedł ode mnie przedstawiciel Orlenu.

Montują zbiorniki podziemne na propan-butan i aż mi się wierzyć nie chce, bo widzę same pozytywy, a nie mogę znaleźć haczyka :wink:

- wysoki poziom wód gruntowych im nie wadzi, zbiornik może być zanużony w wodzie

- kaloryczność p-b jest o ok. 15% wyższa niż czystego propanu, czyli spala się go mniej

- cena litra p-b (obecnie) 0,98zł + 22%, lub jeśli płatność w 6 ratach to 1,00+22%VAT :)

- roczne wahania ceny mniejsze niż przy propanie, i zawsze 30-40gr taniej niż propanu

- w zależności od opcji instalacyjnej stały rabat 1-12gr/litr

- instalacja wersja minimum - 500zł, wersja optimum - 3000, wersja de lux 5000 (wszystkie prace po ich stronie),

- od tego 0-1300 zł upust w zależności od opcji 8)

- koszt dzierżawy zbiornika 49zł brutto/m-c

- w zależności od opcji instalacji 1-12 miesięcy zwolnienie z opłat dzierżawy

Czyli wychodzi taniej, lepiej i w dodatku pod ziemią???

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy podobny dylemat.

Instalacje na propan-butan mają mniejszą sprawność ( tak przynajmniej wyczytałam na stronie jakiegoś zakładu gazowniczego).

Ponadtoi dochodzi ryzyko ( też chciałabym wiedzieć jak wielkie), że w zimie mogą być problemy z rozprężaniem gazu. Zadaliśmy takie pytanie "naszemu" handlowcowi - milczy już drugi tydzień.

Być może wystarczy jakieś elektryczne podgrzewanie instalacji zewnętrznej ( analogicznie jea przewody grzejne do odladzania rynien, podjazdów) - nie mamy jednak informacji czy takie rozwiazania sa dopuszczalne i skuteczne.

Ja już podpisałem umowę z Orlenem bo "mój" przedstawiciel działał szybko i wszystko wyjaśnił. Propan odparowuje do - 40, a butan do 0 st. C. stąd zbiorniki zakopane w ziemi. Temperatura nawet poniżej 40 st. C jest niegroźna dla gazu w fazie gazowej. Nawet jeśli przy wyjątkowo niskich temperaturach butan będzie mial problemy z parowaniem to propan spokojnie da radę. I po problemie

Oby było tak dobrze jak mówią handlowcy.

W temperaturach ujemnych jakie nierzadko zdarzają się zimą ( poniżej -15) już są zauważalne problemy z odparowaniem mieszaniny propan-butan (znane nam w przypadku butli a nie ze zbiorników)

Jak pamiętacie epokę butli turystycznych - to przy letnim ochłodzeniu wyraźnie spadala wydajność spalania.

Pytanie - jakiej pojemnośći zbiornik Wam proponowano i przy jakim zapotrzebowaniu na moc.

W ost. Muratorze są reklamy Orlenu na w/w temat.

Ew. problemy to w/g mnie takie:

1. Orlen dość płytko posadawia zbiornik, w piaszczystej glebie ostatniej zimy przemarzało do 130cm , zatem jeśli butan ma pozostać w fazie ciekłej - zbiornik musi być głębiej albo musi być zabezpieczony od góry odp. warstwą izolacji.

2. Czy palniki do Waszego pieca "współpracują" z P-B ?

3. Orlen stał się Orlenem, by za chwilę ktoś go kupił - a wtedy co?

P.S.

Sam pokumałem się już z Baltic Gazem, bo "oczywiście" w wielkopolsce akurat w zeszłym roku było korzystniej. Mam już fundament pod zbiornik propanowy - i tak zostanie.

Też mam ten dylemat, ale chyba rację ma Marbo. Przykład butli turystycznych jest przekonujący. Dodatkowo pozostaje pytanie: skoro jest tak fajnie, tanio i w ogóle rewelacja to dlaczego nikt jeszcze na to nie wpadł? ORLENGAZ (bo tak brzmi prawidłowa nazwa) to nowy twór i nie wiadomo czy ich informacje są rzetelne (u mnie była niedouczona kobieta, która zapisała długą listę pytań i milczy do dzisiaj). Chyba zostanę przy SPRAWDZONYM propanie.

Mysle ze moze byc problem z odparowaniem gazu jak zbiornik bedzie slabo zakopany. Inna sprawa - to koszt instalacji. W przypadku instalacji podziemnej bedzie to 2x tyle co w przypoadku nadziemnej. Zwrotu inwestycji mozna wiec oczekiwac dopiero po kilku latach. Nie wiadomo tez jak dlugo beda obowiazywaly ceny promocyjne na gaz z Orlenu - wiadomo jak ktos wchodzi na rynek to musi byc tanszy od tych ktorzy juz tu sa. Co do dzierzawy to 600zl rocznie to wg mnie duzo. Ja w BP place 360zl (zbiornik nadziemny) i to co strace na nizszej cenie p-b zyskuje na oplacie dzierzawnej. Na pewno zas zyskuje na kosztach instalacji.

D.

ja dzisiaj rozmawiałem z handlowcem orlenu, był szybszy niż z gaspolu jego propozycja to za zbiornik 2700l - dzierżawa i instalację do sciany budynku 2490 zł brutto moze być w 6 ratach z oprocentowaniem Wibor 9m + 3p.p., gaz po 1,07 zł brutto przez rok potem po 1,20 brutto - cena zmienna, rok dzierżawy bez opłat i potem po 48,80 zł miesięcznie

co do odparowywania propanu to do 0 stopni paruje też butan a potem nie, ale to się podobno nie zdarzy -zbiornik (spód) ma być na dwóch metrach, wysokoŚć zbiornika to 1,3 m gaz płynny jest od dołu i powinien być poniżej strefy przemarzania, co do ceny i wartosci energetycznej to według niego i kolorowych ulotek cena wiadra ciepła z gazu z sieci to ok. 70% ceny p-b a propanu to ok. 130%

zadzwoniłe też do gazowni pani była miła i pomocna a ich wstępna oferta zaskakująco tania 1260 lub 1560 za pierwsze 5 m instalacji i gazociąg po 22 zł za metr, mogą też zrobić całą instalację, warunki w trzy tygodnie z wySzacowanym koSztem przyłacza za darmo :o

a przed chwilą doStałem ofertę „KOMFORT” pod ziemię 2700 L. z Gaspolu

zbiornik 850 zł + VAT

projekt instalacji zew. + wew. 750 zł + VAT

instalacja wew. do kotła i / lub kuchenki 400-600 zł + VAT

dzierżawa miesięcznie 72 zł + VAT lub kaucja za zbiornik w 6900 zł

za zatankowanie do 31-08-2003r. dzierżawa do 30-06-2004 r. bez opłat

Cena m3 propanu /stała do 31.05.2004r./Forma płatności:miesięcznie według wskazań licznika 4,47 zł + VAT ale to chyba pomyłka bo powinno być jakieś 1,60zł

handlowec z orlenu mówił że kupno zbiornika to 4000 -6000 zł nie wiem ile bierze Urzą Dozoru Technicznego :o

ceny gazu są w Rzeczpospolitej dla różnych regionów z gaspolu i orlenu te ceny zbiornikówsą dla Warszawy

• 3 weeks później...
Gość curry

podbijam temat!

czy są jacyś użytkownicy instalacji ze zbiornikiem podziemnym na propan-butan? Jak to się sprawuje w rzeczywistości? Ta oferta Orlenu nęci...ale jak nęci to szukam haczyka...

Czy nie problemu z dyszami na propan-butan?

Forma płatności:miesięcznie według wskazań licznika 4,47 zł + VAT ale to chyba pomyłka bo powinno być jakieś 1,60zł

Nie pomyłka :) Przy taryfie komfort jednostka jet objętość wyparowanego gazu przepływającego przez licznik, zaś kiedy płacisz za zatankowanie - liczą Ci za litr płynnego propanu.

Pozdr. B.

Pan z Orlenu już wyszedł. Owszem, wygląda to bardzo korzystnie :)

Dowiedziałam się, że gdyby były problemy(choć on ich nie przewiduje) z odparowywaniem butanu - Orlen jest skłonny bez żadnych ceregieli zmienić mi skład mieszanki na korzyść propanu. Na dzień dobry jest 50% jednego i drugiego.

Mogą dać nawet sam propan. Gdy spytałam się o koszty zmiany - powiedział , że nie ma żadnych - ale sądzę, że gdy zacznę tankować sam propan - nawet po jego normalnej cenie - decyzja jest opłacalna, bo zbiornik mam pod ziemią i nic mi widoku na góry nie zakłóca... Jeżeli zapewnią mi w umowie mozliwość zmiany typu gazu nie ma się nad czym zastanawiać...chyba :)

Niestety, ofertę spzredaży propanu-butanu do odbiorców indywidualnych mają dopiero od maja - czyli nikt nie wie, jak to będzie zimą...

Co z tego że mieszanka jest na dole zbiornika paruje tylko powierzchnia a nie cała ciecz w zbiorniku ja bym sie obawiał ,widziałem samochody które zimą przy dużych mrozach miały problemy a zbiornik jest w środku samochodu. I jeszce najczęściej zimą samochody są urachamiane na benzyne a później dopiero gaz który dociera tam z parownika usytuowanego przy silniku i podgrzewanego od silnika. NIestety w zbiorniku na gaz jest inaczej tam nie ma parownika. Ale przecież ile dni w roku temperatura spada tak nisko można to jakoś wytrzymać ?( kominek ciepłe ubranie ,sąsiedzi itp)