Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wanna przy ścianie ze skosem, pod skosami, na poddaszu - inspiracje, realizacje

lidex

Recommended Posts

Planuję postawić wannę prostokątną dłuższym bokiem przy ścianie ze skosem- wysokość ścianki kolankowej to 1m a kąt nachylenia dachu 40 st. Mam tylko wątpliwość, czy to aby będzie wygodne? Nie mogę się "przymierzyć" do takiego układu, bo ściany dopiero się budują, ale pewne decyzje trzeba podejmować już, więc proszę sznownych forumowiczów o podzielenie sie swoim doświadczeniem: jak wysoka musi być ścianka kolankowa, aby korzystanie z wanny było w miarę wygodne?

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też chętnie posłucham opinii doświadczonych forumowiczów w tej kwestii. My póki co planujemy ustawić wannę szczytem do skosu na wprost okna połaciowego, tak żeby siedzieć twarzą do okna, właśnie ze względu na to, że wydaje mi się, że takie równoległe ustawienie może być niewygodne, tym bardziej, że mam nieco więcej cm wzrostu niż statystyczna Polka :wink:

Ale nie wykluczone, że gdy usłyszę opinię na temat takiego ustawienia wanny od użytkujących już łazienkę forumowiczów to zmienię zdanie.

lidex, chyba byś sobie na złość sobie tę wannę tak postawiła :roll: .

Wanna ma ok. 55cm wysokości, zostaje Ci ... 45 cm plus trójkącik skosu. Jak tu wejść, jak się spłukać na stojąco po kąpieli? Guza sobie nabijesz, garba się dorobisz i tyle. 8)

U mnie też w łazience jest 1m kolankowa, ale wannę postawię prostopadle do skosu i to nie na wylanej posadzce, a bezpośrednio na stropie.

A może zamiast prostokątnej zdecydujesz się na narożną asymetryczną? Wtedy głowa jest bliżej środka pomieszczenia.

Nie będzie wygodnie.

Moja ściana kolankowa na gotowo czyli po położeniu płytek ma 100cm, kąt nachylenia dachu 38. Mamy wannę narożną, ustawioną krótszym bokiem na ścianę kolankową.Aby móc w niej stanąć wyprostowanym trzeba odejść od ściany kolankowej dalej niż do połowy wanny. Mam 170cm wzrostu. Jak dobrze pamiętam jej wymiary to 140 na 90.

Tak to wygląda:

http://foto.onet.pl/upload/2/82/_563833_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/8/95/_581617_n.jpg

tuuska1 jak chcesz to podeślę ci Program do zmniejszania zdjęć (daj adres na priv), chociaż każde oprogramowanie nawet do najbardziej prymitywnej cyfrówki daje możliwość zmniejszania obrazków. Poza tym robi,ąc zdjęcia na potrzeby internetu od razu można ustawić sobie rozdzielczość tak aby rozmiar nie był za duży.

Przepraszam Joshi , masz zupełną racje , nie umiem wklejac zdjęć - to jednak nie jest wytłumaczenie. Naprawdę bardzo mi przykro że tak wyszło w przyszłości podam tylko link.

Już jest ok. :D

A ja jeszcze podrążę temat: może podzielicie się doświadczeniem i napiszecie, jakiej wysokości powinna byc ścianka kolankowa, przy której stoi wanna swoim dłuzszym bokiem, aby korzystanie z tejże było w miarę komfortowe? My właściwie nie mamy ścianki kolankowej, tylko bedą budowane tzw przedścianki o wysokości 140 cm. Chcę je troche cofnąć, żeby w łazience zmieścił się jeszcze bidet. ŧylko o ile je cofnąć, żeby sobie "kuku" nie zrobić?

Wannę trójkątną postawiłem prostopadle 50cm od ścianki kolankowej 1m.

Jest wygodnie,można bez problemu stanąć.A za wanną te 50cm to półka i schowek na szpargały.

od ściany kolankowej (h=1m) wannę odsunąłem na jakieś 50cm do krawędzi wanny. Idzie wzdłuż ściany kolankowej. Dach jest 35stopni.

Nie robiłem wylewki pod wannę - stoi na stropie (pod spodem mam garaż ocieplony od środka) i jest tylko stryropian bo i tak musi być luka na rurki.

Pomiędzy ścianą kolankową a wanną nie robię pułek tylko zabudowę - kto by tam się wcisnął i posprzątał. No chyba, że te pułki byłyby na głębokość 30cm a nie całej wanny (coś koło 170cm).

mam 180cm wzrostu i nie liczę na to, że stanę w wannie na prosto. Od tego mam prysznic. A wannę jak odpalę raz na tydzień to max i jakoś sobie poradzę. Tym bardziej, że będę w niej leżał bo przecież po to jest.