Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HGI3 pracownia HGATELIER

Recommended Posts

Jestem bardzo zainteresowana ww. opisanymi zmianami, ale niestety nie mogę ich obejrzeć, chyba coś się nie udało z zamieszczeniem zdjątek. Będę wdzięczna za więcej info dotyczących przeniesienia spiżarki i aranżacji poddasza. My obecnie jesteśmy na etapie wpowadzania zmian, przed nami wizyta u projektanta i pozwolenie na budowę. Na razie po 8 miesiącach (!!!!!!)przepychanek w Urzędzie mamy warunki zabudowy. Serdecznie proszę o ponowną próbę zamieszczenia zdjęć. Podaję priv jakby co [email protected] Pozdrawiam Agata

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

jestem na etapie projektu. prosze o spostrzezenia z realizacji projektu. konstrukcja dachu, dostep do pomieszczenia nad garazem, zmiany na poddaszu, pustka nad salonem i kominek zewnetrzny. z przeglądanych przeze mnie materiałów wynika, ze usytuowanie kominka na scianie zewnetrznej jest dosc klopotliwe, tym bardziej iz w planach ma byc z plaszczem wodnym.

dzieki za kazde info.

seaabart

Zasadnicze zmiany na piętrze to przeniesienie wszystkich scianek kolankowych na skraj stropu i podniesienie ich do wysokosci 1,4 - 1,8 metra. Zyskuje sie super przestrzen nad garazem - do dowolnej aranzacji.

Warto pomyśleć na trójkatym okienkiem - na zewnatrz wyglada swietnie, ale w nie daje swiatla w lazience - teraz dalbym tam podwojne okno dachowe.

Aktualnie mam problem ze schodami, gdyz chcac zrobic bezpieczna balustrade nad salone musialem zdecydowac sie na szklo (prety mtealowe wygladaja jak w wiezieniu, drewniane jak plot, a poziome to super drabina dla dziecie do skokow do salonu :) ).

Jestem bardzo ciekaw zdjec innych posiadaczy tego projektu.

Bardzo dziękuję za zdjęcia, domek wygląda cudnie i już nie moę się doczekać przynajmniej takiegi etapu. Zaczynamy dopiero na wiosnę, zatem zdjęciami podzielę się z chęcią za jakiś czas. Czy powiększałeś dom tzn. chodzi mi o wydłużenie domu o 1 m od strony salonu lub wydłużenie o 1 m kuchni i jadalni (dzięki temu sypialnie które nie są duże też się powiększą. )Jeżeli nie jest tajemnicą, gdzie przenisłeś spiżarkę i jak zaadoptowałeś strych? Będę wdzięczna za wszystkie nformacje.

Ja planuję likwidację filara konstrukcyjnego między jadalnią a salonem, zmianę schodów na zabiegowe (wchodzenie rozpoczyna się od jadalni), na górze koniecznie tu gdzie jest pralnia - garderobę a z pralnią chciałam wkroczyć nad garaż. Zastanawiam się jeszcze nad obniżeniem stropu nad garażem żeby zyskać przestrzeń.

Pisałeś coś o przeniesieniu ścianek kolankowych na skraj budynku i podniesienie ich o 1,4 - 1,8 m. Zastaniawiam się co miałeś na mysli " na skraj budynku" bo z projektu nie wynika żeby one były przesunięte. Jak możesz coś jeszcze o tym napisać. A z ciekawość gdzie się budujesz, my w okoliach Wawy 70 km.

Pozdrawiam Agata

Domu nie powiększałem, gdyż jego wielkość jest ok. To co może bym teraz zrobił to poszerzył kuchnię o około 1 - 1,5 m aby można było spokojnie umieścić tam wyspę. Spiżarkę całkowicie zlikwidowałem - jej funkcję przejmie częściowo pomieszczenie za wiatrołapem oraz wysokie szafki w kuchni. Dodatkowo zamurowałem wejście do kuchni - to przy wiatrołapie.

W kwestii ścianek - nad garażem ścianki kolankowe są około 1m od gawędzi strup a więźba dachowa leży na stropie. Po przeniesieniu ich na krawędź stropu i podniesieniu do 1,2 m wychodzi super miejsce na pralnie, garderobę i powiększenie łazienki:

http://images25.fotosik.pl/302/309062011d70b26c.jpg

Powiększyłem też bramę garażowa, aby nie było problemu jak kiedyś będę posiadał wyższy samochód.

Buduję się w okolicach Wrocławia.

PS.

Z każdym dniem coraz bardziej mi się podoba ten projekt i nie zamieniłbym go na żaden inny :)

Jeszcze jedno pytanko o ścianki kolankowe, Czy te ścianki są odsunięte na górze od krawędzi stropu na całej powierzchni czy tylko nad garażem? Na planach naprawdę tego nie widać i trudno mi to sobie wyobrazić a Twój pomysł jest bardzo ok.

pozdrawiam

Agata

Na przekroju garażu i dachu nad nim widać, że krowie leża na stropie i aby mieć ściankę o wysokości 1,2 m to musiała by być około 1 m od krawędzie.

Cofam ostatnie pytanie , zrozumiałam, że chodzi o ściankę kolankową nad garażem. Ale ścianki kolankowe podnosiłeś chyba na całym obrysie domu, o ile pustaków. Czy budowałaeś z Porotheru?

Agata

Tak z Porotherm 30 i teraz dałem 12 cm styropianu (a dach mam wełny 15 + 15 cm - wykonawca cały czas się dziwił po kiego tyle daję :) ).

Podniosłem o 3 pustaki + murłata. Podniosłem wszędzie- przy salonie też aby zachować bryłę dachu. Powiększyłem też taras oraz wydłużałem trochę dach nad nim.

Powiem szczerze, że nie wiem jaki był kosztorys - z góry założyłem, że nie piszą tam prawdy :oops:

Napisz ile tam jest to powiem Ci jak to wygląda.

Dach kosztował (trochę powiększony): dachówka 24 tys., drewno 18 tys., robocizna 24 tys., inne materiały 10 tys. - dużo to czy mało ?

Wartośc z kosztorysu to 575 000 PLN - dla mnie osobiście dużo, zakładam 450 000 PLN, zobaczymy. Koszt dachu - chyba tyle właśnie to kosztuje (kosztorys zakłada - konstrukcja 23 500 PLN, - pokrycie 50 000 PLN są to koszty materiałów i robocizny).

Jak to się kształtowało u Ciebie?

pozdrawiam

Agata

Za 450 000 będę miał stanz surowy zamknięty + tynki i posadzki + ocieplenie zewnętrzne + ocieplenie dachu + sufity podwieszane + kominek + wszystkie instalacje wraz z solarem. Na materiały starałem się nie żałować (ocieplenie dachu ma 30 cm :) ), a i ekipy były z wyższej półki. Wydaje mi się, że total wyniesie mnie właśnie około 600 tys.

Czy kosztorys masz może w wersji Excel i możesz podesłać mi na priv ?

Niestety jak się buduje dla siebie to zazwyczaj się nie żałuje na różnych rzeczach i tak się uzbiera ładna sumka :( Na pewno można było zaoszczędzić na różnych rzeczach, z tym, że nie miałem czasu aby jeździć i się targować. Sądzę, że przy dużym zaangażowaniu własnym oraz bardzo mocnym pilnowaniu kosztów można zejść około 50 tys. Oczywiście też wiele zależy od tego jakie wykończenie zrobisz, jakie będzie ogrzewanie(ja ma VISMANNA więc nie jest to najtańsza wersja).

• 1 month później...
Witam. Wybudowałem już dom wg projektu HG I3 i podtrzymuję swoje zdanie że to jest dobry projekt a teraz już dom. Nie zamieniłbym go, choc nasuneły mi się pewne wnioski, teraz jestem już mądrzejszy i pewne rzeczy można było zrobic lepiej. Generalnie czuję się w tym domu świetnie, ta przestrzeń to coś fantastycznego. Nie potrzebuję hotelu z mnóstwem pokoi ale przestrzeni. Teraz przede mną kolejny etap, zagospodarowanie terenu wokół domu.