curry 25.07.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Inwestycja jest w Szklarskiej Porębie- a tam zimy są długie i mroźne I kurczę, nie wiem co robić! A decyzję muszę podjąc już, już... Wiem, że takie instalacje dotąd stosowało się w przemyśle i sprawowały się o.k. Z drugiej zaś strony, Orlen nie może pozwolić sobie na sprzedaż czegoś niesprawdzonego. I jeżeli faktycznie jest tak, że w razie problemów można zmienić skład mieszanki - to może warto zaryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 25.07.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Curry Poczytaj to. Może troche pomoże.\ -------------------------------------------------------------------------------- Zgodnie z polską normą PN-82/C-96000 „gazy węglowodorowe płynne (C3-C4) są to skroplone i pozostające pod ciśnieniem własnych par mieszaniny węglowodorów alifatycznych, których podstawowymi składnikami określonymi w niniejszej normie literą C z indeksem liczbowym są: Propan, propylen – C3, Butan, buteny oraz butadieny – C4, oraz w mniejszych ilościach: Metan – C1, Etan, etylen – C2, Petany, peteny i wyższe – C5. W zależności od zawartości podstawowych węglowodorów i przeznaczenia, rozróżnia się trzy rodzaje mieszanin gazów węglowodorowych (płynnych C3-C4): butan techniczny (mieszanina A), propan-butan techniczny (mieszanina B), propan techniczny (mieszanina C). Gaz płynny jest cięższy od powietrza. W przypadku wycieku zbiera się z zagłębieniach, dlatego też przepisy zabraniają montażu instalacji w miejscach, w których w razie wycieku gaz płynny mógłby się gromadzić. Propan C3H8 Wysoka wartość kaloryczna Temperatura wrzenia: -42 st. C Temperatura zamarzania: -187 st. C Wartość opałowa górna: na kilogram - 13,8 kWh (49,8 MJ) Wartość opałowa dolna: na kilogram - 12,8 kWh (46,1 MJ) Wysokie ciśnienie - większa zdolność odparowywania Łatwy w magazynowaniu na zewnątrz Cięższy od powietrza Propan-Butan C3H8+C4H10 Temperatura wrzenia (w zależności od proporcji mieszanki): - 20& st. C (dla mieszanki 30% propanu, 70% butanu) Niższe ciśnienie - niższa zdolność odparowywania Przeznaczony do użytku w pomieszczeniach Cięższy od powietrza Butan C4H10 Temperatura wrzenia: -2 st. C Temperatura zamarzania: -140 st. C Przeznaczony do użytku w pomieszczeniach Cięższy od powietrza Właściwości cieplne gazu płynnego Wartość opałowa jest podstawą do prowadzenia wszystkiego rodzaju obliczeń cieplnych. Jest to wartość ciepła (energii) jaką można uzyskać w wyniku spalania całkowitego i zupełnego z jednego kilograma (lub 1 m3) gazu płynnego. Dla gazów płynnych wynosi ona: Gaz faza gazowa faza ciekła kcal/Nm3 kJ/Nm3 kcal/kg kcal/kg propan 21.790 91.260 11.070 46.360 butan 29.280 122.570 10.920 45.720 Aby należycie ocenić kaloryczność propanu i butanu należy porównać ją z kalorycznością innych paliw gazowych, np. z gazów ziemnych. Użytkowa wartość opałowa gazu ziemnego jest równa około 37 300 kJ/Nm3. Wartość opałowa gazów płynnych przewyższa więc kaloryczność gazu ziemnego. Propan: 91.260/37.300 = 2,4 krotnie wyższa Butan: 122.570/37.300 = 3,3 krotnie wyższa. Średnia wartość opałowa mieszaniny propanu i butanu wynosi QW=46.000 kJ/kg. Wartości przeliczeniowe dla propanu 1 l płynu = 0,254 m3 gazu faza ciekła 1 l = 0,52 kg 1 kg = 1,92 l faza gazowa 1 Nm3 = 2 kg 1 kg = 0,5 Nm3 wartość opałowa ok. 46 MJ/kg ok. 92 MJ/m3 ok. 11000 kcal/kg ok. 22000 kcal/m3 ok. 1 kg/h = 13 kW ok. 1 kW = 0,077 kg/h To apropo właściwości propanu i butanu dla zainteresowanych źródło: http://www.e-petrol.com.pl _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 25.07.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 dzięki- ale mam trochę literatury na ten temat, bo siedzę w tej branży;)więc teoretycznie kumam o co w tym chodzi. Jednak dotąd projektowałam tylko ogrzewanie propanem. A teraz (już dla siebie) muszę podjąć decyzję. Robiłam wywiad między instalatorami i poglądy są zróżnicowane- jedni mówią tak, a inni wręcz przeciwnie I bądź tu mądry! A jak sam Orlen przyznaje- dopiero od marca wprowadzją ten system dla zwykłaych śmiertelników. Podobno na zachodzie to działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 25.07.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 curry,zwróć uwagę na fakt, że w tym źródle podają temperaturę wrzenia mieszanki propan butan w stosunku 30/70 jako -20 C. pod ziemią raczej nie będzie tak zimno. Jeśli chodzi o problemy z odpalaniem samochodów z instalacją gazową zimą to nie spotkalem się z takimi. Zaznacze, że od dwóch lat jeżdzę na gazie i jakoś nie spotkałem się z takowymi. Oczywiście w temperaturze poniżej zera odpalam auto na benzynie ale jak tylko zapali przełączam na gaz i nie gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 25.07.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 do godul1 Zwracam honor! przeoczyłam o tej mieszance! No wyglądałoby to rewelacyjnie...ale dalej nieufna jestem i zaraz zadzwonię do mojego instalacyjnego autorytetu. I zadzwonię do Orlenu. Bo tak na marginesie -ten facet powinien mi to sam powiedzieć jako uspokojenie moich wątpliwości, prawda? Nieufna jakaś jestem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 28.07.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Curry, Nie wymagaj od dealera aby wiedział coś więcej niż to wynika z treści ulotek reklamowych. Cała reszta, ponadto co jest w ulotkach to z regóły bujda na resorach. Takie jest moje doświadczenie z przedstawicielami różnych firm. Pozdrawiam, aha zanim podpiszesz umoweę dokładnie ją przeczytaj. Możliwe że za rok ceny LPG poszybują w górę i będziesz chciała zrezygnować z usługi. Dopilnuj aby już w momencie podpisania umowy było jasne ile taka przyjemność kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 29.07.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 rozmawiałam z Panem z Dragongazu - powiedział że oni od zawsze stosują w zbiornikach podziemnych propan-butan (50%/50%) I że nie ma problemu z użytkowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 18.03.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Minęła zima, więc proszę o wypowiedzi UŻYTKOWNIKÓW instalacji podziemnych na PROPAN-BUTAN. Przetrwaliście zimę? Odparowywał gaz w najcięższe mrozy?Były jakiekolwiek problemy?Piece chodziły jak należy? Jakich pieców używacie? No i w ogóle wszystko, co jest istotne dla potencjalnego klienta ORLENGAZu. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareg 28.06.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Proponuje ofertę PROGASu, też mają instalację na propan-butan, i kożystniejsze cenypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 28.06.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Cześć! A ty masz taką instalację? Czy dopiero planujesz? Ofertę Progasu sprawdzę, dzięki za info. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareg 29.06.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 mam od listopada 2003jestem zadowolont narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violka 06.02.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Witam, poniewaz temat trochę przycichł a ja własnie jestem po spotkaniu z przedstawicielem OrenGazu, który przedstawiał ofertę propan-butan wręcz entuzjastycznie, prosiłabym o odpowiedzi użytkowników tej mieszanki jak zachowywał się gaz w styczniu przy mocnych mrozach. Czy były jakieś problemy?? Przeglądnełam już ofertę kilku firm i jak narazie Oren wychodzi w porównaniu z innymi bardzo korzystnie (Progaz może ma i niższe ceny ale każe podpisać oświadczenie o tankowaniu propanu-butanu na własną odpowiedzialność). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 06.02.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Witam,Widze stary temat ...Tez mialem obawy. Drugi sezon na Orlen - gazie.Tamtej zimy to bylo male piwo, teraz mrozy byly konkretne, nie mniej kociolek Termet'u Mini Max Turbo przerobiony na propan - butan (zmienione dysze) chodzi bez problemu drugi sezon.Zbiornik zakopany Orlen Gaz.W domu mam taka temperature jaka ustawie i juz.A ze swoje wciaga przy takich mrozach to inna para kaloszy, ale chyba wszystkim tej zimy wiecej idzie. Za rok bedzie pewnie cieplej.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.02.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Ośmiele sie przypomnieć o obowiązkowym odkopaniu butli po 5 latach celem sprawdzenia jej oraz nadania nowego atestu... Współczuję paniom domu ich ogródków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violka 07.02.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ośmiele sie przypomnieć o obowiązkowym odkopaniu butli po 5 latach celem sprawdzenia jej oraz nadania nowego atestu... Współczuję paniom domu ich ogródków... Optymistycznie zakładam, że w związku z dynamicznym rozwojem miejscowości gdzie się buduję do 5 lat gazownia w końcu się ruszy i poprowadzą nitkę, a jeśli chodzi o ogródek to jest to sprawa indywidualna, bo ja zamierzam mieć raczej trawkę bez pielenia grządek. Ale dziekuję za przypomnienie, na pewno omówię tą sprawę z przedstawicielem Orlenu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 07.02.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Witam,Generalnie poza zniszczeniem trawki odkopanie nic nie kosztuje.Orlen odpowiada za zbiornik - za to sie placi.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 11.02.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Podobno Viesman nie zaleca stosowanie propan-butanu do swoich pieców.Czy wiecie dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 11.02.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 nie tylko Viessmann nie pozwala na stosowanie propanu butanu do kotłów gazowych ale także inny producenci, można stracić gwarancję,jak już gdzieś tutaj pisałem, mieszanina ta nie pozwala na stabilną pracę palnika kotła, wynika to z tego, że obydwa gazy mają różne temperatury wrzenia,propan w granicach 42C, butan około 0C, to właśnie powoduje, że skład mieszaniny nie jest stabilny i w miarę upływu czasu w zbiorniku jest coraz więcej butanu, bo propan szybciej odparowywuje,może to spowodować szybsze zużycie palnika, a jest to drogi element kotła, oraz niezbyt ekonomiczną jego pracę,skład mieszanki powietrzno-gazowej w kotłach z zamkniętymi komorami spalania, ustawia się za pomocą alnlizatora spalin, dlatego, żeby był stabilny i ustawiony zgodnie z zaleceniami producenta, co gwarantuje oszczędne jej spalanie,w przypadku otwartej komory spalnia być może się to sprawdza, ale jak ktoś zada sobie trud i wróci się porę stron do tyłu to znajdzie wątki w których forumowicze tej zimy skarżą się, że pozamarzały im reduktory ciśnienia przy mieszance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 12.02.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Witam,Policzcie ilu jest tych, ktorzy rzeczywiscie maja propan-butan i tych ktorzy mowia ze znajomy znajomego ma, i ze mu zamarzla.Czytam wszystkie watki o propan-butanie i nie slyszalem negatywnej opinii od uzytkownika zbiornika podziemnego z PB, a tylko od tych, ktorzy cos gdzies slyszeli.Ja mowie wprost: 2 sezon, kociol z zamknieta komora (Termet Mini Max Turbo) i ZADNYCH problemow.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 12.02.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Ja również naczytałem się pozytywnych informacji o propan-butan. Podpisałem umowę z Orlen-gas. Wykonali instalacje czyli zbiornik podziemnny etc. Zatankowali mieszanką i zaczela sie eksploatacja pod koniec pazdziernika. W styczniu nastapiła awaria pieca. Fabryczny serwisant stwierdził uszkodzenie zaworu gazowego. przyczyna cisnienie na wejsciu ponad 100 mbar. a powinno być 36 mbar. Powiadomiłem Orlen gaz Ich serwisant stwierdził wystepowanie frakcji płynnej przed reduktorem II stopnia Zjawisko wystapiło przy 40% napełnieniu zbiornika. Czyli propan sie wypalił został butan i skroplił się. Musiałem zamówic 1000 litrów propanu / cena jak trza 2110 zł / i zalacic 600 zł za naprawe kotła. Pytanie czy dalej mam wierzyć w mieszanke propan-butan i bajeczki opowiadane przez handlowców Orlenu i ich naganiaczy na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts