Bartt 23.06.2003 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Właśnie wyszedł ode mnie przedstawiciel Orlenu. Montują zbiorniki podziemne na propan-butan i aż mi się wierzyć nie chce, bo widzę same pozytywy, a nie mogę znaleźć haczyka - wysoki poziom wód gruntowych im nie wadzi, zbiornik może być zanużony w wodzie - kaloryczność p-b jest o ok. 15% wyższa niż czystego propanu, czyli spala się go mniej - cena litra p-b (obecnie) 0,98zł + 22%, lub jeśli płatność w 6 ratach to 1,00+22%VAT - roczne wahania ceny mniejsze niż przy propanie, i zawsze 30-40gr taniej niż propanu - w zależności od opcji instalacyjnej stały rabat 1-12gr/litr - instalacja wersja minimum - 500zł, wersja optimum - 3000, wersja de lux 5000 (wszystkie prace po ich stronie), - od tego 0-1300 zł upust w zależności od opcji - koszt dzierżawy zbiornika 49zł brutto/m-c - w zależności od opcji instalacji 1-12 miesięcy zwolnienie z opłat dzierżawy Czyli wychodzi taniej, lepiej i w dodatku pod ziemią??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 24.06.2003 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Mamy podobny dylemat.Instalacje na propan-butan mają mniejszą sprawność ( tak przynajmniej wyczytałam na stronie jakiegoś zakładu gazowniczego).Ponadtoi dochodzi ryzyko ( też chciałabym wiedzieć jak wielkie), że w zimie mogą być problemy z rozprężaniem gazu. Zadaliśmy takie pytanie "naszemu" handlowcowi - milczy już drugi tydzień.Być może wystarczy jakieś elektryczne podgrzewanie instalacji zewnętrznej ( analogicznie jea przewody grzejne do odladzania rynien, podjazdów) - nie mamy jednak informacji czy takie rozwiazania sa dopuszczalne i skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 24.06.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Ja już podpisałem umowę z Orlenem bo "mój" przedstawiciel działał szybko i wszystko wyjaśnił. Propan odparowuje do - 40, a butan do 0 st. C. stąd zbiorniki zakopane w ziemi. Temperatura nawet poniżej 40 st. C jest niegroźna dla gazu w fazie gazowej. Nawet jeśli przy wyjątkowo niskich temperaturach butan będzie mial problemy z parowaniem to propan spokojnie da radę. I po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 24.06.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Oby było tak dobrze jak mówią handlowcy.W temperaturach ujemnych jakie nierzadko zdarzają się zimą ( poniżej -15) już są zauważalne problemy z odparowaniem mieszaniny propan-butan (znane nam w przypadku butli a nie ze zbiorników)Jak pamiętacie epokę butli turystycznych - to przy letnim ochłodzeniu wyraźnie spadala wydajność spalania. Pytanie - jakiej pojemnośći zbiornik Wam proponowano i przy jakim zapotrzebowaniu na moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 24.06.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 2700 l - zapotrzebowanie 8kW + kuchenka z piekarnikiem elektrycznym.Zbiornik jest zakopany pod ziemią więc nigdy nie będzie tam - 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 24.06.2003 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Może dla pewności warto zaizolować od góry warstwą 5-10cm styropianu lub wełny - co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 24.06.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Jak powiedział przedstawiciel Orelenu - jak masz na zbyciu to możesz położyć, ale nie ma to większego znaczenia. Jeśli mi jakiś zostanie to położę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 24.06.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 W ost. Muratorze są reklamy Orlenu na w/w temat.Ew. problemy to w/g mnie takie:1. Orlen dość płytko posadawia zbiornik, w piaszczystej glebie ostatniej zimy przemarzało do 130cm , zatem jeśli butan ma pozostać w fazie ciekłej - zbiornik musi być głębiej albo musi być zabezpieczony od góry odp. warstwą izolacji.2. Czy palniki do Waszego pieca "współpracują" z P-B ?3. Orlen stał się Orlenem, by za chwilę ktoś go kupił - a wtedy co? P.S.Sam pokumałem się już z Baltic Gazem, bo "oczywiście" w wielkopolsce akurat w zeszłym roku było korzystniej. Mam już fundament pod zbiornik propanowy - i tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 30.06.2003 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 Odświeżam temat - moze ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia. Oferta Orlen wydaje się być naprawdę ciekawa - tylko jak to jest z tym gazem przy -15 s C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.07.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Też mam ten dylemat, ale chyba rację ma Marbo. Przykład butli turystycznych jest przekonujący. Dodatkowo pozostaje pytanie: skoro jest tak fajnie, tanio i w ogóle rewelacja to dlaczego nikt jeszcze na to nie wpadł? ORLENGAZ (bo tak brzmi prawidłowa nazwa) to nowy twór i nie wiadomo czy ich informacje są rzetelne (u mnie była niedouczona kobieta, która zapisała długą listę pytań i milczy do dzisiaj). Chyba zostanę przy SPRAWDZONYM propanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 01.07.2003 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Tacy nowi to oni nie są - to przecież były CPN, propan-butanem zasilają samochody juz parę lat, butle turystyczne od kilkudziesięciu Natomiast oczywiście chciałbym wiedzieć jak to jest w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 01.07.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Mysle ze moze byc problem z odparowaniem gazu jak zbiornik bedzie slabo zakopany. Inna sprawa - to koszt instalacji. W przypadku instalacji podziemnej bedzie to 2x tyle co w przypoadku nadziemnej. Zwrotu inwestycji mozna wiec oczekiwac dopiero po kilku latach. Nie wiadomo tez jak dlugo beda obowiazywaly ceny promocyjne na gaz z Orlenu - wiadomo jak ktos wchodzi na rynek to musi byc tanszy od tych ktorzy juz tu sa. Co do dzierzawy to 600zl rocznie to wg mnie duzo. Ja w BP place 360zl (zbiornik nadziemny) i to co strace na nizszej cenie p-b zyskuje na oplacie dzierzawnej. Na pewno zas zyskuje na kosztach instalacji. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 01.07.2003 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 ja dzisiaj rozmawiałem z handlowcem orlenu, był szybszy niż z gaspolu jego propozycja to za zbiornik 2700l - dzierżawa i instalację do sciany budynku 2490 zł brutto moze być w 6 ratach z oprocentowaniem Wibor 9m + 3p.p., gaz po 1,07 zł brutto przez rok potem po 1,20 brutto - cena zmienna, rok dzierżawy bez opłat i potem po 48,80 zł miesięcznie co do odparowywania propanu to do 0 stopni paruje też butan a potem nie, ale to się podobno nie zdarzy -zbiornik (spód) ma być na dwóch metrach, wysokoŚć zbiornika to 1,3 m gaz płynny jest od dołu i powinien być poniżej strefy przemarzania, co do ceny i wartosci energetycznej to według niego i kolorowych ulotek cena wiadra ciepła z gazu z sieci to ok. 70% ceny p-b a propanu to ok. 130% zadzwoniłe też do gazowni pani była miła i pomocna a ich wstępna oferta zaskakująco tania 1260 lub 1560 za pierwsze 5 m instalacji i gazociąg po 22 zł za metr, mogą też zrobić całą instalację, warunki w trzy tygodnie z wySzacowanym koSztem przyłacza za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 01.07.2003 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 a przed chwilą doStałem ofertę „KOMFORT” pod ziemię 2700 L. z Gaspolu zbiornik 850 zł + VAT projekt instalacji zew. + wew. 750 zł + VAT instalacja wew. do kotła i / lub kuchenki 400-600 zł + VAT dzierżawa miesięcznie 72 zł + VAT lub kaucja za zbiornik w 6900 zł za zatankowanie do 31-08-2003r. dzierżawa do 30-06-2004 r. bez opłat Cena m3 propanu /stała do 31.05.2004r./Forma płatności:miesięcznie według wskazań licznika 4,47 zł + VAT ale to chyba pomyłka bo powinno być jakieś 1,60zł handlowec z orlenu mówił że kupno zbiornika to 4000 -6000 zł nie wiem ile bierze Urzą Dozoru Technicznego ceny gazu są w Rzeczpospolitej dla różnych regionów z gaspolu i orlenu te ceny zbiornikówsą dla Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość curry 23.07.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 podbijam temat!czy są jacyś użytkownicy instalacji ze zbiornikiem podziemnym na propan-butan? Jak to się sprawuje w rzeczywistości? Ta oferta Orlenu nęci...ale jak nęci to szukam haczyka...Czy nie problemu z dyszami na propan-butan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 23.07.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Forma płatności:miesięcznie według wskazań licznika 4,47 zł + VAT ale to chyba pomyłka bo powinno być jakieś 1,60zł Nie pomyłka Przy taryfie komfort jednostka jet objętość wyparowanego gazu przepływającego przez licznik, zaś kiedy płacisz za zatankowanie - liczą Ci za litr płynnego propanu. Pozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 23.07.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Dostaliśmy takie same warunki jak bws22 i faktycznie za m3 propanu będziemy płacić 4,47 zł natomiast za litr to wychodzi 1 zł z jakimiś groszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 24.07.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 za godzinę przychodzi do mnie przedstawiciel Orlenu.Czy powinnam jeszcze o coś go spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 24.07.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Pan z Orlenu już wyszedł. Owszem, wygląda to bardzo korzystnie Dowiedziałam się, że gdyby były problemy(choć on ich nie przewiduje) z odparowywaniem butanu - Orlen jest skłonny bez żadnych ceregieli zmienić mi skład mieszanki na korzyść propanu. Na dzień dobry jest 50% jednego i drugiego. Mogą dać nawet sam propan. Gdy spytałam się o koszty zmiany - powiedział , że nie ma żadnych - ale sądzę, że gdy zacznę tankować sam propan - nawet po jego normalnej cenie - decyzja jest opłacalna, bo zbiornik mam pod ziemią i nic mi widoku na góry nie zakłóca... Jeżeli zapewnią mi w umowie mozliwość zmiany typu gazu nie ma się nad czym zastanawiać...chyba Niestety, ofertę spzredaży propanu-butanu do odbiorców indywidualnych mają dopiero od maja - czyli nikt nie wie, jak to będzie zimą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 25.07.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Co z tego że mieszanka jest na dole zbiornika paruje tylko powierzchnia a nie cała ciecz w zbiorniku ja bym sie obawiał ,widziałem samochody które zimą przy dużych mrozach miały problemy a zbiornik jest w środku samochodu. I jeszce najczęściej zimą samochody są urachamiane na benzyne a później dopiero gaz który dociera tam z parownika usytuowanego przy silniku i podgrzewanego od silnika. NIestety w zbiorniku na gaz jest inaczej tam nie ma parownika. Ale przecież ile dni w roku temperatura spada tak nisko można to jakoś wytrzymać ?( kominek ciepłe ubranie ,sąsiedzi itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts