Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie kolory domu?

Recommended Posts

Jakie wybraliście kolory? Jakie tynki, dach, stolarka? Mnie sie marzą okna i dach w ciemnym brązie, tynk jasnobrązowy lub piaskowy, ale muszę oszczędzać, wiec pewnie będę musiała wstawić okna PCV białe, no i nie wiem, co dalej... Dom jest podobny do tego, z dostawionym garażem 2-stanowiskowym.

http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12

Pozdrawiam. Gosia

dach - szary

drzwi i okna - złoty dąb (udało nam się nawet znaleźć miodowy klinkier na parapety :lol:); staraliśmy się dobrać tez podobny kolor podbitki...

ściany - wybraliśmy złamaną biel + zieleń - zobaczymy, co z tego wyjdzie (zaczynają tynkować w przyszłym tygodniu)... :p

musimy jeszcze tylko dobrać podmurówkę i obłożenie schodów :wink:

A mnie się włąśnie podobają białe okna do grafitowej dachówki/bardziej niż brązowe/

Gdybym chciała kolor to od wewnątrz, ale tak jednostronnych nie robią, jeżeli jednostronna okleina to tylko zewnętrzna.

Widziałam b.ładne zestawienie z grafitowym dachem, białymi oknami i ciemno-zielonymi drzwiami i bramą garażową.Do tego zielony płot z desek od frontu.

Poza tym tak się mówi-tylko 2 tys. Tu dwa, tam trzy i się zbiera na urządzenia łazienki na przykład.

No właśnie...2tys przy 200tys to może nic, ale za 2tys to sobie łazienkę małą na dole urządzę. poza tym tu 2, tam 2 i niezła sumka wychodzi. No i dlatego te białe okna... Tylko nie wiem, jakie dachowe, bo na razie jak widzę same drewniane! Nie ma z PCV?

Poza tym to śledzę wątki, oglądam domy w necie i w realu i zauważyłam,że białe okna z ciemniejszym tynkiem nie wyglądają najlepiej. Czy jednak białe okna, ciemnobrązowy dach i taka sama podmurówka nie będą wyglądać mdło?No i czy ten biały tynk długo pozostanie biały?

• 1 month później...
A co sądzicie o takim rozwiązaniu: dach czarny, kominy, cokół i słupy klinkier - cosmo, rynny marleya w kolorze miedzi okna, drzwi i brama garażowa złoty dąb, elewacja jasna - kremowa? Poradźcie czy to będzie dobrze wyglądać, czy powinnam coś zmienić. Dodam że dom to Plejada 2P z pracowni Domus.

No właśnie...2tys przy 200tys to może nic, ale za 2tys to sobie łazienkę małą na dole urządzę. poza tym tu 2, tam 2 i niezła sumka wychodzi. No i dlatego te białe okna... Tylko nie wiem, jakie dachowe, bo na razie jak widzę same drewniane! Nie ma z PCV?

Poza tym to śledzę wątki, oglądam domy w necie i w realu i zauważyłam,że białe okna z ciemniejszym tynkiem nie wyglądają najlepiej. Czy jednak białe okna, ciemnobrązowy dach i taka sama podmurówka nie będą wyglądać mdło?No i czy ten biały tynk długo pozostanie biały?

Z PCV też są http://www.roto.pl

Mój dom (który już niedługo będzie) to:

dach - brąz

okna, rolety, brama, drzwi - brąz

ściany - wanilia

cokół - płytki sahata ton (brązowo-żółte)

• 6 years później...

Chcialam poruszyc watek odnosnie mojego domku, bo mam mase pytan, ale niestety od wczoraj jestem na forum i nie mam pojecia jak i gdzie rozpoczac nowy watek (wiec podpinam sie tutaj).

Ostatnio w jednym z tematow szukałam szarych drzwi, bo niby mielsimy wybrane okna, ale jutro musze podjąć ostateczna decyzje co do okien , rolet i drzwi wejściowych i mam mnóstwo dylematow. To ze chcialam domek w stylu sielsko-anielskim z okiennicami, szarymi oknami itp. odeszlo w zapomnienie, bo moja maz nie bardzo chce się przekonać do tych moich pomyslow . Srodek domku zrobie w takim cieplutkim klimacie. Teraz jednak dylematy co do okien. Proszę o porady, a wiec budujemy malutki domek na wsi parterowy. Dach mamy czterospadowy antracytowy i klinierowe slupy i jedna sciane z tego samego klinkieru i fundament tez w tym samym klinkierze tzn. Ecoklinkier w kolorze carmel (kolor jak na poniszym zdjęciu, które udało mi się gdzie w necie wyszukać). Do tego myslalam zamiast moich wymarzonych szarych okien z poziomymi szprosami wybraliśmy dab irlandzi, czyli taki jasniutki kolor, trochę taki slomkowy i bez szprosow. Nio i problem się robi z kolorem rolet, bo w tym debie irlandzim nie ma rolet hmmm kusza mnie szare tzn. raczej takie popielate bo chyba chyba jedyny kolor jeśli chodzi o szarości (poza antracytem, który jest za ciemny). No ale jakie drzwi??? Jaka podbitka ??I jakie zastosować drewno na tarasie, bo mamy duzy taras, wiec i podloga z drewna i balustardy miedzy klinkierowymi slupami. Kolejny problem, ale zdecydowanie mniejszy to później jakie pozostale trzy sciany domu, jeśli chodzi o kolor tynku???

dooo.jpg