Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HGI3 pracownia HGATELIER

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie :)

Ten projekt to również nasz faworyt. Byłabym wdzięczna za zdjęcia już wybudowanych... nadal przerażają mnie trochę koszty budowy, męża mniej :wink: bo odkąd zobaczył ten projekt nie daje się namówić na inny.

Chętnie obejrzelibyśmy ten dom w realu. Czy ktoś z Was zgodziłby się na to?

Ewentualne sugestie co do zmian też nas interesują.

Lupus67 nas właśnie urzekła ta przestrzeń. Widzę, że słusznie :D

Opos pięnie się prezentuje dom na Twoich zdjęciach.

Pozdrawiam[/b]

Swoje spostrzeżenia podzielę może na kilka etapów bo troszkę tego nazbierało się chociaż nie wiele odbiegałem od projektu. Zasadnicza zmiana to piwnica, dołożyliśmy piwnicę pod garażem i kotłownią. Podniosło to koszt ale nie żałuję, dopiero teraz dostrzegam coraz bardziej zalety tego rozwiązania. Łatwo przezwyczaja się człowiek do przestrzeni i garaż dwustanowiskowy, kiedyś ogromny, dziś już taki nie jest i piwnica przejmuje rolę magazynu, poza tym przeniosłem tam kotłownię. Na tym zależało mi najbardziej. Mam piec na gaz ziemny ale też na węgiel, drewno. Z tego powodu nie chciałem miec kotłowni na parterze. Miejsce po kotłowni wykorzystałem na garderobę i to większą niż w planie, zyskał też na wielkości wiatrołap. Jakoś nie mam przekonania do ciasnych wiatrołapów, już to przerabiałem. Pojawił się problem wydzielenia miejsca na schody do piwnicy ale udało mi się wygospodarowac trochę miejsca w garażu i nawet nie najgorzej to chyba wyszło. Na parterze zrezygnowaliśmy ze spiżarki. To rozwiązanie od początku nam się nie podobało. Słup między jadalnią a salonem jest okrągły, po odpowiedniem wykończeniu to roziązanie wydaje się ciekawsze. Zmieniłem też schody z betonowych na ażurowe(Rintal) i to już wszystkie zmiany na parterze. Przygotuję parę zdjęc ale wolałbym wysłac zainteresowanym na prywatny adres. W sumie wnętrze mam już zakończone ale na zewnątrz (ogrodzenie, podjazdy,elewacja)to będę robił na wiosnę.

Z ta piwnicą to "strzał w 10" - ja żałuję, że jej nie mam bo jeszcze nie wykończyłem domu, a już mi brakuje miejsca :)

Również zmieniłem schody na ażurowe (pierwotnie miał być Rintal), ale znalazłem tańszego wykonawcę i czekam na montaż.

Duży problem miałem z balustradą przy antresoli i ostatecznie zdecydowałem em się na szkło.

Witam,

Lupus dziękuję :) u nas nie było nawet myśli o piwnicy. Widzę, że warto się zastanowić. Też planujemy piec gazowy + węgiel.

Czy w salonie masz podłogówkę? Cały czas "męczy" mnie sprawa ciepłego! salonu a otwarta przestrzeń...

Schody ażurowe przy małym dziecku nie są chyba najlepszym rozwiązaniem, ale widzę, że lepszym jeśli chodzi o ten projekt. Wszystko przed nami :wink:

Wysyłam pw z moim adresem mailowym. Z góry serdecznie dziękuję za zdjęcia.

Pozdrawiam.[/b]

Ja nie mam podłogówki w salonie. Na razie grzeję na 30% mocy, ale jak odpaliłem do tego kominek to w salonie było ciepło.

Mam kilku znajomych, którzy mają podłogówki w salonie i je odłączyli, gdyż nie są komfortowe- za długo się nagrzewają i nie dają poczucia, ciepła. Kominek i kaloryfery wystarczają, ale to oczywiście sprawa indywidualna.

Dzięki Opos :) i znów nowy pomysł :wink:

Zdecydowanie będziemy korzystać z kominka. Jestem strasznie ciepłolubna stąd moje obawy. Większość jak słyszy, że chcemy otwartą przestrzeń i wysoki salon od razu komentuje, że będzie raz: zimno a dwa: kosztownie w sezonie grzewczym... Jak wygląda ten salon? Jesteś zadowolony z efektu?

A w kuchni, korytarzu, wiatrołapie masz podłogówkę, czy w ogóle zrezygnowałeś z tego typu ogrzewania?

Podłogówkę mam tylko w łazienkach, gdyż nie znam osoby, która jest z niej zadowolona, a poza tym nie chciałem mieć łazienki w salonie, czyli płytek na podłodze :)

A salon wygląd bardzo efektownie - mimo, że jeszcze nie jest skończony. Poza tym z dnia na dzień utwierdzam się, że przestrzenie w tym domu są rewelacyjne :)

Jedynie brakuje mi większych okien w salonie (niestety mam tak jak w projekcie, poza wyciętym oknem balkonowym przy kominku), no ale nie można mieć wszystkiego :)

Dzięki za szybką odpowiedź. Też nie chcę łazienki w salonie :)

Z okna balkonowego przy kominku chcę zrobić normalne. Nie miałam zamiaru powiększać okna na taras, ale może warto. W sumie okna połaciowe w salonie powinny go ładnie doświetlać. No ale to moje gdybanie póki co. I oczywiście dodatkowe okna nad garażem, chcę tam zrobić pralnię, suszarnię, a w miejscu pralni garderobę.

Utwierdzasz mnie co do słuszności wyboru (ta przestrzeń...) może jednak pozostaniemy przy tym projekcie. Ciągle się waham, głównie ze względu na koszty budowy.

Witam Wszystkich serdecznie!

Jestem szcześliwym nabywcą projektu HGi3. Aktualnie oczekuję na pozwolenie na budowę. W marcu jak pogoda będzie sprzyjac zacznę budowę. Projekt jest ogólnie super tylko niestety bez kilku zmian się nie obędzie. Ta spiżarka między kuchnią a jadalnią jest pomyłką.

Czy ktoś mógłbym się podzielic zdjęciami z budowy w realu. Chciałbym zobaczyc jak ten dom wygląda w rzeczywistości. Z góry dzięki za kilka fotosów.

Pozdrowionka dla Wszystkich.

Witam, widzę że ominęła mnie dyskusja, ale pozwolę sobie dodać coś od siebie.

1. podłogówka - ja tylko to i żadne inne rozwiązanie biorę pod uwagę jeżeli chodzi o parter. Antersola, wysokośc salonu i zastosowanie tradycyjnych grzejników to "samobójstwo energetyczne", z trdycyjnego grzania - kaloryfer ciepło ucieka do góry zatem pod dach salonu,

2. jeżeli chodzi o efektywność grzania to zgadzam się z Tobą Opos że podłogówka długo się nagrzewa ale też wolno stygnie. Wyłączysz grzanie i przez długi czas jest ciepła podłoga a kaloryferki nagrzewaj asię momentalnie i stygną też momentalnie;

3. mam dziecko alergika więc dla mnie osobiście jest to jeszcze jeden dodatkowy argument za podłogówką;

4. moja siostra ma w domu podłogówkę i jest SUPER sprawdza się w 100%;

5.kominek w saonie też braliśmy pod uwagę jako dodatkowe źródło ogrzewania, ale po zastanowieniu się stwierdziliśmy że nie chcemy z salonu zrobić kotłowni. Nie oszukujmy się w kominku trzeba codziennie rozpalać, codziennie czyścić no i nosić drewno;Nikt mi nie powie że się nie brudzi;

6.piwnica super ale dodatkowe koszta, jakoś się pomieścimy, a jak nie wybudujemy gospodarczy;

7.ja osobiście powiększyłam garaż o 1 m. Projektant doradził żeby zrobić szerszy wjazd, bo się wgodnij wjeżdża a poza tym dodatkowa przestrzeń w garażu;

8. spiżarę zlikwidowaliśmy, po zęści wiatrołap przejmie jej funkcję;

9. schody raczej betonowe ale nie zabiegowe, przy ażurowych nie ma możliwości wykorzystania miejsca pod schodami, ja planuję tam schowek/garderobę może nawet dostępną od pokoju (zobaczymy w trakcie budowy);

10. Opos piszesz o oknach w salonie, a jak jest u Ciebie ze stronami świata?11. reszta zmian w trakcie budowy mam jednak nadzieję że nie będzie ich dużo może nawet w ogóle;

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdeczni i cieszę się że ktoś w końcu zaczął pisąc o tym projekcie, bo info o nim jak na lekarstwo.

Przepraszam że sie tak rozpisałam :-?

Agata

Nie ma za co przepraszać - im więcej napiszemy tym więcej będzie dla potomnych (jak się zastanawiałem nad wyborem tego projektu, nie miałem takich informacji :)).

Ja mam salon od strony wschodniej, kuchnia południe i wejście od zachodu.

A podłogówka będzie pewnie tak, że Ty będziesz zadowolona z jej posiadania, a je, że jej nie mam :)

Dodatkowo w salonie i w sypialni zainstalowałem klimatyzatory - koszt nie jest taki duży, a może się przydadzą :)

Poniżej zdjęcie fragmentu salonu z kominkiem - nie jest to zdjęcie najlepszej jakości, ale zawsze coś :>

http://x.screeny.pl/ga6000/964f2a8cbccbf0a3f5026011/50260.jpg

Dziękuję za odpowiedź ja mam salon od zachodu, wejscie i kuchnia od wschodu. Opos zdaje się że zmieniłeś usytuowanie kominka? I jeszcze jedno czy zmieniłeś kierunek schodów tzn. czy je bardziej wyprostowałeś, jeżeli tak to czy nie przeszkadz słup, tzn. czy nie jest za mało miejsca pomiędzy słupem a schodami. Nie wiem czy to jest jasne co napisałam, bo się trochę zamotałam.

Pozdrawiam

Agata

Kominek mam w tym samym miejscu jak jest w projekcie. Różnica jest tylko taka, że zlikwidowałem okno przy kominku (to przy słupie), gdyż nie widziałem sensu aby je tam zostawiać. Dzięki temu dało się lepiej zagospodarować ten kąt z kominkiem - to co widać w oddali to kuchnia.

Schody będę mia wyprostowane i 2 pierwsze stopnie będą w świetle salonu (jakbyś patrzyła od drzwi wejściowych). Miejsca do przejścia powinno być ok - z tego co mierzyliśmy (w praktyce się okaże w kwietniu jak postawią schody).

Ciągle czekam na jakieś zdjęcia od innych posiadaczy HG-I3 :cry:

No właśnie przez te okno inne jest wrażeenie, ja też okno zlikwidowałam, podobnie jak Ty nie widzę sensu jego montowania. Ja słup zastąpiłam podciągiem, ale jak "wyprostowane" schody pozwolą na jego zostawienie to zostawie, bo fajnie wygląda.

Ja również oczekuję na jakieś zdjęcia od innych budowniczych HG-I3.

Agata

• 3 weeks później...

witam Wszystkich

Chciałem poprośić wszystkich o wyślanie kilku zdjęć domu szczególnie zależy mi na schodach i poddaszu jestem ciekawy o ile podwyższyliscie sciankę kolanową i jak to wygląda po takiej zmianie oraz wydlużenie dachu. My juz sie zdecydowalismy na ten projekt ale przy zakupie i adaptacji chcielibysmy wiedziec wiecej co mozna ulepszyc czy zmienic by projekt i dom byl bardziej funkcjonalny. oraz z pewnoscia bedziemy kopali piwnice na okolo 35 m2 (tylko jeszcze nie zdecydowalismy sie n jej umieszczenie czy pod garazem czy moze pod holem i kuchnia). mieszkamy w lublinie i jesli ktos z okolicy lublina jest w trakcie budowy bylibysmy wdzieczni za mozliwosc obejrzenia domu na żywo. pozdrawiam i zycze udanej budowy (przed nami jeszcze dluga droga do tego etapu)

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich po przerwie,

Mama pilne pytanko o okna do tyc co wybudowali już dom. Jak rozwiązaliście sprawę okna trójkatnego w łazience? Powiedzieli mi że nie zrobią mi otwieranego, niedzielonego. Może się co najwyżej delikatnie uchylaći i nie daja na nie gwarancji. Błagam o info jak to jest u WAS.

pozdrawiam Agata

• 1 month później...
Witam, a ja dopiero będę zaczynała budowę i mimo że projekt HG-I3 bardzo mi przypadł do gustu, to mam problem z wyobrażeniem sobie, jak wygląda w rzeczywistości. Bardzo byłabym wdzięczna za wizytę na jakiejś budowie, bądź w gotowym domu w woj.mazowieckim. A może ktoś ma zdjęcia wnętrza do przesłania? Pozdrawiam.