FREDY 12.02.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Przecież coś w tym musi być że takie firmy jak Viesman nie pozwalają użytkować propan-butanu. Przecież nie zależy im aby część konkurencji przejęła klientów tylko dlatego że ich piecami można grzać propan-butanem. Przecież musi być jakieś konkretne uzasadnienie takiego stanowiska. Chyba rzeczywiście istnieje jakieś niebezpieczeństwo. Chociaż cena jest kusząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 14.02.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Witam,Mozecie byc pewni, ze jak sie u mnie pojawia jakiekolwiek problemy to dam znac. Sam wczesniej szukalem na tym forum odpowiedzi czy sie ludziom pb sprawdza. I wiecej widze problemow z markowymi kotlami niz z PB (popatrzcie ile roboty na tym forum ma VPS!).Tadzel: nie mozesz winic propan-butanu za zle wykonana instalacje (za duze cisnienie, co bylo jak mowisz przyczyna twoich problemow).PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 14.02.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Za duże ciśnienie powstało poniewaz do reduktor II stopnia dochodził gaz wraz z czynnikiem płynnym / stwierdzenie serwisanta z orlenu/ Nie wiem dlzczego w takim przypadku reduktor dawał wieksze ciśnienie wymiana reduktora nic nie dała/ dopiero zalanie propanem dało pozytywny efekt. Instalcja zbiornika i doprowadzenia do skrzynki na budynku wykonana przez orlen. Nie wiem ale mam pytanie jaki powinien byc stosunek p-b w miksie. i czy np. tankowanie z koncówki cysterny nie pogarsza tego stosunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 14.02.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Za duże ciśnienie powstało poniewaz do reduktor II stopnia dochodził gaz wraz z czynnikiem płynnym / stwierdzenie serwisanta z orlenu/ Nie wiem dlzczego w takim przypadku reduktor dawał wieksze ciśnienie wymiana reduktora nic nie dała/ dopiero zalanie propanem dało pozytywny efekt. Instalcja zbiornika i doprowadzenia do skrzynki na budynku wykonana przez orlen. Nie wiem ale mam pytanie jaki powinien byc stosunek p-b w miksie. i czy np. tankowanie z koncówki cysterny nie pogarsza tego stosunku. To znaczy że butan wykroplił sie na odcinku pomiedzy I a II reduktorem i został przepchnięty dalej przez pary propanu. PO wejściu do budynku w którym była dodatnia temperatura - butan zacząl gwałtownie odparowywac(mozliwe że nawet za II reduktorem) i dlatego uszkodził piec. Aby tego uniknąc trzeba zminimalizowac możliwośc przemarazania przewodu z PB pomiedzy zbiornikiem, a domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.02.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Ośmiele sie przypomnieć o obowiązkowym odkopaniu butli po 5 latach celem sprawdzenia jej oraz nadania nowego atestu... Współczuję paniom domu ich ogródków... Optymistycznie zakładam, że w związku z dynamicznym rozwojem miejscowości gdzie się buduję do 5 lat gazownia w końcu się ruszy i poprowadzą nitkę, a jeśli chodzi o ogródek to jest to sprawa indywidualna, bo ja zamierzam mieć raczej trawkę bez pielenia grządek. Ale dziekuję za przypomnienie, na pewno omówię tą sprawę z przedstawicielem Orlenu . Pozdrawiam U mnie optymistycznie trwa to już jakie 10 lat i zapowiada się następne 10.... aco do odkopwania trawki...a jak walniesz kostkę? A kto to odkopie? Serwis musi wejć i pod zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroo 14.02.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Aby nie odkopywać zbiornika za pięć lat,należy mieć zbiornik z tzw.włazem-wówczas rewizję wewnętrzną można zrobić bez potrzebyodkopywania zbiornika.Można również założyć ochronę katodową,która wydłuża okres z rewizji z 5 na 10 lat.Jeżeli ktoś zbiornik na gazpłynny traktuje,jako przejściowe zródło ogrzewania do czasu podłączeniagazu ziemnego to nie ma sensu bawić sie w zbiornik podziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 14.02.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 I wiecej widze problemow z markowymi kotlami niz z PB (popatrzcie ile roboty na tym forum ma VPS!). a powiedz ilu ludzi ma zbiorniki z PB, a ilu choćby Vaillanty które serwisuje VPSj jak to się ma do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 14.02.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Godul1 dzieki za wypowiedz ale czyja to wina instalacje wykonywala firma na zlecenie orlenu. Ja sie ich pytalem czy rura wychodzaca z ziemi i skrzynka z reduktorem nie powinna byc ocieplona. odp. alez nie nie wolno.Teraz na wiosne bede musiał odkopac rure ten juz pionowy odcinek / pozostala rura zakopana na 1 m ocieplic, skrzynke tez i wtedy moze bedzie mozna tankowac p-b. ale rezyko znow bedzie. Czy cena pokryje ewentualne straty naprawy pieca ogrzewania w tym czasie elektryka budynku etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts